hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取
開啟左側

[其他] 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取

38.HKT.138 發表於 2016-9-12 12:32 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-12 11:25
冇錯, 根本城巴完全零遠見, 同中巴以前有得揮.....

只可以話中巴志不在此,唔想做起碼人地交返個牌~唔似柴小死霸爛霸,又淨係有心做搵錢線。

詳情另一篇剛剛提及過,此不另說~

中巴帶您 睛空萬里
cn2661_2d32 發表於 2016-9-12 12:59 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-12 11:33
講真果句, 我唔會係某巴士公司既"fans"

我小小comment:

中巴尚算乾淨...好話喇. 次次上車d報紙係地下飛黎飛去,
汽水罐玻璃樽車頭碌到車尾. 懷疑總站冇人掃車.

其實個人就幾鍾意中巴, 雖然d車係殘d, 大部份車都係木板, 司機態度係衰格d.
不過就硬係覺得有種活生生ge感覺, 有人情味, 唔似得大集團乜都機械化制度化.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
ahken 發表於 2016-9-12 14:24 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 12:32
只可以話中巴志不在此,唔想做起碼人地交返個牌~唔似柴小死霸爛霸,又淨係有心做搵錢線。

對的, 中巴慢慢俾城巴食左D線都仍然肯去嘗試打返佢轉頭, 呢樣我的確會欣賞中巴, 當然實際上都如閣下所講中巴根本係無心戀戰...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-9-12 14:27 | 顯示全部樓層

cn2661_2d32 發表於 2016-9-12 12:59
中巴尚算乾淨...好話喇. 次次上車d報紙係地下飛黎飛去,
汽水罐玻璃樽車頭碌到車尾. 懷疑總站冇人掃車.

話說廿年前試過北角搭20去中環(3.6), 搵黎搵去都差三毫子(身上散紙得3.3, 其他全部廿蚊紙), 同個司機講唔好意思真係差三毫, 佢唔耐煩咁望住我, 但又話: 唔緊要啦, 下次補番啦

其實真係算有人情味
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 15:30 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-12 14:24
對的, 中巴慢慢俾城巴食左D線都仍然肯去嘗試打返佢轉頭, 呢樣我的確會欣賞中巴, 當然實際上都如閣下所講 ...

其實當年既N26以到95年既交接,有唔少都係蝕本路線。
中巴黎講以"縛式銷售"送走埋啲頹線,然後係有競爭力既賺錢線重開,如中環金鐘43x 94x。
雖然收效一定未如主線90 70 97呢啲理想,
而只做繁忙時間,平時執下死雞,以成本低既雞寶行走,94x再以$3.8回程隧道反擊。
43x入OP財源滾滾來既日子派冷氣車,賺埋平日果份。
條數可能仲比經營主線搭住補貼啲執笠線靚仔,行政上亦精簡唔少。
其二保持南區出入中環一定佔有率。

南區呢戰,好多人話城巴以$4.7冷氣車將中巴完全擊倒,此只係表面功夫。
我會覺得,睇你睇透背後,大贏家根本係中巴~

續:
總有遠見過90B之誕生

中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 18:21 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-12 14:27
話說廿年前試過北角搭20去中環(3.6), 搵黎搵去都差三毫子(身上散紙得3.3, 其他全部廿蚊紙), 同個司機講唔 ...

出完勤係荃灣收工等緊柴小公司優質930,又講下故仔先。某年八號波掛上巴士服務已宣布陸續停駛,當年一家係旺角好狼狽咁趕去銀行中心站等112 102返過海歸家,
行到隧巴站前40-50米,左轉登打士街路口前個九巴車站時,112既標示之一亦係小弟愛車增肥丸DL15剛離站咳去中線。
我地搏命揮手截車,車長果然咳返埋黎俾我地上車,家父家母隨禮貌上感謝車長外;車長話,拿拿聲喇無乜車架喇!後家父好自然講左句,係咪返到去(北角)都收車喇?
車長一方面好專心望住前路雨點打落擋風玻璃下駕駛,點頭話係呀!
果陣我坐左係導行位,望住車長側面好認真揸車又熱心服務,天氣惡劣到成架車入晒水真正水塘車情況下,
踩行油衝返港島,出紅隧果下,沙.......雨水打落車身,畢生難忘....
自此就好敬佩巴士車長,覺得佢地好專業,又好有人情味(中巴精神)。

當下呀,有咁既情況我諗大部分車長都只顧搏命踩返站頭鬥快返廠收工(排隊入油)
有人追車?拎咩面扮睇鏡時運高乜都睇唔到

過去始終係過去式,只有好好懷念...~

*打完成篇文,930既影都未有,無計啦呢個位無鐵搭又懶唔想轉車。

中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2016-9-12 23:10 | 顯示全部樓層

住東區往來東區叫幾十飛, 同西區南區叫單飛點比, 七海東行有 2 2A 8 20 21 22 80 81, 夜晚銅鑼灣返西區得一條 21 架開 15 架既 10 仲要灘牌 tup 車食飯無人接行入保良局搭, 5B 返西環尾車 7 點就無, 日頭 5B 十架開四架, 恨不得即刻收佢專營權.

26 線前三越入南區咩苦況? 等十幾分先有架 72 仲係 LV, 42 係工半 38 係就雙工又食飯又開吾足, 72 上到頂閘仲有成地客, 鵝頸橋永世上吾到車.

當年有人有車比哂過海, 市區線東區多飛叫, 過到西區南區, 自己伙記話好彩係伙記可以座 101 104 出中環, 班客焗住比小巴湯到 93 年.

伙記好吾好睇你點睇, 10 仔早夜更 42 個字軌超過 36 個出哂名怕做, 有次車頭方向追架 Metsec 寶預正個極怕做又黑人憎早更字軌, 佢望住我追到門口我跟住前面個客準備上, 條友玩野山門夾我吾比我上!  當年吾興投訴, 我都打電話投訴, 甚麼等成世無車, 有車又假頂閘企得幾個然後飛站, 仲吾收專營權仲要等幾時.
ahken 發表於 2016-9-13 10:15 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2016-9-12 18:21
出完勤係荃灣收工等緊柴小公司優質930,又講下故仔先。某年八號波掛上巴士服務已宣布陸續停駛,當年一家係 ...

930咁搞法真係慢慢行去保鐵好過

唔該巴士公司職員們咪再當無事發生...
S3BL100 發表於 2016-9-13 10:44 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-12 11:22
所以就係話完全唔明一樣野, 就係針對投訴言論鬧番我地轉頭, 覺得我地鬧柴小巴士公司唔啱

有幾類人係會明 ...
柴小地區既得巴士服務利益者, 怕有朝一日某公司可能真係交牌時服務會被大幅削減至正常水平

雖然我同意柴小公司虧欠左貴區

但你認為柴小的巴士服務多到有幾唔正常呢請問?係咪要好似中巴年代,780 一線走天涯,假日小西灣要兜到去太古城先上東廊先係正常?

fb.com/scientisthk2usa/
ahken 發表於 2016-9-13 10:52 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-9-13 10:44
雖然我同意柴小公司虧欠左貴區

但你認為柴小的巴士服務多到有幾唔正常呢請問?係咪要好似中巴年代,78 ...

而家柴小服務多到......我都唔想再提

先有8仔提速(呢個有佢)
又有606X而拉疏606A (好彩未全日, 全日的話麻煩加番606A班次先好講)
再有118提速(唯一油麻地以北去北角特快冇左)
然後18系重組第一集(CUT舊18, 18P大劣化+想兜埋銅鑼灣, 灣北/中環去北角特快又冇左)
再黎18系重組第二集(18X入柴小)
然後18系重組第三集(88X開辦)

閣下都識講中巴都叫做有780, 而家北角係零條線, 係零啊! 麻煩叫柴小巴士公司灣北/中環有番條特快線唔經銅鑼灣番到北角既線先好再諗重組