hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取
開啟左側

[其他] 中巴和老城的鬥爭和老城老新不思進取

S3BL100 發表於 2016-9-13 11:08 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-13 10:52
而家柴小服務多到......我都唔想再提

先有8仔提速(呢個有佢)

北角往來灣北/中環,唔係零條線,西行仲有 18P,係東行出事

我同意當時重組係有問題,本身係應該西行 18P 東行 18,但到時你地又會嘈西區無快車返北角

同埋,以閣下的邏輯,606 都叫做做到北角的話,722 又係咪做到中環/灣北特快往北角?
(又,606 拆 606A/X,借問聲拉疏左 606 幾多班次呢?係咪不可接受?係咪為左中段密幾分鐘,就要頭站兜左 25-30 分?)

fb.com/scientisthk2usa/
Ming@5119 發表於 2016-9-13 11:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-13 11:08
北角往來灣北/中環,唔係零條線,西行仲有 18P,係東行出事

我同意當時重組係有問題,本身係應該西行 18 ...

以前606平日上繁0615-0709就18分鐘1班,0709-0900就13-15分鐘1班
而家平日早繁606A 0630-0930就20分鐘1班,606X 0610-0710 20分鐘1班、0710-0830 10-15分鐘1班、0830-0910 20分鐘1班

其實如果606A/606X全日化,唔加班,但延長服務時間到12點
唔知大家又點睇呢

p.s. 鍾意黃子華嘅朋友,仲記唔記得咩係魚蛋論呀?
38.HKT.138 發表於 2016-9-13 12:09 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-9-12 23:10
住東區往來東區叫幾十飛, 同西區南區叫單飛點比, 七海東行有 2 2A 8 20 21 22 80 81, 夜晚銅鑼灣返西區得一 ...

師兄數漏左19都係同81同類"非官方市區特快線" 車爽人小夾車手。
伙記就.....事實上樹大有枯枝 害群之馬 無處不在。

我記得細個果陣有晚係個山卡拉中途站等15中環方向,已經唔記得係當下乜站了亦唔記得點解會去果度;
當晚環境係有部貨車死車停係站邊踩一半行人路,sth. like that 啦,我地一家就企正站截車,
結果俾兩班15飛站,後估司機應該係俾架貨車擋視線睇唔到,又唔會有人係呢啲位上車所以無打算過停車;
夜媽媽衝出馬路截車,條路當年無乜街燈加上落斜好危險,所以我地一直原站等。
最後老豆都要做呢個危險行為先截停到第三架15,仲記得係紅色油站蛇寶!
前後我諗等左成個鐘都有,俾蚊針到傻,的士又無架。

"十字車",由細搭到大,印象中平平無奇無乜深刻印象,係假日比較難等又多人九成九無位坐。
怕做呢個問題,相對而家三巴⋯⋯心態問題。
一樣追到車頭門前都開車走,係九龍公司既車好多有頭閘鎖或者未叮完開唔到車你又企正門先委屈咁單邊門俾你上;
港島公司梗加不在話下,尤其係以前豪車主導啲閘咁爽時。
新人一張白紙,初初無乜野,但有樣學樣好快學壞。
怕做怕蝕底;
好既又變差;
差既梗差。
新新舊舊,半新舊,老屎忽也好,真係用心服務乘客,係有,只係賣少見少。

最後,用門夾您個Case假設今日發生,司機張"紅仔"寫硬,跟住聽硬保險部/記律組電話,你入埋院驗傷告埋涉嫌老不~

中巴帶您 睛空萬里
kay 發表於 2016-9-13 12:09 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-9-13 11:41
以前606平日上繁0615-0709就18分鐘1班,0709-0900就13-15分鐘1班
而家平日早繁606A 0630-0930就20分鐘1班 ...

唔係話要針對巴士公司

但好似隔離帖有人講

D所謂巴迷入晒去巴士公司做,但結果?
搞到D服務鬼五馬六

然後上黎討論區繼續唱好自己公司,乜都話區議會/乘客錯

又好似樓上,當年780兜埋太古城先出
到之後變做柴斜直出個陣

太古城,西灣河、筲箕灣都仲有同780相約直出服務

邊好似依家咁,求求其其算鬼數

巴士公司班友派膠智障,乘客有咩益處?

新創建用不思進取形容都唔岩,最好的比喻係 連垃圾都不如

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +20 收起 理由
9032~HW1045 + 1 + 5 巴膠係巴士公司派膠係擋都擋唔住......
ahken + 1 + 10 呢個講法係有份量既
wingho_cwh + 1 + 5 呢個講法係有份量既

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
38.HKT.138 發表於 2016-9-13 12:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-13 12:09
唔係話要針對巴士公司

但好似隔離帖有人講

正經啲講,流水不足,特快半特快不平均,呢兩條數新城要找硬。
話脫班/其他問題,先天有司機人手唔夠,鋤假,多壞車,交通意外車;
後天有塞車,事實上港島有邊日唔塞。
以上情況可以理解;
但話資源調動調配果Part,不願致評
鬧還鬧,都要公道。
新城有人有車都會派,就算遲派都會派,好似小北流水,鴨奶呢啲係派足人車;
鴨仔一樣足車,係有時搭住111果啲班次會失,因為塞死左係紅隧。
反而大家講既貴車23,係西港島通車前,即23未Cut車時,日日收2-3架唔係奇事。

咁人車都派足情況下,啲車去哂邊?如果隻鴨同鴨奶班次可靠一點,流水呢Part怨聲應該無咁大,只係仍有不足。
全部調走?定私黎私去有"人"一亂就執時間大大腳踢話之係繁忙時間?

好有趣呢

中巴帶您 睛空萬里
ahken 發表於 2016-9-13 14:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-9-13 11:08

我同意當時重組係有問題,本身係應該西行 18 ...

606係得西行做到北角, 東行唔得

另外拉疏左10分鐘其實又可圈可點 (唔似冇左舊118要改搭102例牌冇左>15分鐘以上)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-9-13 14:17 | 顯示全部樓層

38.HKT.138 發表於 2016-9-13 12:30
正經啲講,流水不足,特快半特快不平均,呢兩條數新城要找硬。
話脫班/其他問題,先天有司機人手唔夠,鋤 ...

而家死結係北角區真係冇哂半特快同特快(有一條18P囉, 計埋18X好未?....咩8X, 19係柴小路線唔好計啦, 而65佢竟然夠膽死寫特快係唔係想我報海關?)

呢間公司一味打劫東區資源去造就柴小有多於正常既服務係點都冇得拗架啦, 職員們一齊入哂黎都係無濟於事架啦...

而家解決方法只有儘快重組多次18系, Cut走18X去俾番車落2, 2A果D, 順便開番舊18同舊18P (舊18P可以CUT埋, 如果唔夠車, 唔好再話我一味死幫北角)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
stevechau 發表於 2016-9-13 17:53 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-9-12 11:19
係, 有舊18其實已經好夠(已經唔好計20 etc.)

死罪就係連中環/灣北->北角特快唯一一條舊18都cut真係對呢 ...

我唔覺得18係一條特快, 只係覺得佢係灣北既角色, 算係客量同車程平衡得好好既線~
053h4 發表於 2016-9-13 17:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kelvina905 發表於 2016-9-13 21:16 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-13 14:17
而家死結係北角區真係冇哂半特快同特快(有一條18P囉, 計埋18X好未?....咩8X, 19係柴小路線唔好計啦, 而65 ...

上次同個4x師傅傾起,佢話司機人手唔夠比起唔夠車既情况更嚴重......

而且佢話點解好似車愈越來越少,某程度上關而家冇站長事
上邊經常將個過鐘車大腳踢去對站,令到小左車真係做緊生意
佢話好似以前華富有站長,有車過鐘識去跳飛機 例如4號返嚟 但4x好耐冇車,佢會調過去
首先唔好搞到脫得咁嚴重但而家唔同 就算冇車 只會等到下班車返嚟
而我覺得港島區流水線脫班越來越嚴重, 除咗冇站長適當調配車之外, 其實同港島區塞車日益嚴重亦有關....

(p.s聽聞海怡站長好利害,管好多條線,連970x都關佢事)