hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議開辦新巴 8H 線 (藍灣半島-東院道) ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署建議開辦新巴 8H 線 (藍灣半島-東院道)

da54 發表於 2016-9-6 17:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下資料鳴謝工黨麥議員提供

8H 2.jpeg

8H 1.jpeg

===
個人意見:
又想掠水!路線程同 81 差唔多,但收 $5.2..... 收 $4.6 就差唔多.....
唔知小西灣區議員王國興會唔會又放水俾新巴....
至於你們信不信?反正我信了
WANG@@@ 發表於 2016-9-6 18:11 | 顯示全部樓層

呢條8H算唔算係當年抽走條8號上東廊嘅補償品
不過新城好賤 向82 2A抽車
kay 發表於 2016-9-6 18:24 | 顯示全部樓層

好地地有5B轉乘8X/19/2A/2X/8/8P點解要另外新線?

又想黎多一次令英皇道電車路全線反對方案?

#召喚關公
#舊8仔復活喇

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 召喚關公

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
Snowbb 發表於 2016-9-6 18:24 | 顯示全部樓層

由 2A/82 抽車的確係唔合理 ,
本身兩線需求已經唔係低 , 仲要減車開呢條線出黎

2A/82 合共減五部車出黎 ,
換黎就係呢條同 81 有幾分相似既 8H 出黎

難道新巴還要重覆 18X 的錯誤 ?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 難道新巴還要重覆 18X 的錯誤 ?

查看全部評分

kay 發表於 2016-9-6 18:31 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-9-6 18:24
由 2A/82 抽車的確係唔合理 ,
本身兩線需求已經唔係低 , 仲要減車開呢條線出黎

不如問點解運輸署批准呢D垃圾方案諮詢地區

#我發覺新創建出垃圾方案運輸署都會比佢拎出黎諮詢地區
#利益輸送
#不如用18X換條8H啦,皆大歡喜,英皇道電車路一定贊成
#我相信公共運輸研究組好快撰文狠批8H

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 不如問點解運輸署批准呢D垃圾方案諮詢地區.
neoplan720p + 1 我相信公共運輸研究組好快撰文狠批8H LOL.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
Snowbb 發表於 2016-9-6 18:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-6 18:31
不如問點解運輸署批准呢D垃圾方案諮詢地區

#我發覺新創建出垃圾方案運輸署都會比佢拎出黎諮詢地區

如果可以取消 18X , 當然應該即刻放番車落 2 、 18P 、 720 等路線 ......

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 應該即刻放番車落 2 、 18P 、 720 等路線..
neoplan720p + 1 應該即刻放番車落 2 、 18P 、 720 等路線.

查看全部評分

sq285 發表於 2016-9-6 18:48 | 顯示全部樓層

時光倒流嘅路線
運署點解仲唔明當年8號大流水但拍烏蠅
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
ATEU15 發表於 2016-9-6 18:51 | 顯示全部樓層
當大家要問候老新的時候,不如問候一下東區DXB......
brianso198 發表於 2016-9-6 18:57 | 顯示全部樓層
呢間公司唔當耀興東及英皇道往返銅鑼灣係人是常識吧。

評分

ahken + 1 + 10 唔當耀興東及英皇道往返銅鑼灣係人..
neoplan720p + 1 唔當耀興東及英皇道往返銅鑼灣係人.

查看全部評分

avbwu42 發表於 2016-9-6 19:03 | 顯示全部樓層

WANG@@@ 發表於 2016-9-6 18:11
呢條8H算唔算係當年抽走條8號上東廊嘅補償品
不過新城好賤 向82 2A抽車

到時2A,82減班 之後8H加班
位位收5.2