hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議開辦新巴 8H 線 (藍灣半島-東院道) ...
開啟左側

[路線消息] 運輸署建議開辦新巴 8H 線 (藍灣半島-東院道)

Ming@5119 發表於 2016-9-7 01:16 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2016-9-7 00:07
正如首相post了,上次東區交通運輸委員會,有一眾區議員要求開新線服務藍灣半島至東華東院:
http://www.di ...

慘得過呢班人提一提出運輸署就即刻做野

我就唔信新巴會主動提出開呢條線啦
kay 發表於 2016-9-7 08:09 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-9-7 01:16
慘得過呢班人提一提出運輸署就即刻做野

我就唔信新巴會主動提出開呢條線啦

其實無你講咁簡單
署方都要睇下可行性,又要考慮埋巴士公司想唔想做,或者巴士公司想點行,D車邊度抽出黎

不過點解新創建要拎個咁差既方案?

醫院線當年新巴開過43A,1個鐘1班夠晒啦

呢條8H非繁起碼要5部車,我睇82減3部,2A減2部

就算議員想開,要犧牲他區利益去換條線返黎
經過18X教訓,我真係唔睇好

架8H又唔會兜上去耀東,但2A又比人減車,8H又去唔到崇光又貴

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +9 收起 理由
ahken + 1 + 9 點解新創建要拎個咁差既方案
neoplan720p + 1 點解新創建要拎個咁差既方案

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
wingho_cwh 發表於 2016-9-7 09:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-6 22:44
認真講條線就唔應該用巴士做,首先唔夠客
第二要經中央圖書館塞車位
第三就係返太古打後太長時間

呢個概念幾好,不過以進智既脾性,畀佢開銅鑼灣小巴,佢抽埋南區d 車出黎都一定要搶死8P/2X 呢組線架喎。。咁搞法真係搏柴小交牌啫
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
neoplan720p 發表於 2016-9-7 11:07 | 顯示全部樓層

前一句收$5.2,後一句從2A、82抽車,只係呢兩個原因,已經完全無得傾。

至於用18X取消黎換8H?我唔贊成。
我支持立即取消18X,但應該還返果堆車去2、18系同720系。

東區至東院道嘅服務,上面已經有板友提過,縮8X落去東院道,再加埋同2、2A、25、25A、26、81、82、85嘅轉乘優惠,已經搞掂。
你開條8H,就算唔講邊到抽車問題,如果你收$4.1,肯定蝕到扒係到;收$5.2,對市民又唔公道。(就算收$5.2,我都唔覺得有太多肉食,除非佢狽心地將2A、82大減班,逼人上8H。當然呢間公司係做得出嘅……)

呢啲需求咁細嘅地方,用轉乘已可解決。

至於8X縮短,會搞到唔夠里數收$5.8?
實有方法嘅,例如兜入大坑已經有機會解決呢個問題。
當然,最理想嘅做法係西行減價,然後東行分段加價,反正而家由天后開始返柴灣,收$4.4 / $4.0根本就平得唔太合理。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ahken 發表於 2016-9-7 11:19 | 顯示全部樓層
柴小巴士公司同建制派議員好多時都好有默契的

所以我都幾相信8H應該開得成

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-9-7 11:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-6 18:24
好地地有5B轉乘8X/19/2A/2X/8/8P點解要另外新線?

又想黎多一次令英皇道電車路全線反對方案?

最大問題係2A同82抽車, 本身呢兩條線已經出事果陣, 乞兒兜搶飯食?

ahken 發表於 2016-9-7 11:30 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-6 18:31
不如問點解運輸署批准呢D垃圾方案諮詢地區

#我發覺新創建出垃圾方案運輸署都會比佢拎出黎諮詢地區

#點解我又睇到柴小巴士公司為左幫柴小居民去東院又抽成個東區已經嚴重短缺既資源去開線
Ravenclaw 發表於 2016-9-7 11:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-7 08:09
其實無你講咁簡單
署方都要睇下可行性,又要考慮埋巴士公司想唔想做,或者巴士公司想點行,D車邊度抽出黎 ...

佢抽2A車既理由系西行做到銅鑼灣,咁落客唔洗門口落,所以叫分流到康山以西往銅鑼灣,而且康山上車系$4.10...

所以如果全日抽2A車,出事位系東行...

銅鑼灣道直接右轉,即系同2A/77果個銅鑼灣無關,所以呢度系其中一個不合理既地方...

不過真正出事果舊客,唔會系銅鑼灣,而系下繁康怡廣場上耀興道果堆客,真系祝佢地好運...
ahken 發表於 2016-9-7 11:31 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-9-6 18:35
如果可以取消 18X , 當然應該即刻放番車落 2 、 18P 、 720 等路線 ......

放番去2, 720, 722最好, 其次開番18同720A, 18P反而可有可無(除非係舊18P)

ahken 發表於 2016-9-7 11:32 | 顯示全部樓層

ATEU15 發表於 2016-9-6 18:51
當大家要問候老新的時候,不如問候一下東區DXB......

Sorry, 兩邊都要問候一番