hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解黃埔路線嘅ETA咁廢嘅?
開啟左側

點解黃埔路線嘅ETA咁廢嘅?

miklcct 發表於 2016-9-7 11:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前試過睇ETA時間喺旺角等30X/212去黃埔,睇埋Google路況由旺角去黃埔沿途暢順,結果等多咗8分鐘先有車到。

尋晚喺部西鐵上睇定8P時間去黃埔,1分鐘有部金巴,11分鐘有部白板,計返落車行返地面嘅時間,即係應該等6分鐘左右部白板就到,諗住可以搭到部白板短時間特快直飛黃埔,睇埋Google路況都無問題。點知上到巴士站等咗8分鐘先來部金巴,重要客滿飛站(尖沙咀碼頭一站打爆咁誇張?!),與此同時部白板先重喺對面線,搞到要靠條半個鐘一班嘅269B執客(原來268B 269B改行紅磡繞道係為咗當8P有問題嗰陣用來清走新世界中心同永安廣場兩個站嘅客)。

另外回程嗰陣,我喺黃埔花園等車,部白板嘅ETA一直出咗到達/離開好耐都唔消失,起碼走咗5分鐘以上,出到去尖沙咀先無咗。其實佢個ETA點運作㗎?(題外話:8P去到晚間亦都客量慘淡,重衰過63X,部雙層車喺海逸豪園吉車開來黃埔花園,得我一個包車上繞道出尖沙咀,我喺永安廣場落車轉西鐵,部車就吉住去尖沙咀碼頭啦,即係全程去程開到15分鐘一班極可能得我一個搭)

進智公交
da54 發表於 2016-9-7 12:29 | 顯示全部樓層
據問近期 ETA 個系統有 d 問題,壞左幾次,唔知有無關係....

P.S. 佢系統有問題,外人未必睇到,佢可能繼續俾個原定時間....
至於你們信不信?反正我信了
mrm23 發表於 2016-9-7 17:07 | 顯示全部樓層
架白板 ADS 我尋日朝都中左招,話幾分鐘等左三個字都唔見人..

peterkwan 發表於 2016-9-7 18:37 | 顯示全部樓層

8P 尖碼一站打爆都唔難,尤其係用緊 AVBE, 不過 8P 個 ETA 唔準確我都試過瀨野,話説有晚我尖碼放工想去黃埔搭 30X 車手部車,
計過時間之下,諗住搭 8P 去追 (8A 太慢,我尖碼行路過去黃埔重快過搭 8A),落船時見到係 4 分鐘到尖碼,點知過左 15 分鐘才有
車, 當堂失預算.

平田巴總站長 發表於 2016-9-7 18:50 | 顯示全部樓層
前幾日都試過等車,原本等左幾分鐘都話係幾分鐘內到,好啦,等到佢轉做到達啦,但係都仲未見到有車。結果到達顯示左2-3分鐘到,就無左再等下一理車黎。但係實際上我從來未見過呢班幽靈車
KN7229 發表於 2016-9-7 19:59 | 顯示全部樓層
半年至一年前,成日係紅樂道等212 30X,eta話五分鐘有車,結果次次唔夠兩分鐘遠見到架車已經到站,送左幾次車尾,已經無再睇過eta..
cx734 發表於 2016-9-7 22:08 | 顯示全部樓層

KN7229 發表於 2016-9-7 19:59
半年至一年前,成日係紅樂道等212 30X,eta話五分鐘有車,結果次次唔夠兩分鐘遠見到架車已經到站,送左幾次 ...

其實ETA時間只可以用嚟參考,
我會按返上去,搵部車去左邊,
如果我係紅樂道等30X/212,
按返上去黃埔花園總站,
如果部車開左,即係部車宜家係在黃埔花園總站同紅樂道之間
即係部車好快到,唔係5分鐘
每日在長命斜等車的乘客
 樓主| miklcct 發表於 2016-9-8 00:02 | 顯示全部樓層
有時ETA甚至會無咗班車。之前有次見ETA 212要廿幾分鐘先有車,於是準備去搭火車,點知去到彌敦道口就見到有部212出現喺面前。我啱啱搭63X去新界,去到屯門市中心有部63X吉車喺我前面中途起載,個ETA亦都無嗰班中途起載車。

進智公交
peterkwan 發表於 2016-9-8 10:38 | 顯示全部樓層
KN7229 發表於 2016-9-7 19:59
半年至一年前,成日係紅樂道等212 30X,eta話五分鐘有車,結果次次唔夠兩分鐘遠見到架車已經到站,送左幾次 ...

黃埔開到紅樂道最快都要三分零鐘,所以你見到既好可能打大 (尤其係 212).

peterkwan 發表於 2016-9-8 11:25 | 顯示全部樓層

平田巴總站長 發表於 2016-9-7 18:50
前幾日都試過等車,原本等左幾分鐘都話係幾分鐘內到,好啦,等到佢轉做到達啦,但係都仲未見到有車。結果到 ...

講開幽靈,試過夜晚諗住搭 8:10pm 開果班 30X 往荃灣,我 8:00pm 已經到達黃埔總站,當時 30X 條坑係吉既,一路等到 8:10pm,
一部 30X 都無出現過,再等多 5 分鐘左右(仍未有車到),我按紅樂道站,竟然話有班車到站,再按之後的站 (e.g. 獲嘉道),仍
然顯示有一班車 5 分鐘到站,最後按遠少少的碧街,顯示有兩班車, 一班係 7:55pm 開既 (1 分鐘),一班係 8:10pm 開既 (15 分鐘).
真的不知道 8:10pm 果班車o係邊度開出....