hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴仲唔訂短車做替補?
開啟左側

九巴仲唔訂短車做替補?

shakugan2005 發表於 2016-9-10 13:19 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-10 13:06
冷馬收費貴過熱狗﹐可增加收入﹐同一時間可以改善車長工作環境 (工會已經不停XYZ)﹐於是加快全冷步伐。

...

依個就係問題所在, 冷氣豪華巴士就係豪華巴士, 依家通街都係豪華巴士, 收費其實可以高於普通巴士一倍, 唔好再話城巴機場A線唔派豪華巴士要投訴, 城巴由頭到尾都冇派過非冷氣豪華既巴士去機場A線
kei_hk 發表於 2016-9-10 13:25 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-10 13:19
依個就係問題所在, 冷氣豪華巴士就係豪華巴士, 依家通街都係豪華巴士, 收費其實可以高於普通巴士一倍, 唔 ...

有人投訴 E車(甚至普通車)行A線﹐其中一個原因係行李架不足這個問題。

同一時間﹐A線收費係貴過E線﹐真正的A車座位舒適度係高過E車的。
當城巴E車座位同番市區車睇齊﹐情況更加明顯。

PS. 以上已經離題了。

AVD1 發表於 2016-9-10 14:45 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-10 13:16
你話比我聽邊架行得到第十八年last day? 唔好計六七十年度仲未有冷氣豪華巴士果陣, 仲有到後期邊架唔係大 ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... able&tid=153370

S3BL299(DZ483)
生於1988年9月1日
終於2006年10月27日

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Oliver_ME16 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
低地台AD 發表於 2016-9-10 16:08 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-9-9 22:06
咁點解仲唔即刻退哂ADS去, 全面低地台化? 當年要急急腳全空調唔少非空調車都要即刻退, 反而到左今時今日非 ...

嘩,兩樣野黎嫁喎,點解要早退ADS先?人地新巴當年退熱狗話提升服務質素喎,結果又咪係呢個樣?按照你呢個邏輯洗唔洗又早啲退埋ATR,3ASV等等全面直梯化呀?仲有講64K無左ADS都夠行個啲,首先要知道究竟64K點解咁少洗衣機仔行先。
低地台AD 發表於 2016-9-10 16:16 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-10 13:16
你話比我聽邊架行得到第十八年last day? 唔好計六七十年度仲未有冷氣豪華巴士果陣, 仲有到後期邊架唔係大 ...

咁點解要退ADS,講原因黎聽下再者,全面低地台化先之後係咪老九生意會提升左好左? 先唔講MTR批二手車買返黎已經殘破不堪.仲要架車做完一單抖都冇得抖就要做下單,緊係要早退啦。同埋64K知唔知點解仲有ADS行,你仲未答到我問題。 

唔知就我答你,第一用車限制,短豬唔岩行64K多斜路段,夏天上嘉道理斜容易水滾,洗衣機上嘉道理斜又慢又容易擺街,第二,車長問題,因為ADS比ATS係類似林錦呢啲咁窄既路段靈活好多,所以都係大部份車長鍾意ADS。
GK3258 發表於 2016-9-10 17:27 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-9 22:06
咁點解仲唔即刻退哂ADS去, 全面低地台化? 當年要急急腳全空調唔少非空調車都要即刻退, 反而到左今時今日非 ...

有人答左我唔重覆,但係你拎熱狗去比,要強調,根本兩者無得比較。
第一,熱狗係有一堆問題而迫九巴早退,包括收費較低,車長中暑,可用路線受限等,當時即將步入夏天,早退其實都只係三十步S3V,係無人想揸嘅S3V,至於ADS,無論春夏秋冬,都係咁揸,又係收一樣價,用得之路線基本上係所有咁濟,根本無誘因去早退。
第二,依家唔夠車年代,係車行得都要拎出去打仗,一旦退左一定要搵番堆新車代,問題係依家新車根本未預呢五十部車早退,一退左九巴就真係唔夠車用。反觀熱狗年代,有批AVBWU封緊塵,批熱狗一退就可以出番車,唔會有車荒問題。
橫看香港巴膠
kay 發表於 2016-9-10 17:46 | 顯示全部樓層

幾年前有人嫌ADS唔掂要九巴早退
依家又倒返轉話點解唔入短車

都幾搞笑

其實九巴我覺得最錯係入太多長單層
如果佢依家堆長單層

全線係E400/VDL

就算拎黎做加班車,都無咁樣衰

亦都唔會淪落到要賣單層
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2016-9-10 19:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-10 17:46
幾年前有人嫌ADS唔掂要九巴早退
依家又倒返轉話點解唔入短車

鬼咩...九巴買批大單層嗰陣諗緊縮數
諗到一換一咁抽走雙層車
咁區議會就梗係反對啦

根本有部份建議路線用單層係載唔哂
但又唔肯加班(某程度上係因為quota制所限)

結果咪買完返嚟又搵唔到地方用囉
arhang2001 發表於 2016-9-11 00:20 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-9-10 17:27
有人答左我唔重覆,但係你拎熱狗去比,要強調,根本兩者無得比較。
第一,熱狗係有一堆問題而迫九巴早退 ...

唔講唔記得,除左車長中暑,75K 有客坐坐下死埋
GK3258 發表於 2016-9-11 10:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-9-10 19:23
鬼咩...九巴買批大單層嗰陣諗緊縮數
諗到一換一咁抽走雙層車
咁區議會就梗係反對啦

如果換完單層要加班,咁就不如唔好換。
本身單雙層成本差距已細,油價下跌下只會更細,你要佢加班即係倒貼比你
橫看香港巴膠