hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴仲唔訂短車做替補?
開啟左側

九巴仲唔訂短車做替補?

AD118 發表於 2016-9-11 10:42 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-9-10 12:56
GK牌S3V急住退果陣一樣有大把GB/GC/GD牌3AV/AV係條街度四圍行, 未就係要退左去
...

當年一樣有GJ牌AM早退,2011年11月部分早退個陣周街FZ,GA牌S3N,GK牌S3V,GB牌3AV,GD牌AV行

有部F牌ADS同AV1行咗17年多少少就退咗,冇續到去18年
AD118 發表於 2016-9-11 10:42 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-10 12:58
咁你又解釋唔到點解非空調巴士用得十七年就退喎, 使用期限制同用車quota都唔係依兩三年既事啦
...

乜得熱狗早退?冷馬一樣有
AS2就係例子,首次登記:1993-10-18
2010-03-11就退,仲短命過行17年嘅老虎蘭

如果計埋單層,EM牌AM行14年已經退
GJ牌AM行得個16.5年,部分FZ牌 S3N仲長命過佢
JX9097 發表於 2016-9-11 13:18 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-9-11 10:09
如果換完單層要加班,咁就不如唔好換。
本身單雙層成本差距已細,油價下跌下只會更細,你要佢加班即係倒 ...

所以咪就係話佢諗縮數諗到over咗囉
部份冇客線真係可以直接轉單層
但佢買嘅數量遠多過實際需要呢
leolaw 發表於 2016-9-12 00:25 | 顯示全部樓層

有人話ADS即時全部退晒都冇問題...
睇見呢句都唔知好嬲定好笑.

如果唔入新血/他廠唔再送短金...而所有ADS即退
相信沙廠&大埔分廠即刻叫救命

沙廠 81K 一日可以動輒出3至4架短龍,
而且好幾日都係九個煲蓋 serve 十個煲, 下午兩點幾借多個外援煲蓋
先至叫做數齊十個煲蓋
當然我就冇考究果幾日 84M, 286M, 289K 用車情況如何...
如果用晒12米行84M, 289K 套咗短車出嚟...
都依然見到D非繁/晚繁14分一班, 甚至少數日子晚繁個別班次變17/18分
就唔知係車荒累事, 定係沙田市中心一帶行車緩慢引致...

隔離299X又係, 一日兩三架短龍,
星期一至五 午飯時段又間唔中出D奇怪嘅25分班次

加埋大埔嘅 64K...睇怕沒有ADS之後, 就算 84M, 286M, 289K 甩晒短車換回12米,
沙廠都仲會面對短車荒...

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
GW4866 發表於 2016-9-12 02:32 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-9-12 00:25
有人話ADS即時全部退晒都冇問題...
睇見呢句都唔知好嬲定好笑.

沙廠無咪其他廠調入去囉

如果ADS唔係多餘就唔會31,235M日日梗有部係到,有時仲要出現係35A
仲未計沙廠得閒就派一兩部落去48X
打開門,行出去,去遠啲!
mrm23 發表於 2016-9-15 23:37 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-9 23:24
非空調車果陣係17年甚至14年就退, 點解依家九巴要用到18年先? 鐵巴繼續17年就退, HX1911去年就退左但九巴 ...

你自己開間巴士公司的話,大家絕對唔介意全部車五年就退的。
最緊要  D 額外成本唔係轉嫁俾乘客就得。
s031096 發表於 2016-9-16 00:30 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-9-12 02:32
沙廠無咪其他廠調入去囉

如果ADS唔係多餘就唔會31,235M日日梗有部係到,有時仲要出現係35A

真係唔明L同U廠死霸爛霸堆短龍做乜........
cx734 發表於 2016-9-16 01:38 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-12 02:32
沙廠無咪其他廠調入去囉

睇下掛牌表
將行到12米的線改返行12米的車

涉及短金:
2B 4部
3M 5部
8 2部
13M  4部
14B 5部
15A 7部(永久全線改行蒲崗村道、崇華街)
21 1部
23M 5部
38A  3部
72A 2部
73 3部
85K 1部
95M 2部
216M 2部
234X 2部
248M 1部
251A 2部
268B  3部
284 3部
286M 2部
289K 3部
296M 2部
690 6部

依度70部車, 可以頂到50部ADS, 只要九巴有足夠12米新車
你可以將14B/15A留掛短金, 有12部短金, 紅日支援西貢線, 紅日14B/15A開12米
將L同K廠部份多餘短金比S廠, 有多d短金紅日支援西貢線
每日在長命斜等車的乘客
GW4866 發表於 2016-9-16 03:54 | 顯示全部樓層
s031096 發表於 2016-9-16 00:30
真係唔明L同U廠死霸爛霸堆短龍做乜........

你估我地好想要?

*今日(15/9)31出咗兩部另外48X都有1-2部
打開門,行出去,去遠啲!
Quanta 發表於 2016-9-16 13:10 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2016-9-16 01:38
睇下掛牌表
將行到12米的線改返行12米的車

其實西貢線所需短車係好多
91 92 94 96R 99, etc 加埋唔少嘢
你見上面堆線, 有唔少平日早繁爆住出短車, 但假期少客反而成堆12m, 就係調咗去西貢線