hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 19/9 KMB 33A調整班次
開啟左側

[服務調整] 19/9 KMB 33A調整班次

GW4866 發表於 2016-9-17 02:04 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-9-15 22:59
因為上葵班議員麻煩....肯把關

36A 32 呢兩條線點頹, 點吉....

36A唔關上葵事,係梨木樹線同保住
32上葵呢邊存在率極低,唔係上次搞到31B都無人理

33A肯轉做33X咪好,好過宜家同荃灣線嚴重重疊,加上比紅小禁住黎打
係人都無心做啦,對楊屋道又太慢
打開門,行出去,去遠啲!
shakugan2005 發表於 2016-9-17 10:08 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2016-9-17 02:04

33A果度有邊個改路建議唔係想進一步陰乾33A先? 仲有縮去美孚變38A既建議, 就算比佢行西九龍走廊見到既只係又加價又減車, 好大機會都係減班, 咁就會夠紅小/港鐵黎? 好既係方便遲D可以取消? 爭取下港鐵唔好加咁多價好過啦, 遲D拍埋特惠站扣兩蚊搭鐵都會貴過33A, 可想言之地鐵加到幾貴! 33A走線維持現狀叫好好嫁啦, 要搭既始終會搭, 冇心做就冇心做, 亂改一通都唔覺得會有心做, D班次唔好係度亂咁改到個59A翻版就算啦
JF1261 發表於 2016-9-17 10:35 | 顯示全部樓層

我記得33A 改特快唔成仲有個因素
就係區議會反對拉37上葵涌邨
講真,當年九巴真係好無恥,變相加葵盛回程價,抵佢比人ban
hk20020062 發表於 2016-9-17 15:55 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2016-9-15 22:59
因為上葵班議員麻煩....肯把關

36A 32 呢兩條線點頹, 點吉....

梨木樹把關係好好,好到垃圾線都繼續保,成班人坐 36B 就繼續漫遊
hk20020062 發表於 2016-9-17 15:57 | 顯示全部樓層

當年 31B+32 垃圾到喊,石梨回程加價,仲要喺山腳落車行返上山
虧佢班冇腦豬夠膽攞出嚟
 樓主| mhbsmcwetu 發表於 2016-9-17 16:31 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2016-9-17 10:35
我記得33A 改特快唔成仲有個因素
就係區議會反對拉37上葵涌邨
講真,當年九巴真係好無恥,變相加葵盛回程 ...

還記得當年方案係殺33A, 將237A全日做特快, 然後37經葵涌村, 老實講237A真特快全日收返$8.1都仲比30X等假特快線收得便宜其實還考慮得過的, 只是37經葵涌村竟然還要加價到$6.4就真係不可理喻, 有乜理由我葵盛班友陪你兜埋葵涌村已經好唔情願仲要同你每程俾多$0.6? 相信只有傻的或者係從來唔坐巴士的一群才會接受得到...
話說33A現在客量真的不太差, 平日1300後旺角方向及1500後荃灣方向, 以及周六日1300後的雙向, 經常都可以架雙層坐滿上葵涌道

至於周六日, 其實下午客量也甚好, 15分鐘時段其實只要微調一下, 對成條線好有幫助

例如周六旺角方向15分鐘時段延至1400-1530, 及周日荃灣方向15分鐘時段改成1520-1820同37夾埋做7-8分一班唔好死跟37尾, 相信效果更佳, 不過九記唔會咁諗咁解

話說今日1215荃灣開的PY5301都坐到半滿, 不過係九記眼中如果變返20分一班坐到3/4車人當然更理想吧, 始終在商言商

九記今次唯一的好係肯抽返走架單層, 君不見今日下午18深水埗1325開那班RH3664到新填地街一站上到頂閘, 想到以後坐33A雖然班次疏左, 但至少有位坐唔使再捱企單層已經算係皇恩浩蕩
shakugan2005 發表於 2016-9-17 18:10 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-9-17 15:55
梨木樹把關係好好,好到垃圾線都繼續保,成班人坐 36B 就繼續漫遊

36B第一次出建議果陣肯唔加價上西九龍走廊, 又有36A頂, 唔知班傻既就去反對D咩, 但就過左32B/36合併, 之後又話要開架貴價36X出黎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
rusf101001 + 1 + 5 梨木樹雙智障區議員

查看全部評分

GW4866 發表於 2016-9-18 00:58 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-9-17 10:08
33A果度有邊個改路建議唔係想進一步陰乾33A先? 仲有縮去美孚變38A既建議, 就算比佢行西九龍走廊見到既只 ...

唔通一成不變直到永遠就係好?
條線垃圾又唔比改咪頹落去囉

雖然有次拉37去加價係唔抵幫
GW4866 發表於 2016-9-18 01:00 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-9-17 15:57
當年 31B+32 垃圾到喊,石梨回程加價,仲要喺山腳落車行返上山
虧佢班冇腦豬夠膽攞出嚟
...

簡直博比人媽叉啦,有36A唔搞走去搞唔同客路既31B
GW4866 發表於 2016-9-18 01:04 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-9-17 18:10
36B第一次出建議果陣肯唔加價上西九龍走廊, 又有36A頂, 唔知班傻既就去反對D咩, 但就過左32B/36合併, 之 ...

梨木樹班友不嬲都係傻架啦,仲話走去選超級區議會
自己搞香咗條36走去搞埋人地條235(國瑞路係梨木樹其中一個選區範圍)