hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 市區行李架現象
開啟左側

市區行李架現象

樓主| YoungMan 發表於 2016-9-17 11:46 | 顯示全部樓層

AP149 發表於 2016-9-17 06:45
據聞改8491-8506果時個plan係咁,但運輸處唔批改行車證用途(專利一同專利二問題)
所以而家E線咪繼續捱批22 ...

姐係城巴原意想81定8491-8506去專二?
深圳灣線只是營運二部,但車仍屬專利一部架
所以81/84都是專一車調動唔需運吉批
但入機場就要批
如果8491-8506唔係為B3系改
姐係水塘先係為B3而設啦
849X難怪行李架比原裝85行李架更大

38.HKT.138 發表於 2016-9-17 12:29 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-16 20:30
樓主針對既係

行李架係巿區線無作為

理解錯左,咁係兩樣野黎,先致歉。

小小題外話,剛剛係南洋酒店去東區,77唔敢等喇等116啦;
期間2架77經過最後116黎架頂閘既既金色E400,唯一抵讚係車長落完(十個客左右)有開頭閘俾人上唔係柯完就閃;
係柯打車定救命車呢?星期六中午時份用架載90人細車行116,遠比黃車行A線,行李車行市區線黑人憎。
中巴帶您 睛空萬里
JC8385 發表於 2016-9-17 12:43 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-9-16 19:26
從善用資源角度黎講 ,
810x 應該入機場 , 放返十架 65XX 行 B3 系 , 起碼後者真係清到客而唔係行 A 線載 ...

堆810X最應該入南區,而且扮拉車行E10
起碼都好坐過85XX先呀下話

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +7 收起 理由
s3v12 + 1 E10
wingho_cwh + 1 + 5 E10
ATSE40 + 1 + 1 E10
YoungMan + 1 E10

查看全部評分

GR1473 發表於 2016-9-17 18:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dogdog002 發表於 2016-9-17 20:17 | 顯示全部樓層
據聞改8491-8506果時個plan係咁,但運輸處唔批改行車證用途(專利一同專利二問題)

擺明就係運吉唔想見到巴士公司好似堆人球咁擲來擲去

好似而家都無見龍運再擲舊車俾九巴

都算係少少德政

雖然唔知有無關;P

搭單咁問下:

咁B1果堆舊車貼晒龍運廣告係九巴定係龍運?

成個車身都唔見有Logo?

而家咁睇兩間巴士公司好似做緊同一樣野;P

AP149 發表於 2016-9-17 21:08 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2016-9-17 09:04
改呢16部車既 PLAN 一路都係為踢走嗰 10 部車去同兄弟重逢
22xx 早就申請晒用 65xx 一換一, 只係 65xx 第2 ...

或者係時間先後嘅問題撈亂左,不過唔係重點

重點係因為12米8有問題搞到暫時唔會再有機場區路線再獲批行12米8
但當時已經預知S1/S56同博覽嘅E11/E21食唔哂批長車,再出就一定要擺落GTC比E23同A線常規咁用,但批22xx又夠期一定要劏,咁就諗住攞批810x入黎頂住先,起碼可以行E21A/E22/E22A先

咁運輸處唔比批810x改行車證用途,咪焗住繼續出65xx,博覽用唔哂批車咪要比機場派行A29同A29P,呢兩條都用到盡咪到A12用囉
低級趣味扮高級:369
bnr34 發表於 2016-9-17 23:12 | 顯示全部樓層

AP149 發表於 2016-9-17 21:08
或者係時間先後嘅問題撈亂左,不過唔係重點

重點係因為12米8有問題搞到暫時唔會再有機場區路線再獲批行12 ...

由始至終, 對"申請調810x而唔批"呢個說法真係好有保留, 以往都有唔少車成功申請係唔同專營權間調來調去

即使代入你既case, 就算成功申請調810x入F2, 以而家F1short車short到要搵車做COF既情況下, F2冇可能唔使嘔返車出F1。
如你所言F2用車係用唔晒65xx, 咁即係最大機會嘔65xx出F1吧, 但一樣解決唔到F1行李架車有多既問題架
另一方面, 810x存在係F2亦只係解決到A12/A29/A29P出長車既問題, 但一樣解決唔到A12/A29/A29P出普通車既問題
就算巴士公司真係有咁既訴求, 本身都已經有矛盾, 搞完一大輪之後, 問題仍然存在; 而且計埋 TIMING 呢樣野, 有冇需要做都係問題

說到底而家F1多咗咁多行李架車, 都係因為南港島線同富豪問題, 搞到原本既計劃對接唔成 (兩批車同時年驗以及裝拆行李架); 望就望今年年驗可以安排到810x拆行李架, 唔使再拖到出年
TankKingEH9697 發表於 2016-9-17 23:44 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-9-16 16:10
感覺上批23XX行李架好似係細d,應該只佔2行空間(睇番某網面圖,本來佢果度係只裝左2張單丁位)

N年前九巴 ...

A2 o個種係行A2先裝 平時裝凳
間中會出現裝架行普通線 eg 13D
坦克王EH 9697
kelvinkwan944 發表於 2016-9-18 01:36 | 顯示全部樓層
當你日日都見到170行23xx既時候 你就會習慣
HE7921 發表於 2016-9-20 22:51 | 顯示全部樓層

專利一>專利二:1528-1533,1560-1569,2278-2287
專利二>專利一:1332-1339,2115,2116
期待香港出現載161人的E500 MMC