hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016年10月海洋公園巴士服務安排
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線消息] 2016年10月海洋公園巴士服務安排

dogdog002 發表於 2016-10-6 14:32 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-5 23:29
由於尚未公佈海馬公園去市區的尾車時間﹐所以暫時都好難講巴士仲有無得做。

如果散場時間越近MTR尾車時 ...

港鐵尾班車大多十二點至一點,早/遲極有限

加上你估巴士識整171R 港鐵唔識加班咩

南港島綫無人駕駛加班容乜易

da54 發表於 2016-10-6 14:37 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-6 14:32

你估無人駕駛就等於無 staff 咩.... 控制中心要人,車站都要搵人落閘......

不過哈囉喂 official 關門時間係 11 點,就算南港島線尾車係 12 點都可以車到絕大部分人走....
至於你們信不信?反正我信了
kei_hk 發表於 2016-10-6 14:48 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-6 14:32

不要忘記有「轉車轉線」這個因素﹐某一車站的真正尾車﹐係未必接到另一線的尾車﹐所以時間便相應提早了。

留意番我前文﹐現時金鐘開出要轉西鐵線的班次係 00:06﹐假如西鐵一邊唔再加長時間﹐海馬站好大機會最遲要 23:55要開出﹐這便不是你講的十二點至一點。

至於加班﹐班次密度上可加﹐但服務時間我便不認同可以隨時加時﹐因為改少少便等同好多野要配合﹐亦阻到日常的維修檢查。

所以﹐171R在23:30做頭車﹐做幾班車去旺角﹐都有條件作出保留。
因為﹐要轉車轉線的人﹐真係坐MTR出金鐘﹐未必夠時間趕及另一線的尾車﹐令到他們要靠其他方法返家(例如去旺角轉通宵巴士/小巴/不合法的士服務........)

dogdog002 發表於 2016-10-6 14:58 | 顯示全部樓層

da54 發表於 2016-10-6 14:37
你估無人駕駛就等於無 staff 咩.... 控制中心要人,車站都要搵人落閘......

不過哈囉喂 official 關門時 ...

港鐵似乎真係想無Staff

今次呢幾個站連客務中心都Cut埋,得番自助客務機

車站控制室搬晒去金鐘

咁仲邊會咁傻派人去三四個站慢慢拉閘

分分鐘係咁咦Check下CCTV無人留係車站就電動落閘算數
andrewyl 發表於 2016-10-6 15:07 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-6 14:58
港鐵似乎真係想無Staff

今次呢幾個站連客務中心都Cut埋,得番自助客務機

如 果 港 鐵 真 係 想 " 零 " staff ,
我 諗 註 定 佢 地 要 比 人 插 到 暈 .
每 個 站 絕 對 無 可 能 " 零 " staff 駐 守 .
有 咩 突 發 事 故 , 遠 水 無 可 能 救 近 火 .

dogdog002 發表於 2016-10-6 15:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-6 14:48
不要忘記有「轉車轉線」這個因素﹐某一車站的真正尾車﹐係未必接到另一線的尾車﹐所以時間便相應提早了。 ...

問題係金鐘去旺角荃灣綫尾班車係00:56

參考港鐵大部分尾班車時間係十二點半左右

所以海洋公園去旺角既服務時間可以去到十二點半

完全同171R重疊
-----

你話十二點走搭南港島綫駁唔到西鐵

咁你十二點走搭171R都係駁唔到西鐵嫁

-----
再者延長服務時間唔係無先例

好似機鐵會延長服務至一兩點

更何況萬聖節/夜場係預計好晒而唔係突發事情