hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 268B 調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 268B 調整班次

GU9338 發表於 2016-10-4 17:08 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-10-4 16:45
係, 所以268B搞成咁真係冇人想, 唔係佢既過失

水晶球: 88X會否搶左89X沙田去藍田既位置而搞到89X步268B ...

88X 搶鐵既客多過 89X (或者 89)
一來 89X 仲識頂閘 ,
二來本身 89 89X 車程已經唔短 , 而第二程轉咩 14B 16M 淨係等車都夠晒趕客
請用文明來說服我。
ahken 發表於 2016-10-4 17:11 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-10-4 17:08
88X 搶鐵既客多過 89X (或者 89)
一來 89X 仲識頂閘 ,
二來本身 89 89X 車程已經唔短 , 而第二程轉咩 14B  ...

咁又係, 89X反而有第一城食糊位, 88X完全係冇(不經第一城直入老隧)

我都有叫朋友去到藍田先至保鐵番港島, 又唔駛搭柴小既車
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-4 17:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-10-4 17:11
咁又係, 89X反而有第一城食糊位, 88X完全係冇(不經第一城直入老隧)

我都有叫朋友去到藍田先至保鐵番港島 ...

呢單野關柴小乜事?
下下騎劫人個 post 你唔悶都有大把人悶
反青沙撐獅隧
kay 發表於 2016-10-4 17:30 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-4 17:25
呢單野關柴小乜事?

如果你話佢離題咁好多文章都有

為一個半個版友做文章唔覺得有咩意思

唔鐘意既,最佳方法是唔理
但可惜我都做唔到呢樣野
世界很簡單 人類很複雜
ahken 發表於 2016-10-5 10:49 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-4 17:25
呢單野關柴小乜事?

我朋友住筲箕灣保開鐵的, 坐88X到藍田咪有佢繼續保鐵囉, 唔駛搭694, 咁都唔講得?

JX9097 發表於 2016-10-5 11:38 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-10-5 10:49
我朋友住筲箕灣保開鐵的, 坐88X到藍田咪有佢繼續保鐵囉, 唔駛搭694, 咁都唔講得?

...

沙田返筲箕灣的話
點睇都唔會走去坐694?
(斷估唔會咁益智,坐798轉694啩?)

RobynnNKendyFan 發表於 2016-10-6 18:59 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-10-5 10:49

...

個問題係你講果堆野同呢個 topic
加上你騎劫人地個 post 唔係冇前科
自己諗下自己以前做過乜至好講野 la
反青沙撐獅隧
chan6723 發表於 2016-10-7 12:49 | 顯示全部樓層
速讀左成篇文, 一次過回覆幾個觀點:

1. 元朗天水圍出尖沙咀返工客, 99.9% 都買左西鐵全月通啦, 除返開一程講緊
13.5 左右 (以一星期返 5 日計), 仲平過一程 68X, 全月通最殺食係可以搭埋輕鐵
(屯元天區內線早已被港鐵壟斷, 唔好同我講長途線回程分段)

2. 269B 平日夜晚 / 假日客量唔差, 果班客根本就唔係日日要出尖沙咀返工 (冇買
全月通)。多數都係放工 / 放假去尖沙咀行街食飯, 見有架車一程返到屋企樓下,
又平過西鐵單程, 多人搭唔出奇。

3. 269B 兜唔兜天北我冇乜意見 (唔太熟果邊), 不過佢自己車唔多, 天北本身又唔近
西鐵站 (就算搭輕鐵 / K76 都要用多 15-20 分鐘), 入去濕地公園 (其實我覺得入埋
天秀路都好 OK) 又唔需要用多好多資源, 天南又唔會因此加長車程。至於 268B 我
覺得佢可以成條上路, 元朗班巴士死忠咪迫佢地上大欖轉車囉。

4. 洪水橋已經有三條線出油尖旺 (雖然冇人會搭 63X), 我就覺得 268B 拉埋過洪水橋
冇乜作為, 有資源不如開多條 M 車出荃葵青好過啦, 搞到而家洪水橋出荃灣一係要經
屯公 (68A), 一係要搭貴車 (68X / 268X 上大欖轉車)。

5. 另一篇文先有人話過大欖隧道 D 線重組得唔夠盡 (例如 268C 同 269C 都係去觀碼,
點解唔將其中一條拉落藍田甚至油塘)。如果將 269B 拉到入旺角, 變相 269B 出尖沙咀
吸引力大減 (仲要冇埋紅磡客), 旺角本身又有 268X 可以轉, 唔想轉車又有唔太慢的 69X
同 265B, 夾硬將 269B 改到好似 268X 咁咪又變左重疊。

6. 我又唔覺得新搬入元朗既人只識搭西鐵, 只係果班 "中產" 返工地點可能係中環同尖沙
咀較多, 搭西鐵又真係比較方便同穩定 (相比 968 早繁 Yoho Town 連車都上唔倒), 如果
真係唔會搭巴士, 268C 又何來客量增長而加班同開特車? 尤其是係元朗南特車。因為西鐵
去東九龍要轉兩次車, 268C 一程過相對方便 (同埋搭鐵都幾貴下)。
另外, 灣仔返元朗, 識搭就緊係搭紅隧車轉西鐵啦, 968 下繁 D 車一係就去到金鐘 / 中環
起載, 天后開出來的車, 去到銅鑼灣已經要企人

教導子女遠離益童
wingho_cwh 發表於 2016-10-8 17:47 | 顯示全部樓層
chan6723 發表於 2016-10-7 12:49
速讀左成篇文, 一次過回覆幾個觀點:

1. 元朗天水圍出尖沙咀返工客, 99.9% 都買左西鐵全月通啦, 除返開一程 ...

968 唔係有菲林明道起載車架咩? 有幾多班?
[Joking]咦,正班天后開去到銅鑼灣已經企人,咁不如以後下繁取消所有返元朗既正班,全部968 天樂里先起載,,然後整堆特別車淨做天后銅鑼灣返元朗,頂左閘就跟手轉上堅拿道天橋行紅隧做「紅隧特車368」~ 九汽又可以班班天后車慳返百幾蚊 [/joking]
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ahken 發表於 2016-12-8 22:29 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-21 09:45
星期日夜晚268B我見過成50人坐

西鐵月票有影響,試下改去洪水橋開lor

268/9B基本上死因都係佐敦先上路出事,如果跟280X行就會好好多⋯⋯