hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 討論城巴員工編號的排法
開啟左側

[問題] 討論城巴員工編號的排法

S3BL470@98A 發表於 2016-9-21 00:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
s3v12 發表於 2016-10-29 01:25 | 顯示全部樓層

城巴早期四位數編號(即係而家嘅0XXXX)應該係跟職位咁樣嚟分嘅
好似啲咩2XXX,4XXX都有
(例如係啲車房,文職乜乜乜)

車長就係3XXX同6XXX
印象中3XXX主要係新界區
而6XXX就多數係南區咁樣
最大編號見過065XX
入職年份大概係1992-1993咁上下

之後應該係唔想咁複雜
所以就由10XXX開始編落去
問過一位編號10XXX嘅車長
佢就話喺1993年加入城巴嘅
13XXX就大概係1997年左右
15XXX應該係1998咁上下

新記方面,2XXXX係比較早期入職
應該係因為同城巴撞number所以加個2字
但係又見過有車長編號係07XX嘅…

3XXXX好似係同新巴一齊編嘅,年份冇乜留意
如果冇記錯嘅話係由33XXX開始編嘅
38XXX就14-15年,而家就應該就去到397XX

有唔少車長退休之後畀公司請返都兼職
有位相熟車長退休前員工編號係148XX
年頭退休之後編號重新排過,變做392XX
如無意外新巴應該都係咁樣安排

另外搭一搭單問兩問:

1)
之前見過啲員工證之類上邊
個名同員工編號係好似咁樣寫嘅:
「姓名:陳XX
員工編號: 06XXX(210)」
個(210)係咪叫做咩部門編號??
其實呢個number又係咩意思??

2)
城巴喺03/06XXX之前
員工編號又係點樣分?

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
S3BL470@98A + 3 多謝提供資料

查看全部評分

お可愛いこと~
 樓主| S3BL470@98A 發表於 2016-10-29 01:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hkt116 發表於 2016-10-29 01:53 | 顯示全部樓層

s3v12 發表於 2016-10-29 01:25
城巴早期四位數編號(即係而家嘅0XXXX)應該係跟職位咁樣嚟分嘅
(例如係啲車房,文職乜 ...

好多舊號碼車長 1xxxx 2xxxx 選擇翻閹的話 , 會由新人號碼重新排列 , 例如而家出到最新 397xx , 與新車長號碼無異 , 實際上年資甚久

1)  車長「部門編號」論年資嚟分

城巴
210 310 510 530 610

240 340 540 560 640

285 286 385 386
565 566 585 586
685 686

新巴
710 740 765 775 785
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net
 樓主| S3BL470@98A 發表於 2016-10-29 01:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb23 發表於 2016-10-29 09:51 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2016-10-29 01:59
最近,85果位鄭更改編號,由121XX改為39XXX。
今年5月坐85,鄭依然是121XX。現在,他已經改為39XXX。

員工編號唔係俾巴迷識別
係俾人事部同前線調動用,唔同"部門"就用唔同員工編號,傭用條件都唔同
nwfb23
dogdog002 發表於 2016-10-29 11:44 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2016-10-29 01:59
今年5月坐85,鄭依然是121XX。現在,他已經改為39XXX。

而家有電腦都唔洗搞咁多野啦

純數字仲方便,你用數字鍵盤入機幾爽手

s3v12 發表於 2016-10-30 01:35 | 顯示全部樓層

聽某位退休相熟車長講
話說佢地係臨退休之前
公司話唔夠司機用咁樣
就請返佢地做兼職車長

你講嗰位鄭車長係喺6月退休嘅
お可愛いこと~
bnr34 發表於 2016-10-30 07:55 | 顯示全部樓層
s3v12 發表於 2016-10-29 01:25
(例如係啲車房,文職乜 ...

最尾嗰個3位數字係代表緊個員工係屬於邊個部門

三位數應該係留比阿爺年代高層既特別號碼
1xxx-2xxx 應該阿爺年代入職既工程部職員, 係巴士上面唔見好正常, 唔係咁多個仲會做兼職

樓主| S3BL470@98A 發表於 2016-10-31 14:32 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽