hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴948提升服務消息(22/10起生效)
開啟左側

[路線消息] 九巴/新巴948提升服務消息(22/10起生效)

acc1368 發表於 2016-9-22 01:35 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-9-21 23:50
鬼叫948係聯營咩

大埔有307 上水有978
荃葵有930
仲要以上地區全部有紅頂過海

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
Ms.Potato 發表於 2016-9-22 10:09 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-9-22 00:27
另一條早繁特別線...280P 改道轉全日服務... 蝕錢嘅 80M 都減咗4個 字軌, 精簡成一至五晚繁多人搭時段拉車 ...

967都開到全日啦,成40幾公里,收緊$21.4,行兩條隧道,都只係有間酒店仔吸下啲生客。

948喺青衣都可以做下酒店客,果度仲要係尾站,30分鐘出中環,其實都幾吸引。
unknown000hk 發表於 2016-9-22 10:18 | 顯示全部樓層
Ms.Potato 發表於 2016-9-22 00:14
930拉極都去唔到銅鑼灣,BBI又廢,電腦城附近又設唔到站;到青衣,由348到948,都仲係全日唔到,開極都兩味 ...

荃葵地鐵過海只係$14.2,巴士快又唔夠地鐵快,平又唔夠地鐵平,點同地鐵打?
就算無地鐵既地方例如安蔭/石籬/梨木樹,搭一程M車駁腳都只係貴935/936兩毫,試問呢D地區過海巴士可以做到全日咩?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Ravenclaw + 10 That's the point.

查看全部評分

whitehippo 發表於 2016-9-22 10:38 | 顯示全部樓層

運吉MODE: 繼續248M/249M轉港鐵啦
alan2011super3 發表於 2016-9-22 10:58 | 顯示全部樓層
星期日下午往港島已收車
莫非叫人去shopping都好似返工咁早出晚歸?
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Ms.Potato 發表於 2016-9-22 11:59 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-9-22 10:18
荃葵地鐵過海只係$14.2,巴士快又唔夠地鐵快,平又唔夠地鐵平,點同地鐵打?
就算無地鐵既地方例如安蔭/石籬/ ...

948好多地方都要轉多程巴士同小巴架,唔好以為青衣站同葵芳站可以行到,加埋個車資係超過$16蚊,速度我又唔覺轉車時間加地鐵果程會真係爭好多,非繁頂多都係爭5-10分鐘。同埋下下一定係要同地鐵打到行一行架咩,一向巴士都唔會做得晒地鐵嘅客,只要做到少少就可以,尤其銅鑼灣已經比起其他線吸引好多,仲有,青衣已經無紅色小巴爭食,已經算唔難做。
930有紅色小巴喺度,非繁都一樣有個新都會頂住,雖然成績唔會話超卓,但都唔會話條967咁。

而家935同936個價去到$18蚊,當然好卻步,而且935去唔到銅鑼灣,哩點已經夠佢喺非繁玩唔到,

就算係住良景嗰啲,見960去唔到銅鑼灣,見要轉車,都會寧願坐西鐵。
978都唔係話快好多架啦,又貴過全程地鐵,咪又係全日到。

PF2802 發表於 2016-9-22 12:16 | 顯示全部樓層

Ms.Potato 發表於 2016-9-22 10:09
967都開到全日啦,成40幾公里,收緊$21.4,行兩條隧道,都只係有間酒店仔吸下啲生客。

948喺青衣都可以 ...

我而家先知原來967係靠酒店仔生客維生
TR5774
unknown000hk 發表於 2016-9-22 12:28 | 顯示全部樓層
Ms.Potato 發表於 2016-9-22 11:59
948好多地方都要轉多程巴士同小巴架,唔好以為青衣站同葵芳站可以行到,加埋個車資係超過$16蚊,速度我又 ...

948南橋之後直落西隧過海,時間上絕對快過小巴/巴士轉地鐵,總車費又平,但只限青衣南先係咁,青衣北已經有大大個青衣站喺度,過海一定快過好多
可惜單靠青衣南客源唔大,全日非繁班次最多去到20-30分一班
良景D人又未必搭西鐵既,而家有個968免費轉乘,搭西鐵之前要搭程輕鐵,之後仲要轉2次兼行一大段路(尖東>尖沙嘴 / 香港>中環),仲要貴過巴士$6.2

Ms.Potato 發表於 2016-9-22 13:00 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-9-22 12:16
我而家先知原來967係靠酒店仔生客維生

我講緊生客呀,唔好為入而入,唔洗下下都斷章取義。
Ms.Potato 發表於 2016-9-22 13:10 | 顯示全部樓層

unknown000hk 發表於 2016-9-22 12:28
948南橋之後直落西隧過海,時間上絕對快過小巴/巴士轉地鐵,總車費又平,但只限青衣南先係咁,青衣北已經有大 ...

20-30已經好夠,而家好多線都係咁,,全日嘅意思又唔係要佢5-8分鐘一班,只係我覺得948全日一啲都唔過份,雖然而家都已經做到大需求嘅時間都有,但點解唔順勢做好條線,全日咗佢,起碼啲居民見到,都知有條948可以選擇坐下,而家個定位都係繁時線,好多人見到都唔記得咗,又或者覺得自己唔啱坐。
當673做粉嶺客都可以全日,我覺得948要全日都唔過份。

良景哩個我都係舉例子,人數真係唔少,無疑巴士轉巴士,一定無鐵轉鐵個感覺咁好,一來巴士轉巴士,隨時由有位變冇位,二來班次又冇地鐵咁穩定,搭車時間會長咗,同埋全程地鐵亦都真係唔係想像中咁耐,繁忙時間係打和。