hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉統計數字
開啟左側

[歷史資料] 運吉統計數字

Kaix 發表於 2016-9-23 01:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-22 17:01
巴士死唔死我唔知,城巴3.4做到今時今日,九巴加兩次價212據我所知平過地鐵

212去油麻地旺角太子深水埗都係$5.1

MTR黃埔去油麻地係$4.5,去旺角太子係$5.3, 去深水埗$6.7

我又唔覺有幾貴,212肯定班班吉車遊街

Kaix 發表於 2016-9-23 02:00 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-9-22 15:57
同埋其實香港的"車口"密度比日本重要高兩倍..
更加唔好計香港有大半土地係效野公園..

香港係一個城市,日本係一個國家

你要比唔該香港VS東京
Kaix 發表於 2016-9-23 02:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-22 17:16
東鐵根本就要四線化(走向可以唔同,日本可以2+2 橫排收低價十幾年唔加價(加稅唔計)
港鐵坐位不斷減少年 ...

京阪之間需求一定冇東鐵咁大,
而且有成3間公司路線可選擇,
當然可以咁做

同埋點解要搵京阪神而唔搵東京去比??
京阪神係3個獨立大城市各自擴展而形成的多核通勤圈,
交通壓力細,同東京/香港完全唔同

香港同東京比較類似,
東急、京王、西武、京急全部每日過百萬客量,
都係少座位

Kaix 發表於 2016-9-23 02:06 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-22 15:26
其實反私家車做咩啊

日本六千萬部私家車,但平日公共交通(考慮埋單車步行)成90%公交使用量

香港一樣係90%公交使用量

同埋我好懷疑你個日本90%公交使用量依個數字,
以我所知前往東京都心上班的才有90%使用公交比率,
非都心上班的東京居民只有55%使用公交比率,即係45%渣車上班

日本大城市近郊地區的泊車位、停車場隨處可見,
就知渣車比例有番咁上下

香港係全市90%使用公交比率,核心區95%使用公交比率,
一直係世界紀錄,星加坡都唔夠香港高,
睇下香港車位幾少就知香港極少比例渣車,
中區上班人數30萬,車位數目不足1萬個
Kaix 發表於 2016-9-23 02:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-22 20:15
而家講打工通勤票,唔同散客

上水到中環30分鐘搞掂,全列2+2洗開673+978?

以前黃頭咪2+2囉,迫成點有眼睇

東鐵每日90多萬客,就算4軌都冇可能2+2

Kaix 發表於 2016-9-23 03:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-22 16:07
根本問題係香港市區鐵路太少,同任意加價
票價離晒地

香港社會風氣就係反基建,
搞基建就等於大陸化*、好大喜功

*搞基建等於大陸化的思維源自大陸鍾意盲搞基建,
整整下香港人覺得搞基建係大陸行為
 樓主| mrm23 發表於 2016-9-23 09:19 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-9-23 02:00
香港係一個城市,日本係一個國家

你要比唔該香港VS東京

咁上文用左全日黎比,咪用番佢個 sample 黎比者.

龜鐵O個營運模式其實係全球出晒名,
無論係時間、價錢、班次同營運模式都係。
早年香港係抄英國個系統,但呢十年八年其實已經過左英國頭..
只不過大家習慣左,唔覺得有乜特別咁解...

日本係可以準時過佢,問題係價錢都係數一數二
重有文化都好唔同
上次去京都,佢地駐場保養係可以響日間時間公眾位換光管,
香港?片到七彩都似..
Phoenix 發表於 2016-9-23 11:19 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-9-23 03:12
香港社會風氣就係反基建,
搞基建就等於大陸化*、好大喜功

多项大型基建合共超支千億,唔通連嘈吓都唔俾?

Kaix 發表於 2016-9-23 11:38 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2016-9-23 11:19
多项大型基建合共超支千億,唔通連嘈吓都唔俾?

咁叫反超支唔係反基建
香港大把人真心覺得香港已經大把鐵路仲起做乜,
連沙中線都有人覺得無謂,
北港島線一睇圖就話同港島線重疊起黎做乜,

其實都同香港人冇innovation同對身邊事情缺乏insight有關

樓主| mrm23 發表於 2016-9-23 12:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-22 20:15
而家講打工通勤票,唔同散客

上水到中環30分鐘搞掂,全列2+2洗開673+978?

香港工資中位數十年前就萬頭...
而家已經係萬六左右..
反而日本話就話中位數有兩萬二,但其實只係計男性,佢地女性人工會低好多..
而且所有勞動人口當中,一成幾人係從事兼職
兼職個數係唔計入中位數的..

http://www.mhlw.go.jp/toukei/iti ... zou/z2015/dl/13.pdf
http://www.statistics.gov.hk/pub/B10500142015AN15B0100.pdf