hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉統計數字
開啟左側

[歷史資料] 運吉統計數字

AVD1 發表於 2016-9-23 12:27 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-9-22 23:59
乜特首要泛民/建制"鍾意"嘅咩?
只要北大人鍾意,你都可以做特首

冇錯,而家乜野都要睇習大大做頭,
雖然而家橫洲單野燒到咁勁,但係習大大係要佢繼續做,你香港人又有咩辦法?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-9-23 12:30 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-9-23 11:38
咁叫反超支唔係反基建
香港大把人真心覺得香港已經大把鐵路仲起做乜,
連沙中線都有人覺得無謂,

fair 小小講,而家香港爭議性比較大就係機場三跑同高鐵,
三跑又未同大陸講掂空域問題,
高鐵連一地兩檢都唔知落唔落實到,
比人嘈都好應該。

倒轉而家大部入香港人都冇話反對起公屋,
反之就係梁振英同班鄉紳起到搞搞震,搞到橫洲有地唔去起,反之走去搵堆有人住緊 o既地方去起,
咩事先而家?明眼人都睇得出有問題了吧。

Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-23 12:39 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-9-22 19:43
同意肯日日用公交的高官,未必做到市民role model。
但小弟相信呢種官的心態,一定無咁離地,
會更體貼民 ...

就算係
又可能會俾人話做show之類
仲要日日追訪呀局長又會變到俾人話阻住晒

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-23 12:45 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-22 20:15
而家講打工通勤票,唔同散客

上水到中環30分鐘搞掂,全列2+2洗開673+978?

就當你收得貴都好
咪又係大把人用
唔計某條旅遊線繁忙時間一樣繼續迫
年年客運量繼續升

擴音器 發表於 2016-9-23 20:06 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-9-23 01:54
如果禁止私家車過海,除佐會多佐好多的士過海外(未必會同你改搭巴士地鐵),
輕型客貨車相信會大賣,甚 ...

我覺得係做就做盡D,唔只紅隧同東隧,一於比獅隧、大隧、將隧、城隧、青嶼幹線都整個巴士專線,至於西隧、八號幹線因為用量低就可以唔駛整
ksmbh 發表於 2016-9-24 00:01 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2016-9-23 01:54
如果禁止私家車過海,除佐會多佐好多的士過海外(未必會同你改搭巴士地鐵),
輕型客貨車相信會大賣,甚 ...

限制住宅同新建OFFICE車位數量啦中環OFFICE係少車位
好多高收入人士有車都會擺部車係屋企
但九龍灣觀塘堆新OFFICE呢
幾多車位供應
唔怪得九東塞到乜咁啦

當然唔該同步改善九龍灣觀塘步ˋ行環境
行出海邊堆大廈實在惡行
053h4 發表於 2016-9-24 00:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-9-24 00:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 00:54 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-9-23 12:30
fair 小小講,而家香港爭議性比較大就係機場三跑同高鐵,
三跑又未同大陸講掂空域問題,
高鐵連一地兩檢 ...

啦唔係話幫邊個
高鐵一地兩檢果到非建制可以講係必贏
你要做一地兩檢咩唔做得
你唔做一地兩檢然後少人搭咩就可以入你大白象

橫洲果到如果專注睇政府同梁生如何冇腦既話
照起萬七咁果幾條村應該都係一樣受影響
其二點解起屋係個工業村對面起多萬三個單位?
再睇交通個萬三個單位好大機會做孤島
重申一次只係在於基本城市規劃既諗法上橫洲唔應該發展做住宅
應該係將元朗南堆棕地谷晒上去
咁元朗南就可以大力推住宅
大家好交貨

多言了
AVD1 發表於 2016-9-24 10:14 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 00:54
啦唔係話幫邊個
高鐵一地兩檢果到非建制可以講係必贏
你要做一地兩檢咩唔做得

我諗橫洲單野而家係針對緊幾個問題:
1)而家講到分期發展,點解第一期唔搞貨櫃場而去搞有人住 o既地方?
2)梁振英同班鄉紳,甚至新世界起呢件事個角色係點。
3)當中究竟有冇利益輸送。
4)點解政府可以前言不對後語,究竟係唔係有人起當中隱瞞事實?

至於萬三個單位會成為孤島,反之我認為到時就會有辦法解決,
一有咁多人入去住 o既時候,政府到時就會加返幾條路出入元朗市(甚至發展後期就已經會諗辦法加路),
問題係而家第一階段就已經比人 ban 左,一時又利益,一時又風水,而家係唔係班鄉紳大哂?

至於元朗南就算係有地可以起樓,到時可以再起去解決而家所謂「土地問題」,
何況就算比佢起到萬七個單位都未搞掂而家等上樓 o既人。
不過十八鄉比你郁先算。望下梁福元講咩先 ……

經過呢件事之後,政府誠信本來已經唔好,而家就仲差。