hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 681修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 681修訂行車時間表

lcl 發表於 2016-9-27 09:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原來噚日已經係,非假日嘅時間表有改動。

反而官網、官app至今仲未update⋯⋯

舊時間表

舊時間表

舊時間表

舊時間表

新時間表

新時間表
九巴 – 原子巴士
門將 ─ 譚均幹
後衛 ─
eric278 發表於 2016-9-27 09:45 | 顯示全部樓層

官網已Update
編定一個單由69分鐘加至78分鐘
里數改為29.3公里
星期六繁時和假日晚上往中環方向有減班

還看香港公交
RyanPun 發表於 2016-9-27 11:15 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-9-27 09:45
官網已Update
編定一個單由69分鐘加至78分鐘
里數改為29.3公里

以前681用12米豪年代,咩時段都好難一單超過一個鐘,依家對站一個鐘返到已經執倒寶咁濟.......

BTW平日班次都係冇多冇少到,只係一單加時only?
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
drbean7218 發表於 2016-9-27 11:20 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2016-9-27 11:15
以前681用12米豪年代,咩時段都好難一單超過一個鐘,依家對站一個鐘返到已經執倒寶咁濟.......

BTW平日班 ...

出中環正正常常1小時內都行得哂, 回程就好難講。
ryulky 發表於 2016-9-27 12:57 | 顯示全部樓層

平日下繁一單隨時超過90分鐘, 馬市下午20分鐘時段會否太早完
而家新界東塞車情況有如以前的新界西
0 去錯方向
drbean7218 發表於 2016-9-27 14:03 | 顯示全部樓層
ryulky 發表於 2016-9-27 12:57
平日下繁一單隨時超過90分鐘, 馬市下午20分鐘時段會否太早完
...

這個你要問九記, 因為1800開始是九記時段。
hkbw 發表於 2016-9-27 14:51 | 顯示全部樓層

ryulky 發表於 2016-9-27 12:57
...

90分鐘? 隨時120分鐘都唔出奇啦, 星期五下繁就實要tim

殺雞焉用牛刀?!
RyanPun 發表於 2016-9-27 15:10 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2016-9-27 14:51
90分鐘? 隨時120分鐘都唔出奇啦, 星期五下繁就實要tim

90分係平日下繁既最低消費,節日/長假期前夕係會加長行車時間,120分鐘都唔出奇,無事發生都可以去到150分都得添,所以通常住得新東,特別馬鞍山,無咩事,首選一定唔係681,除非你大把時間去消磨,又或者一定要坐一程過既巴士,唔坐會唔安樂既例外....
 樓主| lcl 發表於 2016-9-27 16:15 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2016-9-27 15:10
90分係平日下繁既最低消費,節日/長假期前夕係會加長行車時間,120分鐘都唔出奇,無事發生都可以去到150 ...

咁都要睇咩時間。

如果我五點半至六點三左右響銅鑼灣坐返入去,都仲得,最快45分鐘內入到去⋯⋯
不過中環至銅鑼灣就難想像啲⋯⋯

另外一個經驗分享:五點半左右響灣仔老銅上,自己見到城記必定等下一班九記頭車(有ETA就易因時間),通常有位坐之餘,甚至會過埋頭⋯⋯
九巴 – 原子巴士
門將 ─ 譚均幹
後衛 ─
RyanPun 發表於 2016-9-27 16:33 | 顯示全部樓層

lcl 發表於 2016-9-27 16:15
咁都要睇咩時間。

如果我五點半至六點三左右響銅鑼灣坐返入去,都仲得,最快45分鐘內入到去⋯⋯

五半至六點三老銅上681,數返轉頭,我當中環過黎要半個鐘,香港站開都係五點至五點九,呢段時間去到東隧都係啱啱開始塞車,通常都係塞隧道口,但最大問題都係大約六點打後既班次先麻煩,我試過五半香港站上,一個鐘鬆少少就返到馬鞍山,但係遲多半個鐘上車,成件事係耐多一倍,再遲上D係唔止。

Btw 我冇記錯既話五點前既城巴時段好似開緊10/12分一班(香港站開),而五點後九記時段劃一開5分一班(冇記錯的話),再返到城巴時段好似開7-9一班,咁我當5點之後真係開5分一班,中環D人都未完全放曬工,五半去到老銅有位都唔出奇。

Ps 我反而想知平日大約7-9馬市開既班次多唔甩班,特別係城巴時段。