hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為環保,我建議彌敦道巴士可右轉亞皆老街 ...
開啟左側

[問題] 為環保,我建議彌敦道巴士可右轉亞皆老街

238X 發表於 2016-9-28 23:00 | 顯示全部樓層

s031096 發表於 2016-9-28 01:34
叫1 1A 104跟沙田線咁出界限街已經幫唔少

汝州街轉界限街嗰段一樣可以塞到發癲
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2016-9-28 23:05 | 顯示全部樓層

其實 1 / 1A 嗰堆線無乜好改,反而有幾樣嘢可以諗:

1. 而家嗰啲咩 41A / 63X / 268X / 971 趕哂去行山東街,佢哋喺雅蘭嗰段彌敦道根本無站,無謂陪塞 (唯獨 A21 改唔走)
2. 裝修舖嗰段砵蘭街改哂做單程北行而且啲燈同彌敦道同步,所有入荔枝角道嗰啲車同巴士同樣 (經左轉亞皆老街盞燈) 趕哂入去,變相令嗰段北行線有四線,而且直行彌敦道啲車再唔可以入荔枝角道。 (不過我都承認基榮嗰個位要諗諗計,如果唔係會打交)

總之就分流哂啲西行車先,咁之後就算激到將彌敦道南行全面擴做四線,再俾所有車由彌敦道北行直接右轉旺角道,都相對無咁大 impact

當然好似樓主郁亞皆老街呢啲治標不治本嘅行為就算鬼數啦,直接用站規 16 條 b 項打死佢算

ky927 發表於 2016-9-28 23:17 | 顯示全部樓層
如果目標係唔塞旺角道,咁不如要堆線係彌敦道右轉太子道西,而係太子道西維景酒店個角落位只俾巴士左轉荔枝角道,等堆線用上海街出旺角道。唔塞旺角道之餘都唔影響彌敦道
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-28 23:24 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-9-28 23:05
其實 1 / 1A 嗰堆線無乜好改,反而有幾樣嘢可以諗:

1. 而家嗰啲咩 41A / 63X / 268X / 971 趕哂去行山東 ...

1.63X/268X加左站好耐啦
仲有一架十二米車係內街咁遊走亦唔方便

2.砵蘭街都唔直通荔枝角道
有咩用?

就算彌敦道有得右轉旺角道用處都唔大
根本係西洋菜南街同旺角道散唔到車走
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
238X 發表於 2016-9-28 23:25 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2016-9-28 23:17
如果目標係唔塞旺角道,咁不如要堆線係彌敦道右轉太子道西,而係太子道西維景酒店個角落位只俾巴士左轉荔枝 ...

嗰個大彎同 [汝州街轉界限街] 或者 [砵蘭街 / 弼街喺基榮出] 係同一個問題,就算長巴士轉到,整體都只能做到得一條線嘅車轉呢啲彎
238X 發表於 2016-9-28 23:28 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-28 23:24
1.63X/268X加左站好耐啦
仲有一架十二米車係內街咁遊走亦唔方便

第二點我早已提及:基榮個位係要執執

暫時諗到嘅係,反正咁樣彌敦道北行都會縮做兩線 (即係由亞皆老街到運動場道無擴闊收窄) ,基榮個尖角位削少少行人路,咁弼街至少有一條線轉彎,兩邊行車線用雙白線隔開

簡單啲講,你當好似邊寧頓街轉入怡和街咁,不過中間條電車路變成正常車路

咁樣如果行得通,就真係將 1 / 1A / 104 掟哂向西都得,東面留返條 203C 一線走天涯
GW4866 發表於 2016-9-29 02:30 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2016-9-28 22:27
真的只是重劃該段亞皆老街與彌敦道的行車線以增設彌敦道北行右轉往亞皆老街東行與亞皆老街
東行兩段新行 ...

仲有9,203E都係咁轉

*利申唔支持樓主個方案

我諗最可行都係先將彌敦道左轉亞皆老街支燈延長綠燈時間,
之後再學樓上所講將西洋菜南街改做巴士專線,另外可以將104改路
打開門,行出去,去遠啲!
stevechau 發表於 2016-9-29 11:34 | 顯示全部樓層
JX7348 發表於 2016-9-27 14:10
以前95咪咁行,但有時其他線都會偷雞轉右,幾年前無咁塞都仲可以咁轉,對彌敦道無咩影響,但而家就一定唔得
...

唔同....95/203當年係右轉入旺角道, 唔關ARGYLE事~
stevechau 發表於 2016-9-29 11:35 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-9-27 14:21
我建議亞皆老街設東行巴士專線,
俾巴士由彌敦道轉彎過去,
亞皆老街西行減少一條行車線,

睇黎你唔似係MK人...你係既話就知當年點解要改兩線右轉NATHAN~
你知點解要改兩線就會知點解而家唔可以改加一線東行~
stevechau 發表於 2016-9-29 11:36 | 顯示全部樓層

bjbus 發表於 2016-9-27 15:46
今日搭3C,
有鹹魚同我反映塞車兜咗幾個字

個問題係旺角道果邊.....