hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新版官方網站已上線 (17:10消息)
開啟左側

[其他] 九巴新版官方網站已上線 (17:10消息)

JCSCANIA 發表於 2016-9-28 11:13 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-9-27 23:21
點睇都係新城個版面好過九巴啦

新城網頁麻麻地, 唔夠學win10版面.
HT408 發表於 2016-9-28 16:21 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-28 09:25
啱啱發現47X水泉澳特車個ETA時間同秦石係同步…

另外,中間走線不同的路線(例如E32青衣段、13D奧運段) ...

首先唔好意思,要quote返自己嘅回文

暫時發現到一個非常嚴重嘅問題:
所有有多過一條走線嘅路線,只有舊Apps睇到嘅走線個ETA係啱,其餘版本嘅走線係會因應車站數增多/減少,而影響之後所有車站嘅ETA向前/後移返相應嘅車站數目

舉例:47X不入沙中班次,城隧落客站嘅ETA其實係沙田市中心嘅資料,如此類推

咁搞法好可能有人中伏,走左車都唔知,希望九巴有關方面睇到
wawawa 發表於 2016-9-28 16:40 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-9-28 18:04 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2016-9-27 21:23
40嗰度如果將「常規」放喺第一個choice,apps會睇唔到長荔街個ETA

至於特車嗰度,暫時check過 74X運頭塘 ...

用埋新apps先知咩事,佢係預設線係有長荔街,「常規」線先無長荔街站,咁點解唔係調轉,
特別班先擺埋落特別線度呢?又要就返舊app data...
PF2802 發表於 2016-9-28 18:06 | 顯示全部樓層
點對點個功能仲會倒米教你搭平車添

例如旺角去元朗
會SHOW埋比你睇屯公線轉53/68A
TR5774
peterkwan 發表於 2016-9-28 19:01 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-9-28 18:06
點對點個功能仲會倒米教你搭平車添

例如旺角去元朗

個點對點真係有點慢,同埋如果初入去,不能跟指示按地圖站位來選擇起/終點,要打字才可。
還有, 以價錢排序個 result 好像係排左直綫,才排轉乘,譬如荃景圍天橋往深水埗九江街,他先出 234X ($8.9), 30X ($8.9), 之後才出 $5.8 的 58M > 36A, $6.7 的 61M > 37, $7.3 的 61M > 33A.
lucky_al 發表於 2016-9-28 22:00 | 顯示全部樓層

改左新版之後係咪冇得再查全程行車里數同全程行車時間?
巴總路線相片庫
HT408 發表於 2016-9-28 22:13 | 顯示全部樓層
lucky_al 發表於 2016-9-28 22:00
改左新版之後係咪冇得手再查全程行車里數同全程行車時間?

p.s. 22:12更新
先前提及特別車ETA問題已修正
但網頁版search部分繁時線(例如5P、5X),時間表無法顯示上段尾車時間
Mueller 發表於 2016-9-29 06:25 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-9-28 16:21
首先唔好意思,要quote返自己嘅回文

暫時發現到一個非常嚴重嘅問題:

閣下所言真有其事, 以下係101X下繁往港島方向既抵站時間.

頭兩幅係正確既抵站時間, 不過要喺APP選擇上繁往港島方向走線先會顯示正確既抵站時間,
由宏展街去海底隊道需時 27 - 14 =  13 分鐘:
Screenshot_2016-09-28-18-03-42.png Screenshot_2016-09-28-18-03-47.png

以下兩幅係錯誤既抵站時間, 喺APP選擇下繁往港島方向走線.
因為下繁走線比上繁走線於九龍灣多兩個站, 但係由5月以黎一直都無為呢幾個額外既站提供抵站時間.
而琴日黃昏6點幾, 系統只係直接將舊時嗰一套抵站時間直接套用喺下繁走線及呢幾個額外既站.
結果, 於常悅道既抵站時間實際為下兩個站宏展街既抵站時間 (14分鐘),
而九龍灣消防局既抵站時間實際為下兩個站海底隧道收費廣場既抵站時間 (27分鐘).
所以喺常悅道及九龍灣消防局睇住ETA等車既乘客應該會中哂伏.
同埋, 用常理都大概估到有問題, 由常悅道去九龍灣消防局點會要13分鐘咁耐 (27 - 14 = 13) ?
倒錯data呢種低級錯誤, 如果推出前有做好測試, 根本唔會俾乘客發現到.
Screenshot_2016-09-28-18-03-24.png Screenshot_2016-09-28-18-03-31.png

不過大概夜晚7點, 以上問題似乎已經解決左.

HV9990 發表於 2016-9-29 18:59 | 顯示全部樓層

今日再上網頁版已經冇咗淨係查ETA嗰頁,其實會唔會整返嗰頁
有時淨係想查ETA就唔想load咁多嘢
KCRC . Keep Moving