hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有議員要求68X/268X洪福至元朗段加設雙向分段收費 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 有議員要求68X/268X洪福至元朗段加設雙向分段收費

unknown000hk 發表於 2016-10-3 11:50 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-10-3 10:49
如果將268x縮去元朗公園(經大馬路)63x拉去元朗西做總站,反正再拉長都要收$14.2
出九龍跟68a入洪福邨,入 ...

有,但要飛走葵涌交匯處同美孚兩站
但仲有2個問題:
1.63X轉車站北行免費,延長去元朗西就要補七毫,唔知藍地至洪水橋班轉車客肯唔肯
2.延長去元朗西里數會過35公里,九巴有權加價至$18.4,就算唔加咁盡都有可能加至$15.5(參考2009年63X縮短前收費同70X/277E加幅)
kmb63x 發表於 2016-10-3 12:00 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-10-3 11:50
有,但要飛走葵涌交匯處同美孚兩站
但仲有2個問題:
1.63X轉車站北行免費,延長去元朗西就要補七毫,唔知藍地 ...

幾年前RDP建議63x行西九龍走廊,60x轉68a唔駛補$0.7
本身63x未拉去洪福邨其中一個方向啱啱過35公里已經收$14.2(亦係呢個原因九巴唔肯收$12.8同其他屯門線睇齊)
拉長去洪福邨再多左少少.. 再拉去元朗西應該係三公里左右
加埋係補償屏山至大道村供左268x,可能可以收返$14.2
shakugan2005 發表於 2016-10-3 21:37 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-10-3 09:32
68A轉30X雖然無轉乘,但只係貴過268X轉30X/212一蚊,最平方法係268X去油麻地過對面馬路轉8號仔寶其利街行過 ...

依家就係話68A朗屏方向架頭車太遲先到, 相比起263M遲足個幾鐘, 而且68X/268X又去到富泰至鐘屋村? 係既連63X都一早接埋, 即係好似話叫人眾安街落車行過去楊屋道咁, 其實都叫人洪水橋落車行去富泰, 葵涌交匯處落車行去葵涌道荔景村, 之後D替代路線再cut下cut下就可以直接行路去目的地嫁啦喎? (PS: 不如要求下加設53/68A洪水橋單向往元朗$4.3分段睇下有咩回應好過, 係唔係又話唔應該搭長途線)
HS1588 發表於 2016-10-4 00:06 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-10-3 21:37
依家就係話68A朗屏方向架頭車太遲先到, 相比起263M遲足個幾鐘, 而且68X/268X又去到富泰至鐘屋村? 係既連6 ...

洗乜將咁少問題無限放大
要改善既直接將大欖轉乘全部改為補差價 (北區線另計) 咪得囉
叫班客改用 68X 268X 轉車, 又可以順手 cut 埋 68A 個遊車河 BBI
再盡d咪再比埋荃葵線回水

至於藍地鍾屋村, 出屯門轉仲快啦
少左架車出黃埔, 但多左架車去土瓜灣九龍城喎
要 100% 替代咪又整個 68A <> 260X <> 8 / 68A <> 960 961 <> 968 既三次轉乘囉
好過你整架空氣短棍去服務呢班「咁大需要」既客啦下話

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
S3BL343@66 + 1 佢不嬲都將問題無限放大啦
kmb63x + 1 十分同意加回水轉乘簡單直接解決問題.

查看全部評分

unknown000hk 發表於 2016-10-4 12:52 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-10-3 21:37
依家就係話68A朗屏方向架頭車太遲先到, 相比起263M遲足個幾鐘, 而且68X/268X又去到富泰至鐘屋村? 係既連6 ...

請善用屯門轉車站
unknown000hk 發表於 2016-10-4 12:53 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-10-4 00:06
洗乜將咁少問題無限放大
要改善既直接將大欖轉乘全部改為補差價 (北區線另計) 咪得囉
叫班客改用 68X 268 ...

而家已經有68A<>960/961<>968 三程轉乘

EH2674 發表於 2016-10-4 20:06 | 顯示全部樓層

講緊入元朗方向68A頭車太遲到洪水橋,仲可以點善用?
強人所難,不可一不可再
shakugan2005 發表於 2016-10-4 22:29 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-10-4 00:06
洗乜將咁少問題無限放大
叫班客改用 68X 268 ...

咁我想問明明263M係轉得所有大欖隧道路線, 但變左用68A轉就唔單止唔見左頭尾車個幾兩個鐘, 仲少左多過一半既路線可以轉, 不如57M/61M同265M/269M荔景總站對調咁未唔洗上大欖隧道轉265M/269M囉; 不如57M/58M等線轉41M/42M/243M加轉乘咁未唔洗等68A仲要冇第二次轉乘248M/249M
kmb63x 發表於 2016-10-4 23:05 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-10-4 22:29
咁我想問明明263M係轉得所有大欖隧道路線, 但變左用68A轉就唔單止唔見左頭尾車個幾兩個鐘, 仲少左多過一半 ...

所以其他師兄咪建議左68x/268x設轉乘回水解決個問題
263m兩邊頭車密過早過68x/268x,尾車遲過68x/268x??

HS1588 發表於 2016-10-5 01:55 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-10-4 22:29
咁我想問明明263M係轉得所有大欖隧道路線, 但變左用68A轉就唔單止唔見左頭尾車個幾兩個鐘, 仲少左多過一半 ...

上面師兄有提, 做埋 68X 268X 回水就得你要講埋朗屏既仲可以加埋 268B 268C 回水,
不過老實講老九點會同你搞咁多野, 但可行性點都高過搞條 68A 短棍

洪水橋出荃葵或者轉車去其他地方, 本身老九就想推曬你班人用屯轉

只不過係比 68A 用大車而改路而順手加埋轉堆元朗線既 BBI
如果又要解決無車去麗瑤祖堯楊屋道呢個咁「重要」既問題,
68A 加返轉 30 41M 42M 243M 既 BBI 就可以解決

而個人認為 263M 由此至終都係多餘
有心做呢班客既話點解唔一早搵方法掟埋 68M 過去洪水橋 ?
所謂問題根源只係九巴十幾年前做錯決定, 由得幾條線重疊而種下既惡果