hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905P 開辦
開啟左側

[路線消息] 905P 開辦

111 發表於 2016-9-29 12:43 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-9-29 12:33
咪住,905P 0806 班次係九巴,但開到落碧海藍天果陣,新巴尾車應該仲未開

早幾年施將軍仲做緊果陣, ...

Better to carry out a macro-planning for 904,905,905P,914,914P,914x,971 as a whole
S3BL100 發表於 2016-9-29 13:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-29 10:46
904西區應該死保

以前就話搵971代替

如果 970/970X 南行合併,北行繼續拆但齊齊香港仔開,協同效應下
減到既車應該可以俾 971 拆兩條

一條數碼港旺角,經域多利道、堅城、佐敦,代 970 做數碼港

一條南區經堅城、石塘咀、四小龍、長沙灣、美孚去葵涌,荃灣,唔計收費,可以取代到 904 西區往來長沙灣功能,
但實在比經旺角深水步的 904 快太多,而且幫西區換到佢地好想要既全日荃灣巴士線。
又解決埋 970 系的問題,一舉幾得

講返填海區,去銅鑼灣有巿場,但塊餅又唔夠大,
上面條南荃線可以做尾站純粹係因為拖住荃灣,但本身未必夠客做尾站直入西隧去銅鑼灣

如果係好似 914 咁行,已經證明係唔 work,太慢之餘,位位 $9.3,但車程咁耐,回本門檻好高。
當然 914 可以有條件飛起深水步舊區幾個站,好似 905P 咁行,渡船角亦可以改行法,唔塞返落佐敦道,會有幫助

但係無解決過基本問題,沿路唔少地方太近地鐵站,遠少少果幾個位加埋又未必夠客

不過深水步同油尖旺應該都會死攬 914,呢個死局好難搞。
905P 同 914 重疊唔少,但應該無可能就咁整死 914。
除左改路外,最盡可能只能 cut 晒 914 上晝至中午九龍方向班次,銅鑼灣方向尾車提早,減蝕輸少當贏,完

fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2016-9-29 13:25 | 顯示全部樓層
111 發表於 2016-9-29 12:43
Better to carry out a macro-planning for 904,905,905P,914,914P,914x,971 as a whole

重有970同970X
進智公交
ma212223 發表於 2016-9-29 13:40 | 顯示全部樓層

咪住,905P 0806 班次係九巴,但開到落碧海藍天果陣,新巴尾車應該仲未開

會唔會新巴原本諗住904改道過到客俾971
點知俾人ban咗?
一出RDP   要去鵝頸橋?
RobynnNKendyFan 發表於 2016-9-29 13:43 | 顯示全部樓層

0750 果陣係屬於 905 邊間公司時段
反青沙撐獅隧
KelvinSJ743 發表於 2016-9-29 14:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hk20020062 發表於 2016-9-29 14:48 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-9-29 10:34
唔通你 feel 到佢係暗地裡搞 904

想縮 904 去西九龍中心嘛
南韓金仔 發表於 2016-9-29 15:05 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-29 16:16 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2016-9-29 15:05
四小龍來回西區頂多20人以下,905P淪為另一條971
計時間,914p出到中環,905P啱啱到西環
如果914P拉去荔枝角 ...

我又唔敢講到咁死話得咁少客...事關905P如果係大角咀花既時間唔多的話...
咁佢又變相有中西區特快四小既效果, 對比返港鐵荃灣線...905P對海麗+4小吸引力未必低~
971其中一個死位係班次不準...然後仲要又貴又兜...比你係四小客唔睬971都係正路WOR~
但係又調返轉頭講, 做到呢個時間的話, 角色上用905P做定914P做效果都係一樣~
而家914P係海麗4小一帶客量如何??
我會覺得呢條線要睇既唔係西區...而係中區甚至灣仔~

至於長沙灣道特快CWB, 唔係無需求...但住係度咁多年又覺得需求不至於大到要拆全日線出黎搞~
p.s.唔覺得而家既905客量差, 甚至港島線延長之後905仲有咁既客量, 我反而覺得算唔錯~

stevechau 發表於 2016-9-29 17:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-9-29 13:00
如果 970/970X 南行合併,北行繼續拆但齊齊香港仔開,協同效應下
減到既車應該可以俾 971 拆兩條

我又覺得係兩回事黎...
907/X本身個POOL都唔夠車, 就算協同左都係唔夠...
都未計咁拆法, 落數碼港果條根本慢到仲衰過開頹線...
到頭來970X繼續爆...970咁兜法香港仔又唔會睬佢...咁咪即係到頭來做多一條971出黎?!
970系既問題係唔夠車(又或者咁講, 970同970X既車數錯配), 但原來唔夠車再拆線係解決左個問題, 呢個LOGIC都幾得意~

如果只係西區想要線去荃灣, 何解唔係西區自己搵車搵線出黎做??
就算要拖埋南區落水, 又何需搞埋970系落水??
直接用971去改豈不更簡單直接??

話分兩頭...填海區確係應該有直線需求去CWB, 不過走線反而唔好掂西區會好D~
因為而家填海區直接坐鐵過海去中區一D都唔慢...如果巴士要溝埋西區黎做, 咁對CWB同中區就會變得唔吸引~