hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴小巴士公司780
返回列表 發新帖
開啟左側

柴小巴士公司780

bnr34 發表於 2016-9-30 20:06 | 顯示全部樓層

有心收車唔比你坐既, 醒少少都識得下一班車拉返平均既班次

連續兩日咁難睇, 一日回唔切車, 另一日有壞車失班次, 已經夠晒理由
唔止柴小, 對面海一樣會有咁既情況

樓主| hadboy5 發表於 2016-9-30 21:17 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2016-9-30 20:06
有心收車唔比你坐既, 醒少少都識得下一班車拉返平均既班次

連續兩日咁難睇, 一日回唔切車, 另一日有壞車失 ...

有時不幸地等左118成十五分鐘的過程總有一兩架780經過,有時仲可以見到三架添,講句公道說話,對面海係唔會拉勻班次,柴小反而會,但最近呢兩日就唔會,可能對面海陋習過埋莊俾佢掛,不過即使甩班壞車的話架車都夠載滯留的乘客,至於塞車方面,尋日順過前日反而班次正常
bnr34 發表於 2016-10-1 08:08 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-9-30 21:17
有時不幸地等左118成十五分鐘的過程總有一兩架780經過,有時仲可以見到三架添,講句公道說話,對面海係唔 ...

其實你句公道話本身就唔公道, 你話對面海一路都唔會拉勻班次, 其實任何人搵到一次對面海有站長識拉勻班次, 就已經可以推翻你既立論

除咗壞車剛醒起仲有交通意外呢回事, 雖然我冇做過站長, 不過都知道如果原本班車因為過鐘/交通意外/壞車唔見咗, 或者臨開車先壞車, 再加埋後車未返到, 隔離線個車長又話唔識做呢條線, 以上所有條件出現晒的話, 咩公司都好, 站長再醒目都神仙難救

BTW, 唔係話要幫巴士公司講咩好說話, 只係糾正返你覺得邊間公司點點點既思維
冇咗班車影響到你既, 即管打去客服投訴

paul2357paul 發表於 2016-10-1 08:19 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2016-9-30 21:17
有時不幸地等左118成十五分鐘的過程總有一兩架780經過,有時仲可以見到三架添,講句公道說話,對面海係唔會拉勻班次,柴小反而會,但最近呢兩日就唔會,可能對面海陋習過埋莊俾佢掛,不過即使甩班壞車的話架車都夠載滯留的乘客,至於塞車方面,尋日順過前日反而班次正常

驚見有時118竟然疏過780。
難怪試過搭118出九龍在柴灣道平路段已經打爆,跟住在柴斜飛站對於柴斜客黎講簡直眼冤到爆。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 我都試過,好日無機會搭一次都中呢個情況(.

查看全部評分

kay 發表於 2016-10-1 08:30 | 顯示全部樓層
其實所有公交服務開齊班次只係最基本要求

係香港地做運輸班從業員對時間觀念好貧乏

脫班好多時唔係塞車問題,而係唔夠車同行車時間

新創建最叻,就係行車時間唔會比到足你,車都唔比足你
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| hadboy5 發表於 2016-10-1 10:28 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-10-1 08:19
驚見有時118竟然疏過780。
難怪試過搭118出九龍在柴灣道平路段已經打爆,跟住在柴斜飛站對於柴斜客黎講簡 ...

接近交更時間會發生,我試過幾次等成四個字先開始有118,亦試過等的途中見到六架滿座的118,四架九巴兩架城巴,好勉強先上到車,連續見三架780,一架行埋去有車,兩架前後腳咁來0
ahken 發表於 2016-10-6 13:59 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-29 20:11
樓主咁講算仁慈了

稍為激少少都話要交返個牌

我都未至於要因此而逼人交牌

我都聽見過有個師奶等四五個字110都打上2889 9999去嘈果陣........樓主的確係好仁慈

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
DM17 發表於 2016-10-7 02:22 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-9-29 22:28
柴灣道囉,大家都係柴灣/小西灣出發經柴灣邨興華邨去柴灣道囉
城巴請到你亦都三生有幸,乜都話人地無腦,自 ...

大師你有妄想迫害症?
780邊度總站788 118邊度總站呀
藍灣要車一早行多幾歩去38號搶啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
city_alexander + 1 九巴打手,思考係咁上下

查看全部評分

史上空前最強大戰!
 樓主| hadboy5 發表於 2016-10-7 07:40 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2016-10-7 02:22
大師你有妄想迫害症?
780邊度總站788 118邊度總站呀
藍灣要車一早行多幾歩去38號搶啦

師祖你係咪有先天性失控症,講野語無亂次都咁都仲可以話人,唔知柴灣東近車廠定係藍灣近廠,唔適睇地圖呢就唔好出聲,無人會笑你架,不如你話780係廢線所以唔值得維持班次仲好過啦,或藍灣四線出事拉車都易過柴東咁我咪無野講囉!各位師兄將來有城巴忠實Fans出Post埋怨九巴脫班時又多個藉口去反駁新城粉啦
原來新城粉對780脫班係皇道,果然脫班係城巴乘客的錯,唔係城巴的處