hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實269B改路會唔會增加客流?
開啟左側

[問題] 其實269B改路會唔會增加客流?

EH2674 發表於 2016-10-2 09:52 | 顯示全部樓層

ED3720Tang 發表於 2016-10-2 03:26
其實我覺得往九龍方向可以拉去九龍城碼頭, 一來天水圍元朗區冇任何交通直達, 至於有師兄話唔行漆咸道, 我覺 ...

行得過去中港城0個邊我不如落埋地底搭西鐵...
強人所難,不可一不可再
GU9338 發表於 2016-10-2 10:41 | 顯示全部樓層

)

paul2357paul 發表於 2016-10-2 08:59
呢種玩意叫做「尾段改快」,即係透過臨入總站之前果段改行較快既道路達到效果。
好處是想去總站果堆短途客 ...

問題唔止係行得遠咁簡單 ,
而係既然 269B 落客站都同西鐵撞到應 , 咁點解唔一早上西鐵 ? 反正都係要行

好似樓上師兄要去金巴利街 , 如果跟 5C 行剷返去紅樂道已經方便好多 (跟唔跟 8/8A 行就有保留 , 返紅碼變咗行大運) , 又唔會好似以前要塞咁耐 ...
請用文明來說服我。
paul2357paul 發表於 2016-10-2 10:49 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-10-2 10:41
而係既然 269B 落客站都同西鐵撞到應 , 咁點解唔一早上西鐵 ? 反正都係要行

好似樓上師兄要去金巴利街 , 如果跟 5C 行剷返去紅樂道已經方便好多 (跟唔跟 8/8A 行就有保留 , 返紅碼變咗行大運) , 又唔會好似以前要塞咁耐 ...

唔同意,因為西鐵站月台來往尖東既出入口係漆咸道南沿線近過梳士巴利道沿線。
你真係當正西鐵站月台有直接來往梳士巴利道既出入口?
況且行少左地底果段點都係慳左唔少步行距離。
paul2357paul 發表於 2016-10-2 10:55 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2016-10-2 09:52
行得過去中港城0個邊我不如落埋地底搭西鐵...

你究竟知唔知道西鐵站月台在地底邊個位置?
S3BL343@66 發表於 2016-10-2 11:18 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-10-2 10:55

專家,你知唔知道行得九龍公園徑,成個尖沙咀就得番九龍公園徑,中港城兩個站(唔計尖東)意味著原有半島,清真寺,柏麗大道,柯士甸道站全部都要行廣東道果邊上車
4個站變到得番2個站,乘客點會唔行遠左?
你話路面行快d,定我轉落地底行快d,K11果邊仲有心機行?
番紅磡坐回頭車好過
仲有連港鐵盲點的佐敦都做唔到
到時真係做度你自創的『尾段改快』
不過係『尾段日子改快上天堂』

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-2 12:21 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-10-1 09:15
單單從269B呢條線去睇,其實無乜野好做。

一、天水圍區走線方面,而家呢種行法(即類近269C或969式)叫做s ...

一小弟唔認同而家標準天南走線就一定最多客既走線
十個有九個板友好鐘意用967對969做比較
但967係金鐘本身就止步難以同969直接比較
咁如果我用前69M對前265M或者69X對265B
係唔係又等於會有第二個答案呢?
天南人均收入係高D
但天北遠離鐵路又係有優勢

當然遊晒成個天水圍既走線亦都唔可行
天南亦都唔會放手眼下路線
但係高峰時段其實係值得順手開發天北甚至令天中有得提速

屈返落佐敦道先上公路的確唔係最快走線
但係280X咁走已經正常返唔少
九郵跑到去銘基唔塞車冇咩客最快都要十分鐘
連埋中間又塞下又停站感覺上又差D

以269B接近六千個客來講
全線減到十五個一即係要最少搵多千三個客
但成本不減反加

四甲
其實靠縮短至紅磡站應該可以減到十七個幾
而家北行高峰時段已經做到十至十二分鐘一班唔算疏
下繁有268B係到就冇辦法
四乙
同268X應唔應該落去尖沙咀既問題一樣
某程度上如果唔係得佢自己一條線既
268X唔會可以做咁密
你都識講268X欖隧有一定客量
唔擔保插多條269B後唔會減268X班
同樣地插條268X落尖咀亦唔難保唔減269B班
四丙
如果只改北行269B的話
唔見得有特別大空間可以縮短條69X

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 1 + 10 謝謝評論!

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-2 12:24 | 顯示全部樓層

當年唔入漆咸道南好大程度上睇客量做人
係漆咸道南落車既人仲少過紅磡黃埔

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
樂仔〞 發表於 2016-10-2 13:03 | 顯示全部樓層

跟 8 8A 落橋後可以直接轉右去紅磡南道嘅,唔洗直行兜機利士南路同蕪湖街
EH2674 發表於 2016-10-2 18:42 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-10-2 10:55

清真寺行去中港城大約等於行去柯士甸西鐵站既一半,既然我都行左一半,點解唔行埋另一半?行去尖東站更加路程差唔多,除非係個站附近開工
強人所難,不可一不可再
 樓主| wongholeung123 發表於 2016-10-3 02:23 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2016-10-1 09:32
天水圍段冇咩需要改
唯一諗到要改既就係九龍段往天水圍方向不經炮台街站,改為跟280X離開油麻地
...

269B天水圍段如果跟返我個建議,可以行少啲冤枉路。