hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 果籽高慧然評九巴"殺人的制度"
開啟左側

[報刊新聞] 果籽高慧然評九巴"殺人的制度"

黑騎士 發表於 2016-10-2 21:19 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-2 21:14
你無聽過咩

政府有人打工一年放病假多過返工

有返d印象啦
好似係康文署定郵政嘅被審計署踢爆
不過呢d公務員又唔炒得
的確都幾大頭佛嘅
ksmbh 發表於 2016-10-2 23:00 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-2 20:06
但非客觀平時見開,而家輕鐵西鐵司機多左好多後生仔後生女做,市區唔太易見到
係巴士佬形象低定係人工差 ...

巴士司機同鐵路司機都要技術
但巴士公司要對埋客
其實要求係更高
如果人工相若
做鐵路司機更好啦
ksmbh 發表於 2016-10-2 23:03 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2016-10-2 16:03
真係人工過低份工就冇人做, 個價自然會調整...
我冇內部消息, 不過呢兩年上italk好似聽到話人手荒問題有改 ...

咁巴士公司制度係有改善空間
話晒冇勤工獎大時大節可能個個病
但勤工如果All or nothing又間接鼓勵帶病開工
咁應該要係漸進式勤工
出勤率超過幾多百份比都有大部份獎金
避免差少少一日假就冇一大舊錢
2500 發表於 2016-10-2 23:29 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-2 15:32
人手不足係因為兩巴人工過低
我唔信出三萬會請唔到體力好的年輕人入行

假如車長係每位三萬計,月薪車長即多一倍薪金
車費加返五成又合理嗎?
平均計現時班日薪都無三萬
重點加到五萬也吾代表無"鋤假"囉

superbus 發表於 2016-10-2 23:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-2 13:58
香港地有個風氣係

有病唔敢請假

其他工我就唔敢包
但巴士佬絕對係請病假最易既行業
呢行隨時係最多濫用病假既工種
JC1464 發表於 2016-10-3 00:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-2 15:24
巴士呢行係咪應該行最高工時

好似新創建一日踩多過12個鐘司機都唔少

運輸署係有「最高工時」的指引:

http://gia.info.gov.hk/general/2 ... 664_0664_145633.pdf

「 運輸署發出的巴士車長工作、休息及用膳時間指引(二○一○年十月修訂)
指 引 B — 一個工作日內最長的工作時間(包括所有休息時間)不應超逾 14 小時。
指 引 C — 一個工作日內的駕駛時間(即最長的工作時間減去所有每次最少 30 分鐘的休息時間)不應超逾 11 小時。」

但一日14個小時,相信無人會覺得合理吧?

另外,有師兄提到無論點改善司機待遇,都會有人濫用病假。
但為左要完全杜絕濫用,而令更多帶病返工既情況出現,大家又想唔想見到?
無一個制度係完美的,點都會有人濫用的個案,而大家既著眼點,唔應該係呢一D濫用個案,
而係大原則:巴士司機呢種職業,係必須要用足夠精神同休息。
所以,我覺得司機既工時絕對要規限(當然不是14小時),而工資水平亦要合理,
如果唔係就會出現為糊口迫住要賺OT錢既情況,所謂「勤工獎」亦應取消。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kay + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

PP9062_2A2A 發表於 2016-10-3 02:15 | 顯示全部樓層

基本上呢六千蚊,分開幾期比既獎金,係唔比新人拎雙糧出來既怪物
新入職冇雙糧,除左靠補水,就係呢六千蚊

新入職車長,九巴宣傳萬九蚊一個月,與現實不乎

係公司政策上,當然係希望車長鋤少d假,所以先整呢舊「雙糧」比伙記玩

最低工資,令到好多行業都無人入行。其本上,通街都可以揾一份萬鬆D既人工。
揸巴士責任重大,又有機會負上法律責任,返又返得早,的確好難吸引新人入行。

kay 發表於 2016-10-3 08:26 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2016-10-2 23:33
其他工我就唔敢包
但巴士佬絕對係請病假最易既行業
呢行隨時係最多濫用病假既工種 ...

其實巴士公司都有應對

本身都有請班後備司機,預備隨時攝位

不過都係個句
人工差唔多既話
渣小巴好過渣巴士
渣地鐵都好過渣巴士

上次hk01話渣地鐵基本13K
如果唔鐘意坐寫字樓,又唔介意長期黑暗下工作,又對運輸業有興趣但唔想對住D客,又想搵個大學fresh grad人工
渣地鐵都係個唔錯選擇
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2016-10-3 11:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-10-3 11:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽