hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?
開啟左側

[經歷分享/報告] 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-4 21:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-4 18:16
香港地好多人鐘意小巴+地鐵,但就唔太鐘意巴士+巴士

我相信唔少人主觀覺得,巴士叫得巴士,就好想車到自己 ...

反而我覺得屯轉唔係例外
而係轉乘其中一大條件係密車轉密車
點解青沙唔得係因為疏車轉疏車
點解城隧得某程度上要多得每條線都叫做做得幾密

所以小巴(巴士)+鐵路好work係因為兩邊都密車

講返樓主D case
1.果三條巴士線疏
2.71K又係疏
3.反而問題出於41A<>42A知名度可能唔夠
6<>42A搭得太耐又唔吸引
所以我認同如果老九肯做既
放幾條對外線做BBI其實好過而家BBI吸引力低
但區內線又hold住郁唔到

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
miklcct 發表於 2016-10-4 21:14 | 顯示全部樓層
如果要呢個模式行得通,基本底線係長途車一定要全程高速直達,短途車等車唔可以耐過搭車
進智公交
kay 發表於 2016-10-4 21:27 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-4 21:12
反而我覺得屯轉唔係例外
而係轉乘其中一大條件係密車轉密車
點解青沙唔得係因為疏車轉疏車

屯轉有個最屈機既59M

點解D人明知排長龍,等車耐D都要轉?
因為快,同埋無得揀(另外得59X/259D)

九巴都應該清楚自己D BBI 路線有D好不濟

好似88X咁,開完藍田客越做越多
但佢地會唔會巴士轉巴士,好大機會NO,而且慢過88X

其實九巴近年都開多左直達線
短途接駁BBI相信都唔多重視

有需求就比架直達車可能仲好

好似214,早繁碧雲道後可以坐滿上安達,之前都無人估到
佢地會唔會搭巴士轉巴士?應該好大機會都係NO,轉車就會轉鐵路

但好似南區,小巴+港鐵就成為左受歡迎的工具
間接拖累長途線客量,好睇唔同地區居民意願
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-4 21:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-4 21:27
屯轉有個最屈機既59M

點解D人明知排長龍,等車耐D都要轉?

59M/59X兩飛其實唔算等得耐睇下東九果幾條接駁線
何文田條18號仔
lee D先係極品

藍田<>沙田
條16M不濟根本好少人考慮
反而紅小<>巴士或者都仲會有人考慮

雖則老九開多左直達線
仍然好多好多款既需求係可見將來都唔會有直線
客流量係細
但BBI既其中一大作用係集中需求運到一個地方再散貨

例如藍田山<>荃葵青咁
如果42C可以轉埋16同215X既
吸引力可以大唔少
當然要考慮到會唔會拉慢左對外線既速度
但如果好似以上例子咁非繁一個鐘都有11班車
能夠分散客量下影響其實唔大

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
honwai1983 發表於 2016-10-4 22:03 | 顯示全部樓層
41A <-->42A 轉車地點在油麻地 / 旺角, 咁樣轉用唔到41A 特快線的好處, 坐地鐵在葵芳轉小巴仲快
E21A 發表於 2016-10-4 22:26 | 顯示全部樓層
GCx468 發表於 2016-10-4 20:09
逸東人口接近是東涌北三苑的一倍,東涌北又充斥著大量航空界住客,根本不用在上繁往港九上班,映灣園又設 ...

莫講話E11S,E21A同埋E31都係咁,係東涌北上落得十零個
所以未來兩巴 E線重東涌北輕逸東係一個十分愚蠢既決定

E11S已經係係東涌北表現最好個條

hokachung 發表於 2016-10-4 23:06 | 顯示全部樓層

1. 觀塘本身塞車,目的地係觀塘嘅話都可以忍受,但係去油塘要陪塞觀塘已經夠趕走曬啲客
3. 咁搭法即係漫遊成條彌敦道+長沙灣道,當234X直車去荃灣都唔多人咁搭,你仲點可以期望青衣南會有人咁轉車法
tony223 發表於 2016-10-4 23:13 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2016-10-4 18:48
青沙問題是班次
屯轉有齊短途、長途綫
同一目的地又有多於1條路綫

城隧、屯轉、欖隧轉車站成功既原因係因為搭港鐵要兜大圈且多重轉車

城隧就好D,始終荃葵去新界東搭港鐵要經太子/九龍塘或者紅磡轉線(荃灣西)

但不過屯轉、欖隧轉車站都好睇你由邊度去邊度

好似屯門(非屯公三站)去青衣南咁,
除非你有時間,如果唔係都唔會走去屯轉轉68A再轉248M/249M

又或者元朗平日非繁去尖沙咀,你又會唔會唔搭西鐵走去搭68M轉269B?

其實想長途線乘客搭駁腳短途線好簡單,
只要條短途線能夠做到班次夠密同路線直接,吸引到人搭佢其實唔難(呢樣亦係經營短途線既成功要素)
問題係巴士公司肯唔肯為左收多一個幾毫要出咁多資源搶客(尤其部分長途線同港鐵比根本贏晒)

HG6729 發表於 2016-10-4 23:31 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-10-4 23:06
1. 觀塘本身塞車,目的地係觀塘嘅話都可以忍受,但係去油塘要陪塞觀塘已經夠趕走曬啲客
3. 咁搭法即係漫 ...

POINT 1 好中所以山上客有D 會用旺角轉紅VAN
因為紅VAN 雖然貴, 但基本上20 分鐘內到屋企樓下
Mandy+263M=HG6729
JF1261 發表於 2016-10-4 23:38 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2016-10-4 22:26
莫講話E11S,E21A同埋E31都係咁,係東涌北上落得十零個
所以未來兩巴 E線重東涌北輕逸東係一個十分愚蠢既 ...

東涌北公屋未入伙
私樓本身有接駁巴士出東涌站轉地鐵,仲要係屋苑內園就有站,唔洗日曬雨淋咁行出大路,吸引力大過巴士