hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?
開啟左側

[經歷分享/報告] 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?

GW4866 發表於 2016-10-5 21:57 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2016-10-5 19:26
最諷刺既係 最多人用來轉40既並唔係任何一條BBI計劃內既線..而係52X

緊係啦,一個頭站(52X)一個尾站(40)

打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2016-10-5 22:19 | 顯示全部樓層
dogwong1 發表於 2016-10-5 14:17
上梨木樹點搭係最快
如果唔計等車,站數最少計算:
1)88X-->47X/小巴403
2)38/42C轉32/36B
3)40P(回程一定慢過方法2)
4)40轉36M/36A
考慮完等車就會選擇(2),因為88X梳車囉。

40 BBI少人用
係因為40<-->31M轉車又唔快,車又梳,搭38/42C落車行仲快。
同樣彩虹,黃大仙去石籬, 大多數選擇38/42C,少數人會用290/A --> 31M一樣之嘛。
再加上290/A停黃大仙同彩虹搶左班客轉235M/36M呢。
所以行唔遠,時間又無快到,都選擇一程車,唔會轉車啦!
長途線就算吸引,就算好熟BBI既都未必會有人用。

我最近都研究搭原本路線貴車費,搭一程再轉返原本路線會平車費既BBI(見圖)。
6/33A/37 --> 42A, 47X/48X-->49X,明知轉車車費平左,時間一樣,好多人都唔會用。都會選擇一程車。
所以BBI係要配合到搭車時間短同無直車到先會有人用。

搭88X入一入沙田都要兩三個字...(啟業起計)

石籬住得邊(靠近青公)咪行得唔遠,住入面都要行兩三個字不等
但都比搭40轉車快

回埋你下面果段,平得幾亳應該都無人會專登咁搭,平過差唔多一蚊或以上先會有人咁轉
打開門,行出去,去遠啲!
dogdog002 發表於 2016-10-5 23:16 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2016-10-4 22:26
莫講話E11S,E21A同埋E31都係咁,係東涌北上落得十零個
所以未來兩巴 E線重東涌北輕逸東係一個十分愚蠢既 ...

遲下仲有迎東邨,加上運吉唔批昇薈邨巴,東環應該都係下場
加上運吉有樣最賤格既係叫人Cut走邨巴搭巴士

尚悅Cut邨巴要人搭68E係個好例子

不過無計,堆離場中產最鍾意搭自家但逼3+2邨巴而自我感覺良好

toyl 發表於 2016-10-5 23:49 | 顯示全部樓層

駁腳線疏車真係好影響轉乘意欲,尤其是以前未有屏幕顯示ETA之前!
舉例 3M 大部份時間20分鐘一班,38/40/80/89 等等牛池灣村落車,夾唔到車隨時行到上彩雲總站下班車都未到!
所以3M/14B/16M以前到而家都咁疏,基於歷史積落嚟既壞印象,即使而家拍齊整點開都好,唔夾時間乘客一樣都唔會專登用埋個轉乘。

上個月某日早繁,我親身見過一個女仔彩虹搭地鐵去黃大仙,同時係開住apps睇38站位。
所以話呢,點解有人會比多4.3去搭多程原本只係比多1毫就得的駁腳?
paul2357paul 發表於 2016-10-6 00:51 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-10-5 21:44
當日九巴唔係話屯轉往屯門方向,係要補差價既咩?(用荃灣既分段黎計嘛)
點解去到最後出現咁多呢D組合?

九記賣大包囉。
結果搞到絕大部分屯轉BBI線邊個站任轉都得,跟住仲有68A既萬能BBI不知不覺間造就了一些牛河漏洞。
lwb701 發表於 2016-10-6 08:49 | 顯示全部樓層
講起轉乘,兩條線都要班次吸引呢一點都算係幾重要。

我自己間唔中會由215X轉30分鐘一班嘅14X,行少10分鐘路,
但係就有機會等多10分鐘車(前題唔係岩岩走車,岩岩走車等20幾分鐘都幾無謂)
其實有ETA已經幫左好多,如果無ETA,會唔會咁多人咁神心等一條30分鐘嘅線...
同埋最重要嘅因素係九巴咁好死,難得呢類快過地鐵嘅特快線有免費轉乘($7.0+$0.0)

睇返價錢,如果兩程車夾埋BBI都只係平過地鐵1個幾毫,
但地鐵車程優勢己經快過你20分鐘以上,完全睇唔出點解要為果幾毫子要巴士轉巴士。
假如由葵興站 > 油塘,地鐵全程$10.1,38轉較直接嘅14B全程$9,平$1.1。
38轉216M全程$8.7,睇落好似平過地鐵幾蚊好抵搭,慘在216M要兜埋山路先到油塘。
而兩轉車車程唔輸比地鐵太多都已經偷笑。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
unknown000hk 發表於 2016-10-6 09:55 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-10-5 21:44
當日九巴唔係話屯轉往屯門方向,係要補差價既咩?(用荃灣既分段黎計嘛)
點解去到最後出現咁多呢D組合?

屯轉往屯門方向大部分係免費,只有下列組合要補差價:
59M/60M/66M>葵涌M線/長途線:補$0.7
所有M線>53/68A:補差價
長途線>53/68A:補$0.7

53荃灣方向轉58M/67M一律補$0.3,不論上車地點
Haydn 發表於 2016-10-6 10:40 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2016-10-5 19:26
最諷刺既係 最多人用來轉40既並唔係任何一條BBI計劃內既線..而係52X

其實296A都唔少ge... 起碼我幾乎次次搭40都有人轉296A,52X就見過1次
btw如果52X真係多人轉既話,其實好應該加BBI,但係問題係既然咁多人無BBI都轉車,對收位位$18-20既九巴黎講,又變左無咩誘因去加BBI
所以呢樣野又真係幾矛盾
流星☆雨 發表於 2016-10-6 13:37 | 顯示全部樓層
講起東九龍,其實16M BBI去藍田唔多方便,又唔密…油塘車程OK既,但係14B同14X都一樣好疏…
運頭塘/太和/尖沙咀個case就似係鐵路太過方便,無辦法

趕客路上 理_得你
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-6 14:12 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2016-10-6 13:37
講起東九龍,其實16M BBI去藍田唔多方便,又唔密…油塘車程OK既,但係14B同14X都一樣好疏…
運頭塘/太和/尖 ...

啱啱今日搭車先聽到
一個住太和既OL
個朋友問佢做咩唔搭巴士
佢話要行好遠先有車搭
焗住一定要搭鐵

如果71K做到全日最少十分鐘一班
多返些少宣傳既
話唔定吸到部分客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過