hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?
開啟左側

[經歷分享/報告] 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?

1320 發表於 2016-10-6 14:18 | 顯示全部樓層

香港既 駁腳短途線 大部分都係大大架車, 班次自然唔會密, 邊有吸引力?

如果用單層車, 開返密佢, 先有得同小巴比

理想班次應該係 繁時5分鐘一班, 非繁10分鐘一班, 深夜 15分鐘一班
The Designer
JX9097 發表於 2016-10-6 19:10 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2016-10-6 14:18
香港既 駁腳短途線 大部分都係大大架車, 班次自然唔會密, 邊有吸引力?

如果用單層車, 開返密佢, 先有得同 ...

開單層?班次絕對唔會因為咁而加密
放心

p.s.淨係運吉quota制都已經令到單層密車呢個概念唔work
238X 發表於 2016-10-6 19:25 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-5 23:16

不過無計,堆離場中產最鍾意搭自家但逼3+2邨巴而自我感覺良好

村巴恰到好處在,一定係坐,又做到好密車同點到點嘅快

對好多人而言,坐 3+2 好過有可能要企兼且等多幾分鐘,須知上繁每一分鐘都係錢

(其實幾想知對環宇啲人而言 930X 好啲定 NR38 好啲)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
平田巴總站長 發表於 2016-10-6 19:53 | 顯示全部樓層

東九龍D接駁線,14B同16M除左疏,仲有樣就係同好多新界線都做唔到同站轉乘,落車仲要行5分鐘咁。
另一條15A好D,不過就再疏D仲再貴D

JX9097 發表於 2016-10-6 20:37 | 顯示全部樓層
平田巴總站長 發表於 2016-10-6 19:53
東九龍D接駁線,14B同16M除左疏,仲有樣就係同好多新界線都做唔到同站轉乘,落車仲要行5分鐘咁。
另一條15A ...

鬼叫14B行牛頭角道咩...通常轉乘嗰d大線就全部行觀塘道
(不過想改都唔係易事...)

16M就擺明放棄狀態
當年觀塘重建,13M都拉去雅麗道
16M就縮埋去觀塘站,完全唔就腳

15A就算數啦...九巴本身都擺明唔想做
只係冇辦法cut到佢...相信都只可以繼續吊命

13M其實真係衰班次疏
不過諗諗下都可能係九巴陰謀
等你哋等得唔耐煩,畀多兩蚊坐1A/11C

整個九龍東轉乘網絡cover係夠
不過絕大部份駁腳線都太疏,完全唔吸引
(講真,眾多接駁線得29M班次見得下人)
paul2357paul 發表於 2016-10-6 20:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-6 14:12
啱啱今日搭車先聽到
一個住太和既OL
個朋友問佢做咩唔搭巴士
佢話要行好遠先有車搭
焗住一定要搭鐵

如果71K做到全日最少十分鐘一班
多返些少宣傳既
話唔定吸到部分客

鬼咩?成個太和得72已經算係最密車而且可以最直接轉到對外線。
當然其實運頭塘既情況亦係差唔多。
JX9097 發表於 2016-10-6 20:44 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-10-6 20:39
鬼咩?成個太和得72已經算係最密車而且可以最直接轉到對外線。
當然其實運頭塘既情況亦係差唔多。
...

太和同運頭塘又係死症因為重鐵站實在太近,太方便
變咗巴士生存空間極細
一係就兜路先夠客
(但同時兜路又趕走哂d客)

不過認同71K應該要重組一下
依家路線實在太兜
但係區議會又未必會畀改線
expertuser2004 發表於 2016-10-6 21:08 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-10-6 20:37
鬼叫14B行牛頭角道咩...通常轉乘嗰d大線就全部行觀塘道
(不過想改都唔係易事...)

其實執下位, 有一半路線可掉上去牛頭角道行, 但路面受不受到最大負荷就不知道, 燈多不順燈 + 停站特多 = 也是非常不完美 = 浪費時間
基本行得官塘道的車都可跟紅小 13 座行法, 停完 13 座下一站就油站, 中途是可完全不停

長線到左車轉短線, 但短線 30 分鐘一班, 咁等不等好, 又不鬼是免費, 由 13M 加價後數據所得, 搭沙田線轉呢程車要另外加錢, 但班次是疏左(13M 改左直上寶達仍沒加班)
去大站轉得 98A 一早已搭左(轉車費更貴), 今日無聊去看巴士大典, 有數據指出轉乘是一種加價的行政手段(信不信由你), 山頭主義整到直達線一早沒人咁樣去轉車掛.

諗深一層香港巴士要改革, 要比日本鐵路做得更好, 理由是由私家車平過巴士去出發
綜合本人用私家車返工的數據 (星期一至六), 油費最貴 $45X, 最平 $23X, 一星期入一次, 其實已同巴士票價差距已好近
加上上客點不同, 搭巴士要比上更貴票價, 坐私家車更實際又平又快, 私家車不多先有鬼

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
JX9097 發表於 2016-10-6 21:30 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2016-10-6 21:08
其實執下位, 有一半路線可掉上去牛頭角道行, 但路面受不受到最大負荷就不知道, 燈多不順燈 + 停站特多 =  ...

唔知閣下指九龍灣段定牛頭角段行牛頭角道呢?
不過兩段各自都有問題唔適合放太多巴士線入去

九龍灣段就因為大量紅小上落客
(尤其是淘大至牛頭角街市一段)
牛頭角段就因為違泊
(尤其是馬蹄徑近裕民中心外)
兼且行呢段牛頭角道就一定要上物華街兜圈

而且兩段路部份路面都好窄
(如牛下總站外彎位,聯安街至馬蹄徑一段)
依家14B/89都成日塞住郁唔到

dogdog002 發表於 2016-10-6 22:00 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-10-6 21:08
其實執下位, 有一半路線可掉上去牛頭角道行, 但路面受不受到最大負荷就不知道, 燈多不順燈 + 停站特多 =  ...

其實以前邨巴豪華化咪正正可以吸走班私家車客囉
舒舒服服番屋企唔洗煩

而家運吉只係識打爆部車

ATENU又惡坐

有少少米既咪走晒去揸車