hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?
開啟左側

[經歷分享/報告] 長途車轉駁腳短途線 = 趕客 ?

JX9097 發表於 2016-10-6 22:46 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-10-6 22:00
其實以前邨巴豪華化咪正正可以吸走班私家車客囉
舒舒服服番屋企唔洗煩

老實講,ATENU真係超唔好坐我寧願你畀架舊d嘅ATE我仲好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 6 英雄所見略同

查看全部評分

peterson 發表於 2016-10-7 00:13 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-6 22:00
其實以前邨巴豪華化咪正正可以吸走班私家車客囉
舒舒服服番屋企唔洗煩

其實當年直梯車正正向哩個方向行......

不過,而家連邨巴都做唔住,仲可以講乜嘢豪華化呢....?
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
superbus 發表於 2016-10-7 00:24 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2016-10-4 20:50
何文田算唔算?話哂得兩條頽駁腳同幾對互相重疊嘅線

同埋荃灣葵涌對外有四條線都係大角咀做總站

何文田呢個區, 除咗 109 全日、多條 E21A 同派車好咗之外, 其他野根本三十年如一日
7B、8、18、41、45 既班次三十年都係咁垃圾
D居民仲未掟九巴雞蛋真係奇怪
chan6723 發表於 2016-10-7 01:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-10-6 20:44
太和同運頭塘又係死症因為重鐵站實在太近,太方便
變咗巴士生存空間極細
一係就兜路先夠客

太和同運頭塘係近火車站, 但搭巴士去觀塘同荃灣, 點都會比搭火車地鐵方便吧?
搞到而家太和同運頭塘出觀塘都係焗搭火車地鐵, 一係就行出廣福道 / 廣福邨搭 74X
(唔好同我講有 74A), 荃灣又係一係出沙田轉, 一係就行出去搭 73X。

講真, 以 73X 同 74X 的客量同班次, 其實各自重組 (拆開兩條線) 真係諗得過, 北區
人口同大埔差唔多 (北區出市區通勤客唔及大埔, 仲要有唔少港鐵死忠), 都各自養得起
兩條全日線出觀塘同荃葵青啦。而家 74X 夾硬拆條 74D 出來 (最大問題係車疏同回程
收北區價), 74C 又唔係全日...

就算最後拆出來, 太和同運頭塘非繁得 20 分鐘一班車出觀塘同荃灣 (其實新線可以諗下
經青沙, 咁可以擴大轉乘網絡同做埋葵涌), 都好過而家要焗搭港鐵, 又或者行老連咁遠
搭車, 唔好同我講有 74A 同 74D... 277E 咪又係 20 分鐘一班都慢慢做起左...

教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2016-10-7 01:26 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-10-5 23:49
駁腳線疏車真係好影響轉乘意欲,尤其是以前未有屏幕顯示ETA之前!
舉例 3M 大部份時間20分鐘一班,38/40/80 ...

老老實實, 以前做窮學生年代 (當年東西鐵未有學生半價, 兩鐵又未合併), 我由東九半山返粉嶺,就真係會好神心等果堆 3M, 16M, 23M 落山轉 277X...

呢堆東九半山接駁線, 除左 29M 同 216M 叫似樣 D 之外, 其他真係唔係見 ETA 有車都唔會搭。
今時今日, 除非真係好得閒, 夾唔岩時間真係寧願俾多幾蚊搭小巴 / 冇轉乘長途線 (例如 16
上藍田山, 259D 入油塘)。

舉個例, 例如由粉嶺上慈雲山, 本來可以搭 277X 出彩虹轉 3M, 但 3M 咁既班次, 隔離條 3D 又
密密有車, 根本就係要你焗搭 3D。更甚者班客仔會搭鐵去黃大仙轉 37M, 或者去又一城轉 73...

如果九巴有心想留住班東九半山長途客, 基本上佢至少要加返 1A, 3D, 14 同 16 轉返堆新界線。
(1A 都好 D, 因為秀茂坪叫做有條 98A 特快)

又調返轉諗, 既然果堆頹 M 線九巴都半放棄佢地, 咁不如加返轉乘俾堆密車線, 然後送哂堆 M 線
上路 (留返幾班返放學時間俾學生哥搭) 算數啦。

教導子女遠離益童
JX9097 發表於 2016-10-7 02:06 | 顯示全部樓層
chan6723 發表於 2016-10-7 01:19
太和同運頭塘係近火車站, 但搭巴士去觀塘同荃灣, 點都會比搭火車地鐵方便吧?
搞到而家太和同運頭塘出觀塘 ...

若果一條線做哂太和+運頭塘又夠唔夠客呢?
同埋拆線最大問題就係原有沿線居民會少咗車
區議員又會唔會放手呢?
同時,九巴又敢唔敢放手一博?
咖喱 發表於 2016-10-7 09:06 | 顯示全部樓層

chan6723 發表於 2016-10-7 01:26
老老實實, 以前做窮學生年代 (當年東西鐵未有學生半價, 兩鐵又未合併), 我由東九半山返粉嶺,就真係會好神 ...

其實 216M 都唔係好似樣家啦而家, 上山方向有 215X 爭食
車密密嚟, 碧雲道又有綠小落到大本型, 唔駛特登等佢
自從減班之後,入屯門一定係綠小落油塘轉了62X/259D

所以而家九東最似樣應該係得返 29M
kay 發表於 2016-10-7 09:21 | 顯示全部樓層
短途車無錢搵
取消又有難度
咪留係度獻世

其實好多人都話叫九巴加BBI落14/15/16
另外做返個短途即日來回優惠同14B/15A/16M/216M睇齊

短途線已經可以取消

好似新巴
取消84就搵2M加BBI
取消2M就搵77/99加分段加BBI

一次過KO 2條線
世界很簡單 人類很複雜
lwb701 發表於 2016-10-7 09:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-7 09:21
短途車無錢搵
取消又有難度
咪留係度獻世

未有ETA果陣好多時短程線已經做爛曬個班次,
啲客寧願坐長程線中途落都唔等。
想老九加BBI?好似難左d..
九巴一早知道3條山頭長途線都唔憂無短程客
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kay 發表於 2016-10-7 09:55 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2016-10-7 09:41
未有ETA果陣好多時短程線已經做爛曬個班次,
啲客寧願坐長程線中途落都唔等。
想老九加BBI?好似難左d..

但係加BBI落14/15/16可以縮短乘客候車時間
乘客角度唔覺得係壞事

九巴角度,其實轉乘客都唔會因為你比多左甜頭而大幅增加

但變相有藉口去郁區內線
世界很簡單 人類很複雜