hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費
開啟左側

[小道消息] [傳聞] 12.8米巴士過隧道可能要俾附加費

s3n370 發表於 2016-10-6 15:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-6 14:13
銭營機構要機於公眾利益,小心招標政策唔乎合公營機構守則比老廉告啊
另外,巴士公司上限係9.7%,打大一 ...

都係果句,打大一億可以賺多970萬的前設係,
巴士公司可以在賺唔夠的情況下,搏命加價加到賺9.7%
舊日利潤管制仲有呢支歌仔唱,
今日泵大佐資產,但無得俾你跟住9.7%去加價,條數已經唔係咁計

至於公營機構係咪可以任佢黎,statement有道理但搵佐樣唔關事0既野黎講。
同樣係公營機構,港府做大股東的港鐵,由翻新定買新車,
點分tender package都係自已話事
完全係私人資本的巴士公司反而唔得?咪玩啦

同埋我買1200架車先算,分12次每次100,
定係分4次每次300,犯佐邊條例呀?
你吹大D唔好?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2016-10-6 15:18 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-6 14:07
49X 問題﹐我反而在想是否楊屋道街市一帶的例牌違泊問題﹐令到政府暫時唔批。
...

禾塘咀街違泊問題,唔會比楊屋道細
053h4 發表於 2016-10-6 15:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2016-10-6 16:12 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-6 15:57
油價一跌九巴就有錢多啦

你係九巴有無動機打大個assets 啊?

我要打大資產,都唔會搵樣煲大開支,而又賺唔得番0既資產去打啦

再講,有利潤管制年代,你又唔見九巴買哂大碼12米車?
當年可以追住淮許利潤加價都唔咁做,今日又有幾大誘因去做?

拆標導致圍標犯法呢個諗法就仲荒謬,完全打橫黎講
圍標犯法啫,拆標犯佐乜法先?
單一支標就唔會俾人圍標?

呢個邏輯成立就危險囉,
係咪可以告劫案受害者,錢財露眼惹人犯罪?
著得性感D而被人強暴,受害者係咪又要被差廚埋非禮強姦?

AVD1 發表於 2016-10-6 16:26 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-6 14:07
49X 問題﹐我反而在想是否楊屋道街市一帶的例牌違泊問題﹐令到政府暫時唔批。
...

假如係呢個問題,咁就真係幾本末倒置,
有咩可以違怕搞到唔比巴士公司用長車?倒轉差佬應該去趕走個堆車啦下話。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2016-10-6 16:47 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-10-6 16:26
有咩可以違怕搞到唔比巴士公司用長車?倒轉差佬應該去趕走個堆車 ...

根本成條楊屋道非工廠區一段﹐2邊方向都係飽受違泊影響﹐只係掃之不盡﹐真係掃完之後又成堆車兜個圈又再擺過。
所有途徑這一段路的巴士﹐全部都受影響。

警方除非肯長駐人手去做野﹐無得解決。

至於是否這一個位令到唔批12.8米車﹐我都係估的。

甚至乎條線根本批左﹐只係九巴自己暫時唔想用12.8米車在此線 (包括個別車廠資源問題﹐不同路線的需求等)﹐令到現在都未有12.8米做掛牌。

053h4 發表於 2016-10-6 19:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2016-10-6 19:31 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-10-6 16:26
有咩可以違怕搞到唔比巴士公司用長車?倒轉差佬應該去趕走個堆車 ...

根本無必要。
楊屋道街市站 (尤其是東行) 啲巴士喺中線上落客幾乎係常態。俾著 49X 開 12.8 米都係中線搞掂算啦

唯獨係荃新天地 2 嗰個位趕下人就 OK 架啦

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
lwb701 發表於 2016-10-6 21:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-10-6 13:56
Premit 個價係上限,無話一定要收ga

你知收幾錢啊?

我正反兩面都有立論。由頭至今我無叫人去信呢單野一定係真,一定係堅。
所有討論都係基於假設同如果呢兩點上。
然後就大人一句,你知咩?
商業交易/決定嘅野,就算知都唔會係到講啦
再者既然TD批得出街,隧道公司亦都唔敢搞咁多野。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
s3n370 發表於 2016-10-7 20:21 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-6 19:25
1) 開支咁易打大? 打大人工出糧比司機? 大打人工出糧比董事? 定同新鴻基租地起車廠? ROADSHOW都係收入方面 ...

睇完你長篇大論,究竟你有無睇清楚我寫乜?

小弟都無否定過泵大資產,可以幫巴士公司分少D。
但唔似你咁講,為佐泵大資產而去泵大囉。
再講多次,可以賺幾多同實際賺到幾多係兩回事,
更舊數字唔去搵住,而至少近幾年九巴未試過要回水,
甚至要蝕錢。

12.8燒油一定多過12米,車場又要大D﹙變相廠租多D﹚,
所有野維修保養都多幾件,呢D唔係錢?
拎架12.8載多幾個﹙或者開少架﹚賺得番就話諗得過。
賺唔番唔係硬食係乜?泵大資產大哂,唔駛去理營運效益架?

一路係講緊限制12.8數目,講講下就搬龍門限土制全車隊數目,
唔話你打橫黎講都唔得啦。

如果運輸署要藉限制巴士公司資產,去間接管制利潤,
點解佢俾巴士公司入低載12米先?
再講早D,大部份早年11米3軸全部係水塘車,
後來全部/局部响水塘位裝多D座椅。
後來唔少車型,水塘有位無位都有

若果真係咁緊張資產,買架車貴佐﹙多佐座椅﹚但載少佐人,
點解運輸署唔阻止呀?點解又可以一時一樣呀?
剩係睇有無水塘已經KO你個限制資產論啦。

最後講埋圍標,你究竟知唔知乜野係圍標呀?
口口聲聲話招標時打散係犯法,問你犯乜法都講唔出啦係咪?
至少投標者要合謀定價先叫圍標啦。
再者支標點分同有無得圍一D關係都無,
九城新嶼鐵各自訂車,要圍呢度已經有得圍下話?

P.S. 閣下話買一架車,一方面識得話計折舊。
但另一方面就話可以收番車價174%(9.7% x 18),即係唔計折舊啦。
根本係前言不對後語。

一年一年折舊落去,仲可以用新車價計資產嗎?
折舊開支又唔駛對減0既?

我當架車齋擺剩係計折舊。
就算有善長無償補貼架車果9.7%,以九巴14年直線折舊至零計,
第5年起己經彌補唔到折舊開支(第5年年初資產值為新車10/14,再乘9.7%己經細過1/14折舊開支)
18年計加埋就要倒蝕車價27.3%(按上述公式每年對減,未計NPV)
你話巴士公司有無可能盲目買車泵大資產?