hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車長與乘客互罵後被炒 城巴被官質疑睇錯法例 ...
開啟左側

[報刊新聞] 車長與乘客互罵後被炒 城巴被官質疑睇錯法例

HT408 發表於 2016-10-5 20:10 | 顯示全部樓層

tomchen 發表於 2016-10-5 19:58
延伸假設,如果車長上了上層排解紛爭,下層又有黐線乘客登上司機位開動巴士導致交通意外,巴士司機會否零 ...

咁開輪椅板時都有機會俾人乘虛而入,走上司機位

Btw 佢話「顧客永遠是對的」,但我記得有個post話過有人投訴脱班,個客俾人鬧返轉頭喎
bjbus 發表於 2016-10-5 20:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2016-10-5 20:43 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-10-5 20:10
咁開輪椅板時都有機會俾人乘虛而入,走上司機位

Btw 佢話「顧客永遠是對的」,但我記得有個post話過有人 ...

除新巴33xx外,所有低地台巴士輪椅版在上車門,即司機位隔離。

車長開輪椅板時俾人乘虛而入,走上司機位,司機能夠在短時間內制止該名乘客。

gordon 發表於 2016-10-5 21:40 | 顯示全部樓層

成單嘢看來,個陰質經理的供詞完全係一個小學雞,甚至小學雞也不如,一點點常識都冇,根本平時識少少扮代表(加上可能在搏取讚賞甚至升職),一去到個官面前就失去全部思考能力(或許是抱著唔輸得心態,結果就一朝得志,語無倫次)。

相信判決係點都好,城巴我估俾個官遣責走唔甩
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2016-10-5 21:49 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-10-5 20:30
我擔心柴小輸咗呢場官司,
出年要加價

請多加利用閣下腦部思考思考.......
長期服務金係勞工法例規定必須在符合條件下給付,城巴有多年歷史加上規模,每年給付退休或被離職僱員的長期服務金根本是日常開支,唔會冇預算下支出左。
再者追討款項在對沖公積金後只為60000多元,這個數目可能只為一個小時甚至更短的營業額
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
tridents 發表於 2016-10-5 22:22 | 顯示全部樓層
1. 優質服務經理.  下次有咩個楂車玩野, 大家記得搵佢, 吾好打比 CS 吾好搵  TCU, 優質服務經理先會得閒炒個司機, 吾駛問點解.

2. 城巴經理查證後認為存有疑點, 沒有紀律處分.  即係正規程序經 CS 及 TCU 投訴司機無用.

3. 顧客永遠是對的.  A 線行黃車又講到自己合標無違規無錯既?  你吾係話班客區議會玩野亂屈你過橋抽板冼獲甘咩?

4. 顧客永遠是對的.  講左咁耐叫你交返個牌出黎又吾交?

4. 講過幾次, 有個夜更字軌成日飛站, 經我投訴最少 3 次, 但又吾炒仲係度做既?  因為我錯無搵優質服務經理.

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +11 收起 理由
gu9434@24 + 1 交番個牌出來啦 我永遠是對的
流星☆雨 + 1 + 5 A 線行黃車又講到自己合標無違規無錯既? .
wingho_cwh + 1 + 5 顧客永遠是對的. 講左咁耐叫你交返個牌出.

查看全部評分

96R 發表於 2016-10-5 22:49 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2016-10-5 22:22
1. 優質服務經理.  下次有咩個楂車玩野, 大家記得搵佢, 吾好打比 CS 吾好搵  TCU, 優質服務經理先會得閒炒 ...

有無優質服務經理個名, 電話同電郵? 顧客永遠是對的, 我有好多野想佢跟進.
tridents 發表於 2016-10-5 23:21 | 顯示全部樓層
96R 發表於 2016-10-5 22:49
有無優質服務經理個名, 電話同電郵? 顧客永遠是對的, 我有好多野想佢跟進.
...

要法庭先搵到佢.

如果知開庭佢出現就約埋成村人去搵佢, 順便叫佢間公司拉架打柴冷氣甩皮甩骨 Dart 泊樓下做埋乘客聯絡小組叫埋個官落黎聽. 早二日等條定點 12 分班等左超過 30 分仲係無車, 打上 CS 問幾時有車啦, 頂, 輪候位置係 8 等左 5 分鐘仲係排第 4.

公司投訴多 CS 聽吾切電話, 即係優質服務經理做吾到間公司有優質服務, 吾係應該炒佢先?
hokachung 發表於 2016-10-5 23:36 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-10-5 16:37
都見過Flyer乘客要求即刻停車上上層解決一啲滋擾嘅問題一攪攪左幾個字
想像唔到要熄哂匙無哂冷氣去處理會點 ...

多年前搭九巴(冷氣巴)試過類似事件,司機的確係熄曬匙先上上層處理,就算焗都無辦法
tobyhokh 發表於 2016-10-6 00:04 | 顯示全部樓層

顧客永遠是對的?
    錦又係呀,比人X老母果個又唔係你
    下次落黎比人X老母記住唔好還口呀,
    仲要笑笑口向對方講聲多謝呀,
    因為呀鄭膠理你話顧客永遠是對的嘛
    ⋯⋯ 優質服務經理?我呸!
    君不見閣下上任以來城巴服務邊方面稱得上優質?巴士殘舊班次唔夠,導致前線伙記日日比人X老母,你鄭志忠去去邊呀?剩係識坐係冷氣房做離地膠理,有體會到前線員工既處境咩?乜都冇做過剩係識針對伙記,連法官都睇唔過眼呀。冇做過虧心事載咩黑超遮咩面呀? 你唔係好理直氣壯架咩阿鄭膠理?

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
CRH5 + 1 + 10 不能同意更多
D208 + 10 冇做過虧心事載咩黑超遮咩面

查看全部評分