hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實九巴app無車唔該唔好倒數啦
開啟左側

[其他] 其實九巴app無車唔該唔好倒數啦

TankKingEH9697 發表於 2016-10-8 16:06 | 顯示全部樓層

無限到達
坦克王EH 9697
chamberlain 發表於 2016-10-8 16:31 | 顯示全部樓層
耐唔耐都會有delay/早到
不過頻率都唔算高,可以接受既...
有時繁忙時間難免會有呢d情況發生
Quanta 發表於 2016-10-8 20:04 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2016-10-8 16:31
耐唔耐都會有delay/早到
不過頻率都唔算高,可以接受既...
有時繁忙時間難免會有呢d情況發生

樓主唔係講緊delay咁少事而係直頭無呢班車

呢個情況我都見過
20分鐘一班嘅線
消失咗班車再塞吓車嘅結果,嗰次係等咗大半粒鐘車
CRH5 發表於 2016-10-8 21:30 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-10-8 15:29
九巴車長於報站機既操作同Openmatics提供既ETA有關聯咩??
凱倫部所謂自動報站我唔清楚, 但係舊款手動報站 ...

新機應該有,舊機唔肯定
 樓主| 053h4 發表於 2016-10-9 13:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da54 發表於 2016-10-11 10:18 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2016-10-8 04:59
無錯, 剩餘距離真係好重要...所以我每次坐A線一定會去網頁版睇到站時間...

前排問過城記, 建議為8條試驗 ...

九巴套野係知道實際位置的,問題係唔知佢個 GPS 有無城巴果個咁準....
因為城巴 TelarGO 係用里程計做基準,GPS 修正。

P.S. 城巴用 fleet number check 位置係內部功能,只係有 d 人拎黎當福利,
將條 link 通街派,結果俾人鎖返。
至於你們信不信?反正我信了
atenu 發表於 2016-10-11 11:09 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2016-10-8 20:04
樓主唔係講緊delay咁少事而係直頭無呢班車

呢個情況我都見過

星期日剛發生這個情況、
85x 20mins 一班 大老山等
最初show15mins  等到5分又變18分、

之後問個司機原來前車道門有問題遲了返總站、
但個ETA一直在倒數。。

問題是好多人在大老山睇個ETA決定會否轉車

個站長應轉轉個顯示

Mueller 發表於 2016-10-12 04:58 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-10-8 21:30
新機應該有,舊機唔肯定

或者等我講清楚啲.
之前你話:
可能係架車被踢走
但站長冇改時間,Carlo 又照開報站導致
所以我就好奇, 乜原來車長於凱倫自動報站選擇邊條路線/方向會影響ETA系統計算既到站時間?
舉個簡單例子, 如果巴士載客途中車長無開報站, 只要站長有輸入正確開車時間, Openmatics都依然計算到站時間吧?

另一個複雜啲既例子, 假如九巴站長設定左某架巴士行101X線, 但係九巴車長於凱倫自動報站錯誤選擇101線,
呢個情況下, Openmatics會當架巴士行101定係101X線而計算相應既抵站時間?

一直都以為九巴報站同ETA係分開獨立運作, 報站輸入邊條路線都唔會影響Openmatics既到站時間, 同新創建既唔同, 有錯請指正.

P.S. 2013年陳生本書有講過, 城巴套實時系統要站長於站長紙輸入正確開出時間等資料, 車長於報站系統輸入正確路線同方向, 抵站時間就唔會有錯.
.
Mueller 發表於 2016-10-12 05:01 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-10-11 10:18
九巴套野係知道實際位置的,問題係唔知佢個 GPS 有無城巴果個咁準....
因為城巴 TelarGO 係用里程計做基 ...

噢, 原來只係內部, 謝謝指正.
chamberlain 發表於 2016-10-12 18:20 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-10-9 13:11
無錯,重要無左唔止一班

ETA係預計到站時間

我又真係未試過冇左班車咁誇張