hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 忠孝街南行站遷往何文田站
開啟左側

[服務調整] 忠孝街南行站遷往何文田站

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-13 13:42 | 顯示全部樓層

GCx468 發表於 2016-10-13 10:14
當然放棄上面堆私樓,試撈一撈港鐵出站去愛俊一帶既客好過(都仲要同小巴搶客) ...

其實仲有一個選擇係食晒兩班客
最起碼短途客都仲有得做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
vicky0521 發表於 2016-10-13 13:45 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-10-13 12:50
17去觀塘時間其實唔會差過地鐵
上車位置亦都唔差
至少只有延綫之時,係好難動搖到佢 ...

基本上17唔會有咩大影響,愛民邨、何文田邨同何文田堆學校都離地鐵站好遠
不過17 可以改經俊民苑,定線更直接
KMB-ATE1 發表於 2016-10-13 13:47 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2016-10-13 12:29
又叫返「鐵路站」.....

站名 (起訖點名唔計) 好似 so far 都係得「九龍站總站」同「上環站」呢兩個 exceptional case ..
KXEnviro | @KX675
GK3258 發表於 2016-10-13 16:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-13 13:40
家維村上山班客點會冇左?
唔通行返去黃埔站搭一個站係何文田站再行返去咩...
又或者全程行路咩

其實家維邨班客好多都係嫌行上去會好攰出哂汗,因為始終係條大斜,特別番工番學班學生。其實當中好多都係放學行落山,但上山就死都唔行,特別聖三一同迦密兩間,就係因為呢個道理。當地鐵開左,由上大斜變為行天橋搭電梯,仲有一半路段有冷氣,而且係0蚊同幾蚊嘅分別。唔好輕視呢條電梯,就算只有一半人改行上去,小巴繼續密密來,巴士執少嘅雞係唔只一半架
橫看香港巴膠
leungky0528 發表於 2016-10-13 16:54 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2016-10-13 13:45
基本上17唔會有咩大影響,愛民邨、何文田邨同何文田堆學校都離地鐵站好遠
不過17 可以改經俊民苑,定線更 ...

除非有調查睇(做)到聖三一同天鑄上車人數偏低
否則17正常應該會死守
無謂送走通勤客
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-13 17:03 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2016-10-13 16:46
其實家維邨班客好多都係嫌行上去會好攰出哂汗,因為始終係條大斜,特別番工番學班學生。其實當中好多都係 ...

行得上去
搭車都到左有突啦
紅街行過去何文田站都夠出汗

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK3258 發表於 2016-10-13 18:09 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-13 17:03
行得上去
搭車都到左有突啦
紅街行過去何文田站都夠出汗

可能你唔熟呢區,唔知呢區啲車,特別係繁時,係幾咁惡等。如果你講到咁易就出哂汗,咁落到樓行到巴士站一樣會出哂汗。你可以繼續唔信嗰邊會少左客(當然巴士公司一早取態都係唔睇好呢邊客量,唔係7B都唔洗縮上去),但一通車後過幾個月,歡迎你落去家維邨睇下
橫看香港巴膠
Gary_B 發表於 2016-10-13 19:49 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-10-13 07:51
個站邊有客俾你分短途長途去抽......

不過巴士對住日後新樓盤都無得留返點對點優勢爭客

到新棲入你 分分鐘又有「成功爭取」啦

leungky0528 發表於 2016-10-13 20:42 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2016-10-13 19:49
到新棲入你 分分鐘又有「成功爭取」啦

我諗你誤會左啲野囉
有權幫邊個爭取先算
nigelE21A 發表於 2016-10-13 23:43 | 顯示全部樓層

同迦密兩個站真係好近...
不過舊站個位有時多車情況下會頂住後面