hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然 ...
開啟左側

[報刊新聞] 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然

Snowbb 發表於 2016-10-22 13:22 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-10-22 10:26
假如拉長 33A 個目的只係為加價,成件事只會係本末倒置。

當然問題核心就係 33A 收得太平搞到九記唔想做 ...

237A 唔經西九龍 , 所以仍然取代唔到 33A
而且 237A 本身客量一般 , 應該唔夠客全日

要取代 33A , 一係就用 37 黎重組

kmb兄 發表於 2016-10-22 16:13 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2016-10-22 16:20 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-22 08:41
E21A何文田開出點解會無客,
因為去機場需求極細囉,
明唔明?

何文田 <> 長沙灣道有雙向客源係事實,但絕少見到你口中 41 坐滿情況。
現實就係,E21A 用 $4.8 分段搶走一班東行客,證明 41 45 服務水平低吸引力低 。

而你都清楚 E21A 正價做唔到西行流水客,亦證明你理想中用 41 做貴價流水一樣係不切實際。

41 咁長途靠九龍內陸流水,係咁就早啲收檔罷啦。
好一句自相矛盾。
HN745 發表於 2016-10-22 17:00 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-10-22 16:13
44夠去唔到九龍城啦,
叫我搭44把托呀

關我咩事???
我好似冇乜點提過44
快啲睇醫生啦你 唔好棄療呀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
rusf101001 + 1 + 9 都話唔好彩佢la

查看全部評分

kmb兄 發表於 2016-10-22 17:08 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-22 22:28 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-22 17:08
何文田搭E21A唔係去機場咁去邊, 淨係去東涌?
不過去機場又好+去東涌又好, 客量都好廢.

E21A對何文田黎山講,最大用處就系美孚掃到落旺角翻歸,佢同時系長沙灣道往何文田山既主力路線黎...
旺角往來何文田山個餅系最大,所以even有紅綠van,E21A旺角返何文田山依然好多,而呢舊客,就算觀延通都唔會受到影響...

基本上成個何文田山,最有用兼且服務最好果條巴士就系E21A呀...

唔系你至愛既41...

不過,我覺得應該公道d,41同45系同等既,同等地有/冇用,同等地廢...

我唔系支持你保41,但我覺得果d系度保45什至做大45殺41,好好淋清楚自己講緊咩...

45唔比41短好多,而論性質,2條都系多用途流水,跟著價錢系長d既貴d...

除非,何文田山有好多老人家要去瑪加烈醫院體病,否則系冇保45既理由...
Ravenclaw 發表於 2016-10-22 23:03 | 顯示全部樓層

32拉去愛民系我個屎忽淋出黎,用黎一口氣收拾晒45同41...

冇架,求其系大角咀抽條線比何文田山出旺角西九,癈物利用下而已,成個大角咀得32可以改...

37太平,唔會拉長,33A擺大帝旺柏,而且有客去荃灣,唔走得,31B做大角咀道流水,唔走得...

32來回行茘枝角道冇問題架,落客唔洗落,出西九咪行出長沙灣道囉,返方向上客門口上,但有設有分段既E21A情況下,系冇人會理你既,即系反方向系完全唔需要理會既...

仲有,其實32往新界踢出長沙灣道其實冇咩所謂,蔬統都冇客既,然後落客唔洗門口落,長沙灣道落車行入去囉...

32 d死人班次,正常唔會有人蔬統上車...

不過講真,32其實都應該死既,石圍角象山同祖麗堯又系老到飛起旣地方黎,而且有紅van,即系又系可以cut線cut到去到最近地鐵站就收得工既地方黎,其他服務可以交晒小巴做...

BTW,將30拉去dragon centre,其實46都可以收工,滿足到麗祖堯班老人家去北河街附近就夠架啦...
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-22 23:13 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-22 22:28
E21A對何文田黎山講,最大用處就系美孚掃到落旺角翻歸,佢同時系長沙灣道往何文田山既主力路線黎...
旺角 ...

要諗清楚自己講緊咩既應該係你既然明白西九其實有客上何文田
咁點解唔需要41 or 45 存在?
除非E21A有雙向分段兼加密多些少
但我又唔見你有提過bo
純粹覺得全部去晒旺角轉車就搞掂
東行夠客但西行就唔做根本就唔啱logic
仲有E21A全日去睇係西九客佔多
旺角係有客上但放埋去紅綠小去睇就知仲差得遠

點解45抵留過41
上面都講左
青衣至旺角之間有條密好多既44同尾站41A
荔景山至旺角得同等既疏既46
一邊要補一邊唔需要補
(當然你既logic可能會係荔景山一個更hea既地方
巴士都唔需要)

除非你繼續用一般客量既地方
就唔好/唔使做既口吻去解決所有問題

PS.32拉上愛民就係lee位版友提出
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GU9338 發表於 2016-10-22 23:16 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-22 22:28
旺角 ...

唔解決西九問題根本無可能殺晒兩條 , 而且仲有下路 -  愛民問題 (小巴好似唔入忠孝街)
而 18 既所謂到「西九」根本就風馬牛不相及

又或者 18 賣大包 $4.9 拉到美孚就有可能 ,
但呢個又係咪理想情況 ? 大角咀舊區又會唔會輕易放走 18 ?
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2016-10-22 23:19 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-10-22 23:03
32拉去愛民系我個屎忽淋出黎,用黎一口氣收拾晒45同41...

冇架,求其系大角咀抽條線比何文田山出旺角西九 ...

麗瑤 - 深水埗已經有條線叫 411

將 30 拉到深水埗收 46 檔 ,
一來深水埗打後既客無埋 , 二來同小巴玩重疊 , 三來令荔景山更加咬住 30 唔放阻住更應該做既重組

呢啲係咪叫 n 敗俱傷
請用文明來說服我。