hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然 ...
開啟左側

[報刊新聞] 葵青區九巴脫班高逾九成 區議員:脫班似成必然

kmb兄 發表於 2016-10-15 04:11 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2016-10-15 11:24 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-15 04:11
9成脫班,係一個重大事件,而你就唔係針對重大事件討論,
而係幫九巴洗脫罪名,針對版友
咁你要針對人, ...

你要對號入座我無計
但唔該你睇清楚d數據先講野

係9成路線出現脫班,而唔係9成班次脫班
少N班又係甩,少一至幾班都係計甩
又唔見你講下果條垃圾930

報紙做標題黨佢既事,凡事淨係睇死哂一面無用架
你要死撐我地都無法,點極都唔化

而41,根本都無人提,係你自己係唔係都拎出黎講

反而好奇呢份野不嬲都存在,係近排先比人拎黎炒作
打開門,行出去,去遠啲!
kingprowm 發表於 2016-10-15 11:40 | 顯示全部樓層

試過星期日 41A 長安成班應下午5點開車果班冇左
長安站長又唔識拉架 44M 做一轉先維持應有服務
kmb兄 發表於 2016-10-15 11:54 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-15 12:05 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-14 22:38
呢位議員投訴既係,
脫班投訴次次回覆都係壞車,司機病左,
你就講塞車,

閱讀理解時間

林紹輝說:「葵青區巴士脫班好似已經成為咗必然,九巴每次都一定係答突然壞車、司機病咗等,....」

見唔見到最後有個「等」字呢?

再睇埋另一個區議員點講
「九巴解釋話西洋菜街同新填地街有擠塞,但其實呢兩個位都唔係第一日塞架啦,點解唔重組班次避開呢?」

唔係塞車咁又係咩?

既然你咁威威不如指點下巴士公司點可以做到零脫班呀
上面東九大塞車你都仲未答到大家巴士公司點可以唔使脫班

最後
你想講我個簽名呀嗎
我個簽名既冇提你個大名
又冇講41既任何不是
唔好衝住對號入坐好冇?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
nick0102 發表於 2016-10-15 12:30 | 顯示全部樓層
塞車呢啲邊有得控制
不過講真 其實篇文唔定義脫班兩隻字真係龍門任你搬
kmb兄 發表於 2016-10-15 12:48 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-15 13:05 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-15 12:48
等即係咩,我唔知,
但壞車,司機病左都拎出嚟解釋,
呢d係九巴自己問題,係咪先?

連個等字即係咩都唔知仲可以討論D咩?

你搵到一架永遠唔會壞既車
咁你咪啱囉
從來機器唔係guarantee 100% no fault

你搵到一大班100%出勤率既司機
咁你咪啱囉
從來就算多多錢都好
想射波就去射咖啦
你可以話老九請唔夠多後備
但請多幾多個先夠呢?
仲未計突然劈車之類既突發事件
有後備司機都唔係立即現身可以維持班次啦

同埋前面都講左
巴士公司係有一定責任
但脫唔脫班並唔係巴士公司一力控制到
答下我點可以做到塞車既情況下維持班次先

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HN745 發表於 2016-10-15 13:53 | 顯示全部樓層
_ 成個巴士公司汁左粒咪唔洗再有咩脫班囉
#曲
kingprowm 發表於 2016-10-15 13:57 | 顯示全部樓層

九巴投放過少資源做葵青區路線就肯定, 如果班次唔太疏, 就算甩一班都不太大問題

另一方面佢資源分配欠佳, 放太多車行 M 線區內線, 而對外線唔夠車

好似長安巴總 41A 44M 咁, 41A 太疏太少車, 44M 太密太多車