hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解長者坐B線有2蚊, 而A線無?
開啟左側

點解長者坐B線有2蚊, 而A線無?

EX-TL 發表於 2016-10-23 03:01 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-10-23 01:53
第一,如果係冇補貼,佢地點坐都得
第二,大清早去晨運點解非要佔用爆到上唔到車既頭車,結果令原本需要去機 ...

你認為晨運唔重要, 等同去玩, 但係人地退左休, 明白到身體健康最重要, 亦好清楚明白幾點鐘應該做乜嘢.

若果認為去晨運唔應該搭頭車, 搞到返工搵錢班後生/去機場搭飛機去玩班人上唔到車, 麻煩先向康文署反映, 要求所有公園 遊樂場 休憩處 泳池 泳灘一律七點後先好開/有人當值, 更甚係等大部分人返晒工, 十點先好開, 反正十點都仲係早上.

原來去晨運=一定係行動自如!

講到尾, 又係搵錢大過天, 成日淨係識講錢.
kitarolo 發表於 2016-10-23 09:35 | 顯示全部樓層

醫管局建議

港鐵建議

兩蚊乘車計劃原意就係令
合資格者啱地點就上,不論票價
有朝一日我要坐輪椅,元朗擊壤路
我坐968去元朗站都方便過輕鐵,事關
總站雖然無話邊架車到站先,但968嘅
站頭肯定遠比其餘路線,便利行動不便者。

我唔介意合資格者咁用968
但唔該加車先,巴士實無得傾
港鐵本來設計出嚟站站停,本來
問題唔明顯,一來好多站嘅出入口
都係未完善,有幸轉折地入到月台
一樣表示因為停站時間短,所以每列
車只容許一名輪椅使用者。

老弱嘅時間一樣係時間,問題
係唔係有必要在繁忙時間犧牲
更多人嘅利益?我個人甚至歡迎
多啲合資格者非繁搭幾百公尺站距
都揀最貴嘅巴士線,令巴士公司可以
盡攞差價補貼。

我已經搭頭班車返工
洗唔洗明明返七點半而
坐通宵車遷就?有樣嘢叫
逆向歧視,簡單如要增加女廁
比例,但商場做嘅只係縮減男廁
廁格去擴大女廁。而家唔係我想
講錢,係港鐵/醫管局都建議非繁。

petcity 發表於 2016-10-23 09:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2016-10-23 10:16 | 顯示全部樓層

付正價而長線短用
近來越來越多,沒有因
ETA而減少(除獨市位外,
區內線多數都疏過跨區線,
甚至長途巴士線正價用嚟搭
區內短程,仍然比的士便宜)

另一個情況,就係車長或
其家屬可免費乘車,一樣有
誘因見車就上,而且唔涉及
公帑資助,反正班車都要開
巴士公司只係「收少」而非
「額外」支出,車長自己使用
此福利就好大機會係非繁/休班
時間,但其家屬就未必,唔知各板友
點睇呢種繁時長線短用嘅持證乘車?
EX-TL 發表於 2016-10-23 10:34 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2016-10-23 09:35
醫管局建議

港鐵建議

正如上一頁有板友提到每條路線唔同時間會比較多人, 有時傳統繁時又冇咁多人, 如果一刀切咁講早上七至九係繁時, 搭E22藍田頭車去橫頭磡 九龍塘, 不就是非繁時? 搭遲兩班車去晨運, 絕對唔係會唔會曬死嘅問題, 而係講緊「晨運」的意義, 呢樣嘢唔係用錢去學就買到返嚟.

另外, 醫管局係有咁樣的建議, 但佢自己旗下的睇病/覆診/抽血/檢查時間, 由早上八 九點已經開始, 星期一至五全港各區都有, 用者係避免唔到.

正如我所講, 康文署設施要開清晨五 六點, 為乜嘢, 開七點 十點一樣係早上!

38 E22在觀塘區途經黃大仙區的路線嚟講算得上係最早開出(但路線上有少許分別), 早到連港鐵都未開, 更唔好講咩11C 11D, E22對某些居民來講, 幾乎係唯一可行的出行方案, 點解為左個$2優惠計劃, 而去話班長者硬係要同人一齊迫, 搭遲一陣都唔得, 而唔係去反映事實, 要求營辦商做番好個服務?
ma212223 發表於 2016-10-23 14:08 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-10-23 00:42
quote呢篇唔係淨止話某一位板友, 而係好多板友討論呢個話題時, 都只係著眼於巴士路線營運, 政府補貼的金 ...

其實唔係真係話完全唔俾短途客搭長途線
但制度上應該製造一個短途線同長途線之間嘅價錢差距

個人建議就以現時補貼額為基準
制定一個長者折扣
計返路線車費然後乘折扣額

假設係長者價再半價嘅
搭11C會係$1.5
而E22就$4.5

長途線係會俾現時收費貴少少
但$2受益人常用嘅區內線會減唔少價
因為價錢差距吸引受益人搭返區內線
最後同一筆錢應該可以帶嚟較大嘅折扣額

好似你咁連671比11C成人價貴$5.3都捨得搭嘅
671新長者/殘疾人士價只係貴咗$0.8亦影響不大

一出RDP   要去鵝頸橋?
poohpter 發表於 2016-10-23 21:27 | 顯示全部樓層

kokchun 發表於 2016-10-22 21:04
自己比錢當然無問題
之不過班六十後浪費緊我 ( OR 地) 啲錢咁又有無問題
...
cong 發表於 2016-10-23 01:53
第一,如果係冇補貼,佢地點坐都得
...

咁夜晚有新城員工由鑽石山坐N23落新蒲崗轉N121過海返工,又可唔可以話阻礙大家入機場?長者都仲叫有俾$2,員工直情係免費乘車!

樓上仲帶出另一問題,就係路線重組後長者原本一程車俾$2,只要第二程無免費轉乘,轉車就變成要補錢,即係屈老人家俾更多(多$0.1都係多)。
新巴722被發現後整「變原價分段收費」;但某公司某區重組被發現後雖然變返長者免費轉乘,但又係叫政府補貼。如是者:

短途線做得唔好老人家坐長途線,巴士公司A政府拎更多補貼;
路線重組轉乘要補錢,A長者錢之餘 又A政府補貼免費轉乘;
政府補貼長者又話A納稅人錢;

究竟問題緣自邊度?
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
EX-TL 發表於 2016-10-23 23:21 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-10-23 14:08
其實唔係真係話完全唔俾短途客搭長途線
但制度上應該製造一個短途線同長途線之間嘅價錢差距

優化計劃內容對納稅人來講, 無疑係一個辦法, 讓市民覺得公帑用得其所.

就閣下的建議, 其實我有點疑問.

如果搭11C只係收$1.5時, 九巴有冇從計劃中得到補貼呢? 冇的話, 九巴蝕左, 有的話, 補貼金額係$1.4, 九巴無蝕, 但政府要比現時補貼多$0.5, 而E22政府就只係補貼$4.5, 比現時少$3?

現時所謂「長線短用」的長者在整個$2乘車計劃佔比為何?

如果長線短用情況真係多到要改計劃內容, 或許這是好方法, 令到納稅人心理好過一點.

但我想講的是, 好多現時受惠的長者, 佢地受教育不多, 記憶力差, 身體日差, 60-70歲呢班已經算好啲, 70-90歲嘅係上世紀三四十年代出生, 經歷過世界大戰, 當時醫療教育各樣都唔完善, 香港亦唔算得上有咩發展, 但佢地正正係帶領住香港工業發達 經濟起飛, 為香港付出好多青春和努力的一群. (當然不能排除當年有一些害群之馬而家仲在生)

有冇辦法計算得到佢地後生時嗰四五十年為香港帶來幾多個一億, 而當時的一億即係而家幾多錢, 而家呢個$2乘車計劃又用左公帑入面幾多個現在的一億?

現代人越來越富有(金錢上), 亦變得越來越計較, 因為他們怕現在所擁有的會失去, 尤其是被人搶去.

以E22全價計, 政府要為每位$2客補貼$7, 藍田 麗港城街坊唔係搭佢去九龍灣 黃大仙 石硤尾晨運, 仲可以搭去做義工, 去探老朋友, 去睇青馬大橋, 去東涌新市鎮行下, 轉車去埋大嶼山唔同地方玩又得, 去機場島參觀下, 仲可以搭埋飛機周遊列國, 全部都係擴闊眼界的活動, 部份仲係佢地當年為香港付出努力的成果, 我就唔明點解只著眼於搭去晨運阻到人返工, 更加唔明點解搭程車要人計長計短咁煩人!

kitarolo 發表於 2016-10-24 11:20 | 顯示全部樓層
龍運E線票價由開線至今
加幅有限,城巴更是一直凍結
好多聲音話E線好難做靚條數
基本上坐滿位甚至有人企先有
利潤,所以爆滿一樣無得加班,有車
都只會開A線唔會再加資源落E線……

本來我自己就寄望有
2蚊計劃後,可以提供誘因
俾營運商加車,不過唔係話無配額
就話大致可應付需求,所以我在#32
話明歡迎在非繁用兩蚊長線短搭。

如果建議合資者盡量
避開繁忙時間搭車,屬
無理要求,或者向營運商
爭取不成而搵弱勢嚟出氣
咁我話俾你知長遠嘅問題喺邊。

年長者有貢獻,我認同
又或者我65歲前已死掉
用唔著,都問題唔大,而係
睇下人口金字塔,仲有人數
最多嘅年齡群組在未內十年
之內合資格享用兩蚊搭車……

如果而家唔做好需求管理,
再加埋勞動力預測會下降,
未來只會因鐵路通車及通勤
人數下跌,巴士而家都唔加車
第日就更加大機會減車。

我夠想港鐵做好啲啦
一陣又話出入口對行動
不便者有困難,一陣又話
巴士一程過、港鐵要轉車
就算用多長者一毫都罪大
惡極,所以唔應該批評繁時
唔讓返資源出嚟(唔係坐位,
係企位甚至行車時間)我唔係
驚俾人攞走所擁有嘅金錢,但阻止
搭車時間越來越長,很過份嗎?

港鐵加車受客觀嘅技術限制
果啲早鳥出閘優惠,指定站出閘
先有,仲要唔係由首班車開始生效,
驚死受惠人數過多,巴士就更難實施。

關於戰前出生、緊貼戰後
出生已經又係兩種待遇,前者
面對困難重重,佢哋勞動時我
都係讀緊書,所以貢獻最高,講得
粗俗啲,仲用得兩蚊嘅次數有限。

50/60後人數最多,先不計
沙士前後職場待遇,反正都
陸續退休。由於人數係最多,
退休保障而家行得通,但未來
20年內爆煲機會極大,兩蚊搭車
本身未致於拖垮庫房,但就拖垮公交。

越講越離題,請見諒。
詳見《四代香港人》一書,著者
呂大樂先生,公共圖書館可借閱。

有時唔係我想自討苦吃、
斤斤計較,直接稅(薪俸稅)
我交得幾多丫?我重申只要
肯加班次,而中途站去到上公路
之前,都唔係因為滿客飛站,我歡迎
兩蚊客隨時搭,但資源總是不能滿足
需求,就唔好怪建議做好需求管理。
david95811 發表於 2016-10-24 11:40 | 顯示全部樓層

最好方法  車費9.8以上,轉分段之前唔俾落車
日日番屯門 咁多人落車 真係叫出泥