hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解長者坐B線有2蚊, 而A線無?
開啟左側

點解長者坐B線有2蚊, 而A線無?

kei_hk 發表於 2016-10-24 11:44 | 顯示全部樓層

david95811 發表於 2016-10-24 11:40
最好方法  車費9.8以上,轉分段之前唔俾落車
日日番屯門 咁多人落車 真係叫出泥
...

比正費的乘客又點?

是否同樣地唔容許下車?

david95811 發表於 2016-10-24 11:46 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-24 11:44
比正費的乘客又點?

是否同樣地唔容許下車?

我冇話指定乘客群理論上係所有人都要

持證者我覺得可以例外(有條件)

N樓之前   用N車做例,N車服務時間通常係1線1區,你唔坐冇其他替代
kei_hk 發表於 2016-10-24 12:06 | 顯示全部樓層
david95811 發表於 2016-10-24 11:46
我冇話指定乘客群理論上係所有人都要

持證者我覺得可以例外(有條件)

你係唔想社會資源(政府資助)被濫用﹐定係唔想行車時間受阻?

如果係後者兼一刀切﹐便同本文討論內容﹐沒有什麼關係了。

kei_hk 發表於 2016-10-24 12:16 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-10-23 23:21
優化計劃內容對納稅人來講, 無疑係一個辦法, 讓市民覺得公帑用得其所.

就閣下的建議, 其實我有點疑問.

根本一開始 一律$2 已經係方向性有問題。

營辦商自己出自真心去做﹐唔收錢都得﹐無人可理你。
公司有合理盈利﹐股東們都唔會點出聲﹐當係廣告支出。

但去到政府補貼﹐情況便不同﹐這是社會公共資源之一﹐這便應該合理去分配這些資源。

最好的便是收取正價(成人收費)的 1/4﹐已經有唔少區內線平過 $2。

而跨區線唔少係多於$8﹐受助人便會睇錢做人﹐減少濫用長途線坐幾個站的人﹐亦可取得社會交通需求的平衡。

而離島區渡輪服務﹐可以用另一個收費標準﹐因為係「唯一路線」﹐再研究如果處理。

EX-TL 發表於 2016-10-24 20:14 | 顯示全部樓層
呢一篇嚟到呢度, 最關注嘅係兩樣嘢: 1. 繁時長線短用區內落客阻住大家返工, 2. 任何計劃內的公交路線一律為$2乘車, 增加庫房壓力.

先講1., 長線在區內上客時, 長者同時間落車, 阻到幾多時間? 等燈位時間隨時仲耐過落車用時間, 如果去晨運的長者=行動較快, 一個站上十個客, 同時有幾個長者落車, 有冇人可以見一次拍一次片, 長者落車會阻到大家幾耐, 打大家都識打, 有冇實證?

另外, 新界巴士路線有邊條算得上係短線, 尤其是西北. 我冇正式統計過, 過去討論呢個題目, 話早繁站站停車落客的, 依我記憶元朗區係零舍多, 而呢篇出現E22藍田頭車九龍站站停落客的問題, 係有得解釋(前面講左). 究竟元朗區交通服務發生咩事?

自己三幾年前返清晨, 要搭601過海, 往往有長者搭601頭二三車 N619尾班車落觀塘泳池晨運, 大家都唔覺得有咩問題, 個個熟客仔, 明白佢地咁做有佢地的考量, 而既然習已為常, 大家都冇因為架車爆左仲要落車, 或者霸左啲位搭短途而鼓噪, 唔會有好似討論區咁有正反兩面.

反而因為乘客長年累月投訴601頭二車嚴重不足, 經議員爭取, 大約在我將近離開該職位前, 九巴調整過開車時間, 令返工的可以盡早上到車. 我相信獨營線要做, 絕對比聯營線來得容易.

再睇, 601寶達至金鐘收$9.8, 過海路線未過海就落車, 咁又算唔算長線短用? 需知道年中唔少人101 102 111 112等港島方向, 九龍上九龍落, 人地俾足全費係咪唔應該俾人落車呢? 我相信會有人答:「係」, 但你要如何杜絕呢班人咁做?

如果話人地落車阻住你返工, 請從今日開始多啲接觸和認識社會上唔同年齡唔同崗位嘅人.

2. $2乘車係鼓勵受益人多點走入不同社區, 同呢個世界多點接觸, 除左可以開闊眼界, 不致與社會脫節, 讓其他人可多接觸長者和殘疾人士, 多點機會認識到佢地的需要, 富有教育功能, 而更大的原因, 係多活動的人(包括肢體和腦筋), 不論是否長者, 身體和心境都要比少甚至無活動的人健康, 多曬太陽有助骨骼健康, 多接觸人和新事物可以延緩衰老, 認識到不同事物令心境開朗......(下刪一萬字).

當一個人身體健康, 用於醫療和護養的開支就自然下降.

試諗下, 當一種香港人好普遍的疾病, 用於治療呢種病嘅藥, 一粒可以賣到$500 $1000時, 或者因為沒有恆常做運動, 骨質疏鬆嚴重而跌倒時, 入醫院做一個手術閒閒地用上五六位數字, 更壞情況係以後失去左活動能力, 醫療和護養開支一個月花上數萬元的時候, 那些$2乘車計劃下的補貼支出就只係九牛一毛.

盡量保持身體健康少病痛係每個人都需要做, 長者和殘疾人士更要加倍去做, 但他們的生活水平參差, 有的更仍要為生活奔波, 去唔同地方接觸不同事物成為奢侈品.

全港受惠者一律$2乘車, 不就是公平的做法.

如果話超過某個收費或某個里數去計優惠, 你可以計的只是巴士路線行車里數, 而非由屋企去目的地距離, 如果以收費去計優惠, 就更加奇怪, 觀塘去中上環同去馬鞍山 荃葵的巴士路線里數差唔多, 睇起嚟過海巴士貴過九巴路線, 實情係九巴加下加下先加到貼近過海巴士, 咁樣加法好快多一批所謂「長途線」.

九巴53夠晒長夠晒貴, 仲有好多雙向分段收費, 唔知又要點樣為呢一類路線度身訂做優惠? 前面有板友仲要半價後計折扣, 唔好話長者, 我就咁睇都睇唔明受惠者 公交營運商 政府補貼分別要俾幾多出來, 若果受惠者真心每次出行都為公帑著想而去計數搭車, 計到腦汁乾晒都未出得門口都似.

即使只係簡單地劃一$10以下可以$2乘車, $10.1-$20可以$4乘車, 如此類推, 又如何打擊大家所講的長線短用問題呢, 而政府補貼又真係少左?
miklcct 發表於 2016-10-25 00:42 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-10-24 11:44
比正費的乘客又點?

是否同樣地唔容許下車?

我由大興警署去紅橋唔搭58M特快直達重邊有車搭?無其它短途替代品喎。
我由洪福邨去紅橋見到68A ETA有車到即刻特快直達啦,唔通唔俾搭呀?無其它短途替代品喎。我由杏花邨搭上山翠苑唔搭8未上高速落車重有咩搭?
我由馬坑去瑪麗醫院唔搭973未過海落車重有咩搭?唔通下下迫人用73轉車呀?

你唔係唔知當年輕鐵專區搞咗幾大民怨呀?由掃管笏去廈村明明可以一程53直達,搞到要搭接駁巴士轉輕鐵再轉接駁巴士,本來20年嘅輕鐵專區只係5年就放寛咗啦。
https://youtu.be/VyRLQ-XwziY?t=6m35s
進智公交
kei_hk 發表於 2016-10-25 12:04 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-10-25 00:42
我由大興警署去紅橋唔搭58M特快直達重邊有車搭?無其它短途替代品喎。
我由洪福邨去紅橋見到68A ETA有車到 ...

根本限制人不能下車﹐完全係本末倒置。

以上面一位所講﹐在葵興﹐在迦密愛禮信中學﹐唔靠38 巴士﹐可以用什麼快的方法返學?

即使近上葵涌一帶(即屏麗徑)﹐都係要靠38﹐不過多條42C。
2條都係長程跨區線﹐唔通唔比人坐?

按上面一位所講﹐未到分段唔可以落車﹐死火﹐38唔坐的﹐只有42C才坐得。

這又係唔係真係有效執行到﹐去提升行車時間?

如果有一些特別情況可以落車﹐又點去介定這些特別情況?

以上要長程車坐短程﹐我仲有例子。

以前輕鐵專區的「可上不可落」「可落不可上」﹐已經被唔少屯門元朗人受了唔少麻煩﹐增加唔少乘車時間﹐無理由仲要重新推出這一類限制上落的措施。

david95811 發表於 2016-10-25 15:33 | 顯示全部樓層
樓上2位係一d好好例子
但所謂限制係前提冇替代路線,而唔係一刀切所有
同埋主要係針對 高可能性影響行車時間嘅長途線

同埋上面另一個建議的確係較為可取,以基本價錢為準則去收費,降低濫用長途線嘅機會

ahken 發表於 2016-12-19 19:57 | 顯示全部樓層
kcy888 發表於 2016-10-17 22:52
B線有兩蚊雞客唔會影響到正常行車時間,但A線有就一定是災難,肯定會有中途站上落,嚴重影响到達機場時間。 ...

尤其是A11經過不少塞車黑點的路線,一單超過兩個鐘真係走唔甩⋯⋯
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-12-19 20:06 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2016-10-23 09:35
醫管局建議

港鐵建議

正解,其實兩蚊原意係好,不過有關當局冇諗過害埋通勤通學既人士⋯⋯
截至2023年3月2日, 已有877累積積分