hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

THomas20010808 發表於 2016-10-21 14:49 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2016-10-21 12:00
青沙沙田連接位算吸引,大圍/市中心/沙角都可以好快出入隧道。
但九龍呢邊可以話係四野無人,最直接受惠 ...

去完沙市再去其他地方好難,青沙有多個出入口,不如城隧只有兩個

我信272X可以快過72X,不過沙市去MK 太子油麻地 81太快,改行青沙得不嘗失

ccchhhuuunnn 發表於 2016-10-21 15:38 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-10-21 08:29
車流低獅燧四成=無助分流>?!
大隧車流都只係獅隧6成左右
同樣無助分流

佢想要三條獅隧
cheungtszfung 發表於 2016-10-21 17:30 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-10-21 07:09
尖山的優點係暢通 , 而且能連接連翔道前往九龍市區
但尖山隧道有道路設計的問題 , 因為呢條路原意係連接青 ...

咁青沙出口設計本身係為貨櫃碼頭而設,咁點解咁執著要巴士改行?

只要令更多其他車(尤其櫃車)改經青沙令城隧、大埔道或獅隧車流少左都已經達到左佢分流目的,唔係一定要巴士行先叫分流
KC7800
 樓主| kay 發表於 2016-10-21 17:50 | 顯示全部樓層

cheungtszfung 發表於 2016-10-21 17:30
咁青沙出口設計本身係為貨櫃碼頭而設,咁點解咁執著要巴士改行?

只要令更多其他車(尤其櫃車)改經青沙令城 ...

不如睇下呢8年貨運業dup左幾多

如果按原有估算規劃,根本就唔會咁少車行

所以執著青沙少車行,而要更多巴士行,根本不切實際
世界很簡單 人類很複雜
HG6729 發表於 2016-10-21 17:52 | 顯示全部樓層
如果要巴士行咪全部深長荔總站線好似 72 86 86C 286X呢類
出到去用昂船洲貨櫃碼頭南路或者昂運路做第一個站
之後跟綠小44M用興華街西上長沙灣 荔枝角區
到最後咪求其搵總站放咪算
Mandy+263M=HG6729
Snowbb 發表於 2016-10-21 18:05 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2016-10-21 17:52
如果要巴士行咪全部深長荔總站線好似 72 86 86C 286X呢類
出到去用昂船洲貨櫃碼頭南路或者昂運路做第一個站 ...

咁樣比現時 286C/270B 落長沙灣的走線更慢
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-21 18:18 | 顯示全部樓層

cheungtszfung 發表於 2016-10-21 17:30

只要令更多其他車(尤其櫃車)改經青沙令城 ...

咁倒返轉我會問
巴士改行青沙有咩問題?

而事實上現時個三條全日青沙線
已經發展到以前做唔到既客
甚至咁講就算行一幹又或者大埔道都做唔到既事

從來我唔認同因為青沙使用率低
所以就要多D巴士行
而係本身青沙係部分位置比起現有道路網有優勢
兼難得地有一大個轉車站可以提供集中既轉乘服務

所以我唔會建議不如開條青沙特快直落荃灣線
因為荃灣來講仲係城隧快D
相反我會建議搵條青沙特快直落葵芳
因為真係青沙跑得快過城隧

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2016-10-21 18:45 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-21 18:18
咁倒返轉我會問
巴士改行青沙有咩問題?

但依家仍然比較保守
目前有計劃好改全日既尖山線就只有 249X

如果要發展尖山路線 , 最好西九/油尖旺都可以加多一條全日尖山線

然後大埔/北區再增設全日線 , 最後再慢慢擴展至沙田各小區

PS : 如果 249X 全日經一經葵芳再入青衣會唔會更好 ?
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-21 18:56 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-10-21 18:45
但依家仍然比較保守

咁一向巴士公司同官方都係睇心情
一時好似好進取
一時都唔知佢想點

其實谷大青沙並唔係真係難度咁高
特別是近一兩年RPP D車數都有增長
只不過係放落D可以搶錢之地

249X落葵芳唔係唔得
但葵芳大青衣細既話變左條線冇效率可言
對青南客來講吸引力又低左
其實249X客量應該仲有得上
唔好忘記仲係玩緊半個鐘一班特快線
未必需要搭葵芳幫手
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tony223 發表於 2016-10-21 23:08 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-10-21 18:45
但依家仍然比較保守

加多一條全日西九/油尖旺尖山線唔係唔得,
不過問題係市區個邊好難搵到個合適總站

雖然西九/油旺話就話可以好似286X/287X做循環線,
但一來易脫班,二來淨係吸引到沙田出九龍頭站同尾站返沙田既乘客

至於加多一條全日尖沙咀佐敦線,
我覺得就宜家仲未係時候(尤其而家而家高鐵總站附近不停改路同塞車,再加上280X既客量又唔係太好),
可以考慮等遲D高鐵總站起好先開都未遲

另外249X個度,
雖然葵芳行青沙可能快過城隧,
但問題係沙中同沙博乙有深入屋邨且班次頻密既47X(前者47X繁時唔兜,不過48X/49X轉46系/47X都唔太困難,後者仲有同樣行外圍既繁時線240X),大圍又有班次頻密有46X,
除非想食埋43M,否則唔兜好過

如果巴士公司真係想搞好青沙轉乘網絡,
除左好似你所講增加大埔/北區同沙田各小區全日線,
可以考慮增加最有潛質既西隧過海線同埋駁到東涌線/西隧線既M線,或者開設同286X/287X市區段行反方向既循環線