hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2016.09] 快運廣島 + 中場觀鳥
開啟左側

[飛行報告] [2016.09] 快運廣島 + 中場觀鳥

DIH 發表於 2016-10-22 22:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九月尾同屋企人搭快運去廣島(UO1822/UO1823),附上小小 Flight Report。
按時序,其實係「中場觀鳥」行先,真正飛行報告會稍後貼出。

第二次在 T2 check-in,第一次用 T2 的出境設施及第一次用中場客運廊。

乘搭 APM 往 T1 東翼,再過對面月台轉車往中場。

首次使用中場客運廊

先到閘口安頓

中場設有躺椅畀人睇飛機

我們的航機 B-LPG

然後開始睇飛機。話明中場,視野好廣闊,望兩邊跑道的降落及起飛都好清楚。
大樓南北兩端設有免費觀景台,但已淪為吸煙台,一般非專業拍攝在大樓內即可。
由於我班機的 205 閘在北段,所以我都只係在北段睇機,主要睇到降落及滑行。
照計在南端應該會見到南跑道起飛情境。

Jet Airways A330-200 VT-JWP

Jin Air B777-200ER HL7743 及 吉祥航空 A320 B-8338

快運 A320 B-LCF "Tebasaki" 手羽先

我唔等你喇國泰 (A330-300 B-LAO)

遠 zoom 港珠澳大橋

華航降落連環圖 (A330-300 B-18307)

遠 zoom 國泰 A350-900

Polar Air Cargo B747-8F

國泰新色 B777-300ER

剛降落的國泰 A330-300

真係有得觀鳥

快運 A320 B-LPF

Peach A320,可見中場頗多 LCC 使用

港龍 A321 B-HTK

港龍 A320 B-HSL

大韓 A330-300 HL7554

南非 A340-600 ZS-SNF

春秋航空 A320 B-8000

港龍舊色 A330-300 起飛

(待續)
 樓主| DIH 發表於 2016-10-23 12:10 | 顯示全部樓層

以下係飛行報告。

去程
日期:2016年9月24日
航班:UO1822, 13:05 HKG - 17:30 HIJ
用機:A320 (B-LPG)

中場的新型閘口顯示屏

之前唔畀錢劃位,編位在機翼位置,幸好仍能在翼後望到下面。

以下兩張為等閂門時攝。

泰航 A330-300 HS-TBD

國泰 B747-400F(ER) B-LIC

過程非常順暢,13:05 關門離閘,13:23 07R 跑道起飛,無特別可記。

小蠔灣

愉景灣

迪士尼

未來人工島

餐牌

內容與訂票時有分別,但只影響回程。

我在訂票時買了點心 set,臨起飛前空姐親自到座位同我講話起飛後半個鐘派餐。
因為在起飛前三小時 check-in,有大把時間,我地早已在 T2 飲茶,訂這個點心只為試下。

唔錯,有四粒點心加一隻珍珠雞,一個人食絕對夠飽。我就同屋企人分。

珍珠雞都唔少野

本次航班座無虛席。B-LPG 係較舊的 174 座機,legroom 唔錯。

豆豆雲

起飛後大約三個鐘到達廣島。廣島機場建於山上,臨降落前周圍都好多山。

以為尚要下降之際,航機「突然」降落。
事後睇,10 跑道進場燈竟然是咁的:
https://goo.gl/maps/3C7iWTHnJyn

到着

回望客機

----------

在六日行程之後回港。

回程
日期:2016年9月29日
航班:UO1823, 18:45 HIJ - 21:30 HKG (Actual 19:02 - 21:22)
用機:A320 (B-LPB)

廣島機場國際線 check-in 櫃檯位於大樓西端

快運在日本的地勤都由 ANA 代辦。
手提行李限制為每人一個跟身袋及一件 7 kg 以下行李,
地勤要求我地秤一下裝住生果的手提袋,結果係 4.5 kg,無事通過。

有一班港龍在我地班機之前 20 分鐘出發,
但因港龍要起飛前 2 小時才開放櫃檯(快運則為起飛前 3 小時),
我地得以較早完成寄行李程序,可以坐下買下野。

非禁區的商店

廣島機場國際線只有 F 同 G 兩個閘口,當晚快運用 F,港龍用 G。

話說,我地班機係 18:45 起飛,由香港過來的航班預定於 17:55 到達。
但該航班在港出發延誤,應該到達時只在別府附近,即係回程航班都一定延誤。

航機大約於 18:23 才到埗。為盡早上機安頓行李,我地早已排隊,
睇住佢落客落行李再上新行李,結果架機大約 40 分鐘後已可離閘。

到了預定起飛時刻仍未開始上機

大約於 18:50 開始登機,出面落雨。

19:02 Push back,19:13 朝東於 10 跑道起飛,轉過幾個彎之後見到廣島市夜景。

今次我亦訂了餐,訂票時剛推出的「套餐」唔知係乜野,後來改餐牌,變成日式牛肉飯。正!

份量及味道都唔錯,叫套餐除了主菜之外尚有綠茶慕絲蛋糕及豆腐,重有一杯熱味噌湯。
我從來未試過搭飛機有熱味噌湯飲,呢個抵讚。

臨降落時見到大帽山山頂幾乎與機身在同一水平

雖然遲起飛,但仍能早於預定時間,21:18 於 25R 跑道降落。
然後滑行,過中場客運廊而不停。

最後於 21:22 泊 outer bay,搭巴士返大樓。
去程慢慢影飛機,回程快快返大樓,最正就係咁。
又再見到出發前影過的 B-LPF。

總結:
今次係我第二次搭快運,上次係 2015 年去東京,由於係凌晨去晚機返所以冇乜好影。
而家識得玩,預先訂餐貪佢有樽水,加上快運簡化了行李收費,
去程 20 kg 回程 30 kg 基本上係梗架喇,25/30 差 $5 梗係買盡佢啦。
呢次旅程撞正佢出多人同行優惠,四人以上機票六折,
我地平均計每人連稅只係 $16xx,我自己有加餐都只係 $17xx,抵到爛。
而家已養成長期客戶,reward-U 都登記埋,
三四個鐘頭機冇戲睇我冇乜所謂,飛機餐又可以自己畀錢買,
傳統公司座位越縮越窄幾乎衰過廉航,出年三月我可能又會搭快運去福岡架喇~ 
You get what you paid far,今次我會畀 9/10。

(全文完,多謝點閱)
ccicoltd 發表於 2016-10-23 14:02 | 顯示全部樓層

原來機上即場買餐價不需跟樽裝水,但網上預計必須加 $5 買水。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
OTIS401 發表於 2016-10-23 14:20 | 顯示全部樓層

一月果陣小弟都去過廣島,因為岩岩開線冇耐又唔係旺季,回程機票連行李都係五百蚊有找,抵到爛
本身冇俾錢劃位,check in時要求地勤俾最後一排的座位我,都沒有問題
登機後先發現原來最後一排位只有我一個人

不過果次就差少少搞到全機乘客要滯留廣島一晚
原因係航班延誤,同埋全部乘客入晒橋之後先發現引擎故障要馬上維修
(我仲好記得部機係同樓主去程坐的一樣,因為聽到有乘客睇到部機有LPG字樣,就問飛機係咪用LPG做燃料)
由本來的1855變到2130,差半個鐘就會過左機場關閉時間冇得飛...
如果係某航的話,應該已經上左報

另外,HIJ位於海拔較高的地區,長期都受大霧影響
前年就有部韓亞的A320在HIJ降落時因高度過低炒爛左ILS天線,搞到機場冇ILS用
之後幾個月都有唔少航班因天氣問題而需要取消,該A320亦同時報銷

https://en.wikipedia.org/wiki/Asiana_Airlines_Flight_162

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
DIH + 1 + 8 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2016-10-23 14:33 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2016-10-23 14:20
一月果陣小弟都去過廣島,因為岩岩開線冇耐又唔係旺季,回程機票連行李都係五百蚊有找,抵到爛
本身冇俾 ...

我想問「通過旅客搭乘券」係咩來?

直到現在,Google 衛星圖仍然見到隻韓亞
2016-08-10 HIJ.png

tridents 發表於 2016-10-23 14:44 | 顯示全部樓層
幾個月前座 UO 去廣島來回都有預訂飛機餐, 四個人去平均每人 $1500, 飛機餐難食到, 真係貼錢買難受, 小弟出門少, HKE 係遇過史上最難食飛機餐.

我係吾介意上機比錢買野食, 座 LCC 佢地都要賺錢, 但真係比左錢, 諗住有廚叉飛日本 (沖繩外) 同級味道普通質素飛機餐, 但真係 Sorry.

空姐見我地好禮貌又好好傾, 來回程派完飛機餐都有比問卷我地填, 但又無比其它客.

下次座吾座 HKE, 又真係只會 Last Option, 怡家劃位行李加哂價, 飛機餐難食, d 人又吾買行李搏哂朦拎上機打爆行李架, 我地四個人夾埋只係搵一個位放個袋都難, 最攞命係時間表任佢改出發前二星期先 Confirm 作準, 我又要租車 Book 酒店要咁大 Risk, 以後情願一人比多幾舊等 JL NH 出特價飛, 一係座廚叉線, 一係吾去, 真係吾想座蝦蛟燒賣.

OTIS401 發表於 2016-10-23 14:52 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2016-10-23 14:33
我想問「通過旅客搭乘券」係咩來?

直到現在,Google 衛星圖仍然見到隻韓亞 :

證明此乘客已經通過了登機閘口的檢查

當時開始登機後不久就爆鑊,但是已經有部分乘客在登機橋上
地勤便向所有已經通過閘口的乘客派發此膠牌,並讓他們回到候機室繼續等候
當重新開始登機時,持有此券的人便可以直接通過閘口,無需再出示登機證「過機」

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 多謝解答

查看全部評分

OTIS401 發表於 2016-10-23 15:17 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-10-23 14:44
幾個月前座 UO 去廣島來回都有預訂飛機餐, 四個人去平均每人 $1500, 飛機餐難食到, 真係貼錢買難受, 小弟出 ...

行李架爆滿問題,在亞洲的廉航來說非常常見
尤其是日本航線,唔少人為左慳果幾百蚊托運費而博大霧,明知件行李超重都要帶上機,當啲規則冇到
唯一辦法就是盡早到登機閘口排隊