hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃埔何文田巴士客量跟進
開啟左側

黃埔何文田巴士客量跟進

yuiok158 發表於 2016-10-23 21:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有無站友可以報告下觀塘延線開通後 當區路線例如106 109 115 212 30X 7B 41 45 17 E23等線客量變化係點?

leungky0528 發表於 2016-10-23 21:34 | 顯示全部樓層
今日黃埔站整體太多人
有一定人數係回程無再番落去逼
所以未睇到巴士小巴有特別少到人
就算212都仲有半車人滿

何文田山上亦都因為距離方面影響唔大
稍為減少嘅係109同8號小巴

真正影響似乎要睇聽日繁時
EX-TL 發表於 2016-10-23 22:35 | 顯示全部樓層
通車第一日, 仲要只係星期日, 真正客量變化, 唔會咁快明朗化.

我淨係知今日成條觀塘綫由調景嶺開始都多人到爆, 以頭兩卡尾兩卡情況最明顯, 太子站上車返觀塘有人落車, 顛覆左我地呢三十年來上車唔駛等人落車嘅習慣, 平日繁忙時間, 太子 旺角往調景嶺的上落車時間必定比以往加長.

我唔知道呢個算唔算係一個因素, 將來令九龍西去/返九龍東的乘客轉投巴士.

p.s. 小弟今日搭嘅車程係牛頭角去石硤尾, 同埋長沙灣去藍田.
Choi 發表於 2016-10-23 22:43 | 顯示全部樓層

擔心107p/115p會少幾多客,同埋渡輪影響。
新造的人、如鷹展翅上騰。
kei_hk 發表於 2016-10-23 22:47 | 顯示全部樓層
今天根本不能作準﹐未來幾星期的周六周日亦如是﹐因為多了唔少人係貪新鮮而來﹐包括本區及區外人。

今天下午的興況 : https://www.facebook.com/MTRider ... ?type=3&theater

我亦相信﹐未來5天的工作天﹐客量都唔會太穩定﹐唔會反映到真正的影響。
相信半個月後才開始見到工作日的客量變化﹐而周六周日可能要去到11月尾才會穩定。

kei_hk 發表於 2016-10-23 22:50 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2016-10-23 22:43
擔心107p/115p會少幾多客,同埋渡輪影響。

如果夾到船期﹐都可能吸引到少部份人(例如油麻地及何文田人)去紅磡(黃埔)坐船往返北角的﹐之後在北角再轉其他交通工具。  
**北角去紅磡方向﹐反之亦言

Kaix 發表於 2016-10-23 23:30 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-10-23 22:35
通車第一日, 仲要只係星期日, 真正客量變化, 唔會咁快明朗化.

我淨係知今日成條觀塘綫由調景嶺開始都多人 ...

根本大部分係區外人黎湊熱鬧,
剩係黃埔紅磡居民邊有咁多人

nickk 發表於 2016-10-23 23:40 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-10-23 23:30
根本大部分係區外人黎湊熱鬧,
剩係黃埔紅磡居民邊有咁多人

大把黃埔人落地底慶祝地鐵通車令自己層樓樓價再度上升!
OMG
alan2011super3 發表於 2016-10-24 02:49 | 顯示全部樓層
反而想知796X班次可否穩定番
又可否少啲頂閘危機
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Choi 發表於 2016-10-24 04:21 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2016-10-24 02:49
反而想知796X班次可否穩定番
又可否少啲頂閘危機

由頭坐到尾會唔會快過796x?
新造的人、如鷹展翅上騰。