hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃埔線與地面交通實時比拼
開啟左側

[報刊新聞] 黃埔線與地面交通實時比拼

dydx 發表於 2016-10-25 11:26 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-10-25 11:16
如果係祈徳尊個邊上車,根本一開始就應該揀坐西鐵線。
講真,30X 起西鐵線去到紅磡個陣就已經流失左唔少 ...

如果MTR可以分咁啲黃埔客落地底
出旺角或者都會搭30X

昨日傍晚都想搭,但一開ETA空白一片
都係行遠啲去荃灣西站算

AVD1 發表於 2016-10-25 11:26 | 顯示全部樓層
phykk45 發表於 2016-10-25 11:23
西鐵唔到黃埔, 紅磡站行過去要15-20分鐘

咁仲有綠小 o既,
不過就算行過去 15-20 分鐘都好過起紅隧口塞 15-20 分鐘
LJ7006 = MF5119 = AVD1
exspeed 發表於 2016-10-25 11:37 | 顯示全部樓層
phykk45 發表於 2016-10-25 11:10
我以前係船底返工, 在祈徳尊上車45分鐘到黃埔, 但放工最耐試過100分鐘先到荃灣, 所以放工搭港鐵好啲
...

行去眼鏡搭紅小啦, 唔使半個鐘就到千色店
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kei_hk 發表於 2016-10-25 11:52 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-10-24 13:11
港鐵只係去到青衣機鐵站,對41影響近乎0

MTR 對41的影響(真係去青衣)﹐早在西鐵通紅磡已經發生啦。

黃埔去青衣﹐28分鐘。
紅磡去青衣﹐21分鐘。

當你2個站都唔近的情況下﹐2邊站都係相約的步行時間﹐紅磡站時間上會著數少少的。
但配合部$2機﹐黃埔站最終車費會平$1。

jpoon 發表於 2016-10-26 03:39 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-10-25 11:37

眼鏡果個位係要call車接客嘅,即係要等下一班先上到車,等車你預10-15分鐘
同埋正常20~30分鐘到葵涌廣場,30分到千色店我諗係加士居道唔塞車先得
http://jpoon9394.blogspot.com/
AVD1 發表於 2016-10-26 14:32 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-10-25 11:37

其實紅小真係好睇你去荃灣邊忽,
假如講緊碼頭個邊,而你又起黃埔個頭,
沿住條行人天橋直上紅磡站坐西鐵真係一個唔錯 o既 choice。

不過當然如果你起紅磡廣場個邊,紅小真係走唔甩囉 ……
kmb兄 發表於 2016-10-26 14:50 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-26 14:53 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-10-26 14:32
其實紅小真係好睇你去荃灣邊忽,
假如講緊碼頭個邊,而你又起黃埔個頭,
沿住條行人天橋直上紅磡站坐西鐵 ...

紅磡廣埸去紅磡站﹐你識的穿過家維村(彿光街角落燈位入﹐停車場出)﹐再穿出去直上天橋﹐急步行20分鐘係得的。

計起上來﹐時間都唔會差太遠﹐但肯定唔需要冒塞車風險。

註 : 太耐無在紅磡區浦頭﹐唔知而家紅VAN 班次密度。

kei_hk 發表於 2016-10-26 15:09 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-10-26 14:50
紅磡去沙田呢,幾多分鐘?
照你咁講85應該全部取消

上面針對鐵路與41的比較﹐會唔會因為地鐵通黃埔而吸納更多的客往返青衣至紅磡。

未有西鐵通紅磡﹐41有一定優勢﹐因為其他方法要轉車﹐只係41衰在車疏及旺角易受塞車影響。

去到西鐵通紅磡﹐當時都會有一批人都會按情況﹐改投西鐵 > 南昌>東涌線>青衣 這一條路。
那個時間﹐已經可以搶了41的一批客。

日常的通勤客﹐如果真係仲係想坐巴士﹐那時到現在都係坐緊41。
如果發現巴士唔夠鐵路快﹐又或者出美孚轉紅VAN 比較貴﹐鐵路會係更好選擇﹐當時已經改投鐵路﹐唔需要而家才轉投鐵路。

我唔會講黃埔站搶唔到41的客源﹐但未必係好明顯﹐殺傷力未必大。
因為多年前已經鐵路的選擇﹐當時來講鐵路與41比較﹐鐵路都有一定優勢﹐便是班次及行車時間可靠。

你可以講﹐青衣山上的人係要在青衣轉車才可坐MTR。但係加了黃埔站都唔會改變這一方面的問題﹐即係成個情況根本無大改變。
青衣山上人如果覺得MTR去紅磡區係比41(或美孚VAN) 更適合﹐在西鐵通紅磡年代﹐早已轉投西鐵﹐唔需要等而家通黃埔才去轉投MTR。

AVD1 發表於 2016-10-26 16:15 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-10-26 14:53
紅磡廣埸去紅磡站﹐你識的穿過家維村(彿光街角落燈位入﹐停車場出)﹐再穿出去直上天橋﹐急步行20分鐘係得 ...

其實紅小始終都唔係巴士,堆司機係會識避塞車位,仲有佢地 o既技術
所以真係睇去荃灣邊頭,去千色店個邊,我都係建議紅小。