hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴12.8米新訂單
開啟左側

[小道消息] 新巴12.8米新訂單

dogdog002 發表於 2016-10-27 00:27 | 顯示全部樓層

其實大家睇野唔同,
我覺得12.8米係位多過12米
而你地只係覺得總載客量多過12米

作為搭開962/969尾站既我,深深明白到多左個八個位既重要性
所以你地覺得九巴整個豬欄俾你地企都無咩問題

我覺得長途綫先係最需要座位,唔係客量既問題,係先後次序
我寧願你12.8一開始落晒最長途綫,而唔係一堆接駁綫

接駁綫你用舊12米車整水塘行入少少好過啦

簡單黎講

你同一客量你會掛968(長途)先定係58M(短途)先?

不過衰就衰在九巴無RAS好多綫都行唔到

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
YY487 + 1 你地覺得九巴整個豬欄俾你地企都無咩問題.
neoplan720p + 1 深深明白到多左個八個位既重要性.

查看全部評分

ksmbh 發表於 2016-10-27 01:34 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-27 00:27
其實大家睇野唔同,

其實座位先最緊要
多8個位就8個位
企位呢 只係數字遊戲
有人唔企入去已經浪費左....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 企位呢 只係數字遊戲

查看全部評分

dogdog002 發表於 2016-10-27 01:38 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-10-27 01:34
其實座位先最緊要
多8個位就8個位
企位呢 只係數字遊戲

短途綫成日有人唔肯上樓上

只要有兩三個人唔肯上

之後就會以為上層打爆左

有時唯有偷望司機個Cam睇下先知大把位

但係走廐已經逼到行唔到
szeto993 發表於 2016-10-27 07:53 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2016-10-26 23:43
你講起K線,係某個星期六搭89D,咁啱遇著3ATENUW1係黃泥頭試車,唔知有冇關係呢?
...

都可能同89D有關
83K可能性都唔係無
szeto993 發表於 2016-10-27 07:56 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-10-27 00:05
其實87k不浪費,係86k弱少少

12.8米上80K 88k如果派全座位便ok,否則兩缐多長者搭的要企會比較不便(我 ...

好多人唔理解87K客源就嘈
80K同88K最好都係加返一兩部非直梯車好過食12.8米
RyanPun 發表於 2016-10-27 16:35 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-10-27 07:53
都可能同89D有關
83K可能性都唔係無

我睇著架車係小瀝源路轉廣善街,我唔肯定關唔關83K事,有可能係純粹普通司機訓練,但咁樣轉法好奇怪姐......

Btw  無謂係道嘈87k既問題,搭過87k既人就明白區內線計佢係有需要掛大車,呢個問題乜唔係由3BL嘈到依家喇咩......
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
keith2314 發表於 2016-10-27 18:26 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2016-10-26 22:41
基本上只要派12.8米行區內線就會被某啲人定義為亂派
當然本身有需要又獲批准用12.8米嘅區內線就唔多
稍為 ...

我好懷疑12.8米車行88K駿景園迴旋處個到夠唔夠位掉頭
ATS138 KR7951
Matt_101 發表於 2016-10-27 19:53 | 顯示全部樓層

43B 86K 唔太認為有必要用12.8
每日放工係楊屋道見43b去青衣 客量用直梯車都夠載
Matt_101 發表於 2016-10-27 20:04 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-27 00:27
其實大家睇野唔同,

如果一條巴士線下繁係尾站長期上唔到車,換水塘12.8對尾站上車嘅乘客係一件好事 半水塘12.8比全座位12.8可以上多6-7人
當然,係中途上車嘅人一定小左座位 當係讓多幾個企位俾後面嘅人容易上車
THomas20010808 發表於 2016-10-27 21:00 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2016-10-25 12:02
港島區應該好多線都行得
黃橙一貫作風 唔一定要多客比可以用大車

2A 2X 720 8P 82一定用得,個人認為307 680 682有機(個個都話682有彎不行,但如果是MMC 12.8有RAS應不是問題)

796X土瓜灣地面情況不許,反而796C下繁有機會,而798 depends on火炭(一系玩沙市特,一系火炭路左轉鏸禾路再左轉山尾街)