hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴12.8米新訂單
開啟左側

[小道消息] 新巴12.8米新訂單

KMBAVC19 發表於 2016-10-28 00:11 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-10-27 00:27
其實大家睇野唔同,
我覺得12.8米係位多過12米
而你地只係覺得總載客量多過12米

開RAS
頭擔轉向角度改細到得番47度
轉向中心移前0.5米左右,對正中擔

唔開RAS
頭擔轉向角度維持55度
轉向中心為中擔後數0.5米左右

ADL話要咁改係想有RAS嘅車同冇RAS嘅車,個迴轉半徑大家都係差唔多
咁搞法似係想部車減省胎多過好劈啲

佢話好劈只不過係因為個轉向中心真係移前左
等部車唔洗偷咁多位
但移得0.5米,頭擔又鎖番47度就知實際MMC上個RAS對轉向嘅改善能力極為有限

想人好劈啲嘅就唔會鎖番頭擔角度啦,

所以開唔開都冇咩用,除咗條中尾擔胎長命左同好劈左少少少少
到頭來,如果一條線行唔到12米8,都唔洗再搵有RAS嘅車去試
因為好大機會都係行唔到

老九呢鑊12米8堆單的確係有啲失策
堆12米8有成一大堆係V箱,原本估計可以入市區線
上49X等短得黎又多客嘅線(佢都試過好幾次用12米8行49X)
但到最後批得嘅線反而係長途、公路為主
搞到好頭痕
仲要呀荔廠死都唔肯交堆42A嘅ZF車畀屯門上曬968 263先 (42A長途啲定968 263長途啲呀)

用得12米8嘅市區線又唔多
但成堆公路線要12米8用
但又有一大堆V箱車畀你慢慢嘆
都唔知九記可以點搞
CTB690 發表於 2016-10-28 01:20 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2016-10-28 00:11
開RAS
頭擔轉向角度改細到得番47度
轉向中心移前0.5米左右,對正中擔

其實將軍澳98C,98D都可以試下行唔行到12.8米之後將某啲掛牌轉做L廠都得,不過可惜九巴冇心去咁做
CTB690 發表於 2016-10-28 01:24 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-10-27 21:00
2A 2X 720 8P 82一定用得,個人認為307 680 682有機(個個都話682有彎不行,但如果是MMC 12.8有RAS應不是 ...

調景嶺巴士總站都行到12.8米,我覺得火炭山尾街要行12.8米都唔難
neoplan720p 發表於 2016-10-28 08:06 | 顯示全部樓層

話派12.8米車落87K同43B係「亂派」,呢個指控唔係無道理喎。

如果呢兩條線真係咁多人,就唔會到而家呢一刻,都用緊12米低載車做掛牌啦。
如果多人到爆,點解啲直梯低載仲唔甩出黎,換啲12米高載入去?

而家個問題就係,同一條線,有啲車就得80個位,有啲車就去到有98個位,而總客量係相差超過20人。
你地唔覺得咁樣派法好搞笑咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
RyanPun 發表於 2016-10-28 08:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-10-28 08:06
話派12.8米車落87K同43B係「亂派」,呢個指控唔係無道理喎。

如果呢兩條線真係咁多人,就唔會到而家呢一刻 ...

唔同你爭辯87k係唔係亂派,但從11豪年代開始,無論咩車掛都會頂曬閘過大學站,仲要係尾站都上唔曬,要靠馬市特車先清到客,你可以話我次次搭親都係咁,只係過別事件,但呢個係我搭咁耐87K早繁時段既特色黎,但掛咗12.8米主力的確係少咗發生呢種情況.....唔知咁算唔算係亂派,但以非繁客量計的確係唔值得派,但好多時比人忽視正正係繁忙時段,唔好話架細咗,只要少咗班車,成日線就迫到傻,以前九巴都做唔少呢D野。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
PF2802 發表於 2016-10-28 13:13 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2016-10-28 08:42
唔同你爭辯87k係唔係亂派,但從11豪年代開始,無論咩車掛都會頂曬閘過大學站,仲要係尾站都上唔曬,要靠 ...

只可以話

有更多更值得用12.8既路線
TR5774
GK9141 發表於 2016-10-28 14:58 | 顯示全部樓層

[死到卡龍泉湧上是一:娹was ueydyy
GR1473 發表於 2016-10-28 15:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GK9141 發表於 2016-10-28 19:59 | 顯示全部樓層

垃圾12.8垃圾巴士,以後唔理任何巴士
GR1473 發表於 2016-10-28 20:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽