hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建紅隧線新策略?
開啟左側

新創建紅隧線新策略?

koneotis 發表於 2016-10-31 21:16 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-10-31 19:57
認同閣下講法,頻密唔頻密真係幾主觀,我既impression就係密過118就得(我又冇咁harsh要佢密過101+111), ...

個人經驗而言紅隧口而言102+106實際班次絕對比101+111頻密
101+111好容易未到隧道口已經頂閘
而且好多時候打孖上,下一班又要等10幾分鐘

118要視乎時段,通常城巴時段比較頻密
連同118P就有可能比102+106密
但唔計都一定無
加上通常最頻密的時段d車都上唔滿
所以實際運送效率比較低

102點解感覺上少d車是因爲比較多吉車起載
同時106就不停頂閘飛站
所以就小咗車停
班次方面就雖然比118+118P小
但都已經係車接車
再加班只會減低效率,塞住後面

反而最應該注視的是104
一來無任何平行路綫
二來行經多個塞車黑點
班次最容易出事

最後每個人感覺不同
看到的時間都不同
如果偏偏要選擇好似上個禮拜五彌敦道爆鍋的時候
118可以比110更疏
而有無吉車都大大影響班次
所以好難話頻密係錯
而且“首選”呢個字有比較成分
即使未必一定頻密,只要“比”其他路綫密車,已經可以用
所以都無得吵
最少而家話2A同82頻密d電牌都消失了...
brianso198 發表於 2016-10-31 21:23 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2016-10-31 21:16
個人經驗而言紅隧口而言102+106實際班次絕對比101+111頻密
101+111好容易未到隧道口已經頂閘
而且好多時 ...

其實好簡單,
110下繁由佐敦返到耀東最快果次同最慢果次係相差超過40分鐘...

咁紅隧堆車想有班次就難,
118甩得勁果陣真係甩得好勁,
根本唔同時段得出個結果係好唔同...

頻密呢兩隻字我覺得無論用係102/106定112/116身上都恰當...

ahken 發表於 2016-10-31 22:33 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-10-31 21:23
其實好簡單,
110下繁由佐敦返到耀東最快果次同最慢果次係相差超過40分鐘...

都係果句啦,閣下同意係頻密,見仁見智,反正我就report左上去,咁啱前面有人想我report埋112/116咁我就順手做埋咁解,睇下署方點處理吧...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
wingho_cwh 發表於 2016-10-31 22:40 | 顯示全部樓層

[無人提系列] Btw 講開紅隧線,117既假日「試辦期」今日剛剛結束,兩巴同運輸署一d 表示都無,即係好似307 全日咁繼續喺無停辦指示既情況下做落去??

九巴新聞稿

九巴新聞稿

TD

TD
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
PS8851@182 發表於 2016-10-31 22:50 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-10-31 22:55 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-10-31 00:30
我試過六點幾喺怡和街等112,基本上站頭係長時間有一部新橙112上緊客。而116雖然做唔到咁密,不過都比較 ...

今日夜晚七點幾老九一樣做到條112幾分鐘一班

公平D講句
根本條條線唔同時段總會有人試過中伏
日日都海鮮班次
就算巴士公司放大量車落去都冇用
主要路線得個長字

不過老九時段有樣野好
見到ETA唔對路可以轉軚先
(當然ETA唔一定準)

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GR1473 發表於 2016-10-31 23:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2016-10-31 23:31 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-10-31 19:44
D人根本就唔明,112同116係順便做埋灣仔(巴士公司原意)

但,其實已經大把線行灣仔果陣仲需唔需要?( ...

慈雲山除左 116 仲有咩車可以落灣仔銅鑼灣?
全世界圍住東區轉,慈雲山交通地獄就唔使理?

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-10-31 23:32 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-10-31 19:47
其實我一直都諗,既然102/106係「主力」做東區,點解出紅隧口後唔係行北角線而走去行銅鑼灣線?唔駛問都 ...

土瓜灣下路除左 106,仲有咩車可以落銅鑼灣呢請問?

S3BL100 發表於 2016-10-31 23:40 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-10-31 00:27
贊成, 最好唸方法令102/106北行可以飛走景隆街個站.
例如112/116循環線形式, 南行跟108停景隆街,
波斯富 ...

景隆街問題呢⋯其實如果興發街或者清風街天橋後,想行外線的話,就要靠右線同東廊落橋去紅隧的車匯合,
樽頸位塞一餐,會慢過左線直入內告。雖然內告都係塞到傻,最後都係會慢過 cut 出外線,但其實差別未必太顯著。

所以如果想快,都係要北角糖水道上橋,好似 110,不過就做唔到炮台山

雖然我都建議過拆條 112X 清風街天橋直入紅隧⋯

再加上兩巴時段同利益分配問題,無論係 102 106 112 定 116,想提速的話都只能直接拆線