hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 深圳地鐵 7 號線及 9 號線已於 28/10 開通
開啟左側

深圳地鐵 7 號線及 9 號線已於 28/10 開通

cky 發表於 2016-10-31 22:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幾星期冇返上去做嘢
開通咗都唔知
仲傻更更坐番巴士過去
只係去咗近巴士總站的 D 出口望一下
可能香港呢邊冇 11 號線咁大力宣傳
大堂十分冷清
見有成近十個安檢人員當值
都沒有在大堂影相
只晌出入口拍了張相便算數
不過開通咗之後
過皇崗關就更方便了

同時,深圳地鐵晌今日起試行延長營運時間一小時
1、4號線由羅湖/福田口岸的尾車開凌晨十二時
做夜咗都仲 ok

相關帖子

bjbus 發表於 2016-10-31 23:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kj9021 發表於 2016-11-1 21:29 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-10-31 23:54
呢兩條線應該係廢線,
完全無聽過有鐵迷迎接開通,
同香港嘅黃埔站氣氛開通差好遠

都唔好咁講,起碼兩日前我同我屋企兩老再去福田農批市場同梅林的家樂福都由以往搭開的M204/B613改為直接係福田口岸內上龍華線地鐵到上梅林再轉9號線到下梅林站了,而下梅林站的D出口就係正家樂福門口,呢點比搭巴士仲方便咗(雖然比搭巴士要轉一次車但至少從此唔會再有塞車呢個問題了)。站內(閘外)仲設有洗手間,而新站的閘機即使係好似我咁需戴眼鏡的人都可以唔駛戴眼鏡就睇清楚閘機上顯示的餘額、所扣(深圳通)除的車程金額等數字。
letter_li 發表於 2016-11-3 09:59 | 顯示全部樓層

呢兩條線應該係廢線,

就算同11號線比, 都差好遠啦.
當日11號線於暑假時開通, 好多鐵路迷走去搭, 場面很熱鬧.

jpoon 發表於 2016-11-4 04:18 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2016-11-3 09:59
就算同11號線比, 都差好遠啦.
當日11號線於暑假時開通, 好多鐵路迷走去搭, 場面很熱鬧.

11號線去機場,而且有多項獨特設計,梗係多D人關注
P.S.通車前我都去過幾個站睇過,亦計劃緊呢幾日去搭下
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2016-11-4 04:25 | 顯示全部樓層
呢兩條線應該係廢線,

咩廢綫?你究竟幾了解深圳?你知唔知呢兩條線究竟服務邊D人
你自己又有冇搭過?客量如何?如果你唔知嘅話,我好懷疑究竟你憑乜話條線廢
http://jpoon9394.blogspot.com/
KU_8278 發表於 2016-11-4 16:29 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2016-11-4 04:25
咩廢綫?你究竟幾了解深圳?你知唔知呢兩條線究竟服務邊D人
你自己又有冇搭過?客量如何?如果你唔知嘅話,我 ...

回佢都晒氣啦,佢咪正如而家香港有班人咁
中國大陸o既野,佢去又冇去過,掂又未掂過
逢大陸o既野就會話廢,垃圾之類,為話而話
基本見到呢d人,可以回都唔洗回,話題已完
7,9號線令到文錦渡,皇崗,梅林,西麗o既居民方便左好多
ME9661 發表於 2016-11-6 00:40 | 顯示全部樓層
KU_8278 發表於 2016-11-4 16:29
回佢都晒氣啦,佢咪正如而家香港有班人咁
中國大陸o既野,佢去又冇去過,掂又未掂過
逢大陸o既野就會話廢,垃 ...

我今日坐都唔知幾多 人坐~~方便左好多
 樓主| cky 發表於 2016-11-6 23:52 | 顯示全部樓層

我今日都有試坐7號線由皇崗去華新
係班次較疏
要十分鐘一班
好彩來回程都只係等三四分鐘就有車
沿途都幾多人上落
我就唔知點廢囉
不過比較時間
地鐵唔係比巴士快好多
車費就貴 5毫至 1元
同埋我好唔鐘意入地鐵要拎個袋做安檢呢個步驟
值唔值見仁見智
(ps: 未開通的福鄰站,我來回坐車時嘗試望下,但係唔覺有任何月台結構,唔知係咪那兩副好貼車門、突出的密封牆就是月台部份?)
jpoon 發表於 2016-11-8 03:02 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2016-11-6 23:52
我今日都有試坐7號線由皇崗去華新
係班次較疏
要十分鐘一班

我懷疑7號綫有特別裝飾嘅車
今日搭9號綫遇到9號夢想濱海專列(車卡編號912X),估計7號綫應該有以動物為主題嘅列車