hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) AMS 69/69X 新車 UK4575
開啟左側

AMS 69/69X 新車 UK4575

Tsoi0113 發表於 2016-11-5 21:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日路過一攝

UK4575

UK4575

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hokachung + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

MH4138 發表於 2016-11-5 23:22 | 顯示全部樓層
69系經過咁多年之後, 新車終於唔再與眾不同油白色了...

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
Tsoi0113 + 8 英雄所見略同

查看全部評分

PKD32 發表於 2016-11-7 21:09 | 顯示全部樓層
MH4138 發表於 2016-11-5 23:22
69系經過咁多年之後, 新車終於唔再與眾不同油白色了...

白色好似係廣告
不過以前唔係話香港島用哦、唔到石油氣,所以大部分ROSA咩?
 樓主| Tsoi0113 發表於 2016-11-7 21:52 | 顯示全部樓層

PKD32 發表於 2016-11-7 21:09
白色好似係廣告
不過以前唔係話香港島用哦、唔到石油氣,所以大部分ROSA咩?
...

定係可能調一兩架去試水温, 試完先決定再加唔加石仔俾69/69X
MH4138 發表於 2016-11-7 23:02 | 顯示全部樓層
PKD32 發表於 2016-11-7 21:09
白色好似係廣告
...

無記錯當年 69 開線時, 批豪華版 Coaster EX 車身上仲貼有數碼港 logo 等等既裝飾, 都可以算係一個特別塗裝~

之後批車逐漸淡出數碼港, 調往 403/481 等新界區路線, 白色車身上就貼左幾個 AMS logo,
而調入 69系既歐四三菱, 雖然車內設備同其他普通線既同款車無分別, 但車身就特別用番白色配合番數碼港線本身個形象...

至於港島區用石油氣車既問題, 重災區估計都係香港仔 / 半山區為主?
69系出到銅鑼灣及鰂魚涌, 附近既 10/31 同埋 56 都已經引入左唔少石油氣車, 應該問題唔大既...
(無計啦, 無新既柴油車滿意, 唔方便都要頂硬上架啦~ )
PKD32 發表於 2016-11-7 23:35 | 顯示全部樓層
MH4138 發表於 2016-11-7 23:02
無記錯當年 69 開線時, 批豪華版 Coaster EX 車身上仲貼有數碼港 logo 等等既裝飾, 都可以算係一個特別塗 ...

之前批ROSA唔得咩?
kay 發表於 2016-11-11 20:06 | 顯示全部樓層

當年69甩左堆coaster後有D去左51系
例如51S既EV493,好似LU77都係

依家又食多部MT6513

當時岩岩甩出黎都係無甩廣告
世界很簡單 人類很複雜