hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 214線繁時巳經頂閘,有冇得繁時加車?
開啟左側

214線繁時巳經頂閘,有冇得繁時加車?

stevechau 發表於 2016-11-21 12:45 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2016-11-21 00:29
214個號碼已經反映東九先係主角。
至於9巴想唔想做"呢邊既客",睇286X, 6P點搞就見到係咩態度啦。
...

所以道義上要再搞214唔應該再係西九呢邊煩...東九果邊自己拆掂佢~
6P本就唔預佢有可能全日到~
286X就暫時真係無法再靠西九比車佢再做特車...
sq285 發表於 2016-11-21 13:02 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-11-21 12:32
係叫都唔會叫240P啦,人哋新界一早有條240X,叫240P
咪盞俾人以為係240X嘅特別班。
...

咁即係40X係40號嘅特快班次?
38A係38嘅輔助線?
240X又係40X嘅青沙特別線?

唔理佢叫240P好,40A又好,38P定P40都好,其實可以開個特班油塘行山落荃灣,
再開埋安達沙田全日線,咁214有一部份轉車客可以坐到直車,214唔會咁易爆
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| wilson6496 發表於 2016-11-21 13:05 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-21 12:45
所以道義上要再搞214唔應該再係西九呢邊煩...東九果邊自己拆掂佢~
6P本就唔預佢有可能全日到~
286X就暫時 ...

同意,如果繁時可以揾1/15呢D線Order1-2轉應該可以應付,另外看到數字網,214繁時K廠個S字軌好像冇乜幾何出到,未知是數字網唔經常update定K廠真是唔夠人手。
stevechau 發表於 2016-11-21 13:39 | 顯示全部樓層

wilson6496 發表於 2016-11-21 13:05
同意,如果繁時可以揾1/15呢D線Order1-2轉應該可以應付,另外看到數字網,214繁時K廠個S字軌好像冇乜幾何 ...

未必要要行轉...繁時單向搵一兩架車走一個單都夠~
可能走到黃大仙行完就搞牌做埋38/40/42C咁過去算XDD
JX9097 發表於 2016-11-21 19:46 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2016-11-21 10:55
點解一定要290系開特車而唔可以開條240P招呼寶達同安達?
夠薑仲可以鯉魚門開行藍田山過

290特車只係畀九巴用新界線收費去開線啫
HG6729 發表於 2016-11-21 23:42 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-21 13:39
未必要要行轉...繁時單向搵一兩架車走一個單都夠~
可能走到黃大仙行完就搞牌做埋38/40/42C咁過去算XDD
...

俾其他版友話其他線都好忙呀
邊度找到車俾你攝呀

擺明賺到錢的都唔去賺呀
Mandy+263M=HG6729
MM3891@16 發表於 2017-2-26 10:29 | 顯示全部樓層

近日所見,214早繁往長沙灣方向出現10分班次
星期一至五油塘開:

12A 發表於 2017-2-27 00:25 | 顯示全部樓層
昨日17:00坐過214,麗閣返廣田,醫局街一站已令上層窗口位坐滿,轉入南昌街後上層更全滿。之後黃大仙、鑽石山一帶都係落幾多人,就上番幾多人。車輛以上層全滿的狀態上清水灣道,返到安達落客後都有6-7成滿。值得一提,安達、寶達都有不少人上車。我喺廣田落車時,上層都有4成滿。
對比半年前,214客量明顯上升,希望該線可盡快加班,開短途特別班次,以及開不經安達臣區的特快班次。
九巴十六 與你在 GA5505 相見
12A 發表於 2017-2-27 00:35 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-11-8 21:33
山上都要搭16/216M/小巴63落地鐵呢堆線都或多或少受影響

定期往返李鄭屋及藍田平田,以前未有214嘅年代去程全程港鐵,回程就6D轉15。
現在有214,去程坐過214,但時間難預,最終全程港鐵。回程就睇時間及個人狀態,6D轉15,或者行落麗閣坐214。
今日就坐214,全程要1小時30分鐘(連步行及等車),下次可以考慮先坐2A落麗閣,減省步行時間。
九巴十六 與你在 GA5505 相見
matchnacu 發表於 2017-2-27 14:21 | 顯示全部樓層

我試過 84M轉214 同 89D轉213M
目前而言,前者係最平,晚上响黃大仙上車,上層有時無位座。

但究竟頂閘原因係真係有咁多人上車,定係太疏積咗班客所以容易頂閘就真係唔知