hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求270B全日服務
開啟左側

[路線消息] 北區區議員要求270B全日服務

THomas20010808 發表於 2016-11-15 00:52 | 顯示全部樓層

270b拉去旺角沒有問題,一定夠客,但哪裡做總站?去程跟68X入大角嘴無問題,但回程旺角道經常性塞車,點行避左旺角道又可吸引到旺角客是一難處
Lelouch 發表於 2016-11-15 00:54 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-11-15 00:52
270b拉去旺角沒有問題,一定夠客,但哪裡做總站?去程跟68X入大角嘴無問題,但回程旺角道經常性塞車,點行 ...

唔行旺角道就唯行跟265B行
但咁樣旺角客一般都唔多鐘意呢條走線,太多燈

hk20020062 發表於 2016-11-15 05:21 | 顯示全部樓層

全日拉去大角咀
欽州街、荔枝角道、上海街 / 新填地、太鐵、長沙灣道
上海街旺鐵一帶坐 B,窩打老道一帶坐 A
stevechau 發表於 2016-11-15 10:58 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-11-14 23:32
以68X做例子都睇到冇左旺角客條線可以差幾遠啦
270B要全日都應該要入埋旺角
但就要留意會唔會變左同270A搶 ...

又有D唔同既...68X係MK本身都仲有條268X屈自己機~
而270B就算入埋MK本身都無乜競爭...佢既前景係稍好的~
stevechau 發表於 2016-11-15 11:04 | 顯示全部樓層
我覺得唔使咁快諗咩特快住...
首先要諗既係270B出唔出埋MK...
其次係270B行青沙定大欖...
班次唔使密, 全日需求係有但唔高...
始終本身就無全日線...
開波計做到20MINS一班已經好好~

至於270B全日計係北區...唔怕兜!
本身就無全日線, 兜多兩個客唔好?!
反而係諗到底做上水+粉南客, 定係聯和墟+粉南客會好D~
反正而家搭鐵又唔係快好多, 但270B有平價因素係度, 抵消得到~

AVD1 發表於 2016-11-15 13:37 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-15 11:04

講到價錢個問題,如果 270B 出到旺角係唔係保證佢唔加價先。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
stevechau 發表於 2016-11-15 15:18 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-11-15 13:37
講到價錢個問題,如果 270B 出到旺角係唔係保證佢唔加價先。

加價都無所謂...鍾意上到黎SSP開分段又得, 唔開都仲得~
始終而家除左繁時既270B之外, 北區來往SSP可以話係無直線咁滯(對, 我已無視嘉頓紅小)
比你出到MK加價, 又加得幾多??
Snowbb 發表於 2016-11-15 20:32 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-15 11:04

270B 要行深水埗/長沙灣 , 定線上係冇 270A 咁直接
旺角以南應該都係傾向行去搭 270A , 換言之 270B 係唔係延長至旺角就有得全日 , 呢點值得探討

如果要北區加入尖山網路 , 當然要 270B 繼續行尖山

m_rd08 發表於 2016-11-15 20:51 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-15 15:18
加價都無所謂...鍾意上到黎SSP開分段又得, 唔開都仲得~
始終而家除左繁時既270B之外, 北區來往SSP可以話 ...

北區重組個時將條線由「荔枝角道、上海街」改為行「長沙灣道、彌敦道」,九巴真係夠膽死加到去相當於依家既$18.4...
s3m89 發表於 2016-11-16 00:08 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2016-11-15 00:54
唔行旺角道就唯行跟265B行
但咁樣旺角客一般都唔多鐘意呢條走線,太多燈

要避塞車+少燈,最好擺奧運站跟32走線往返旺角