hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司手機app用家意見討論
開啟左側

巴士公司手機app用家意見討論

RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-20 13:23 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2016-11-20 09:53
吓?新創建除咗柴小同部分隧道線,大把線係又疏又難等,而且仲有小巴同佢平衡。
就好似假日由銅鑼灣去赤 ...

呢條柴小線 la 掛?
咁都叫好等咩
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-20 13:25 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-11-20 09:42
轉乘優惠,我去到個站都仲可以睇乳豬紙。

下班車幾點到,除咗App之外無其他途徑可以話到俾你知。

個站頭印呢類字都大概知部車幾時到 ge
反青沙撐獅隧
 樓主| kay 發表於 2016-11-20 16:47 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-20 13:25
個站頭印呢類字都大概知部車幾時到 ge

好揀唔揀揀971
我試過有日石排灣等1300班次
等到1340先有車

如果有得check到根本無車返到黎
我可以落山坐970X,唔駛等,又怕走左又有車到

其實九巴除左何達文黑暗年代
大部份時間都keep住幾年一個進步

例如1.0年代,未有流動上網GPS
就司機手動報站
好笑既係個期唔見有新聞話
司機因手動報站引致意外
你比晒step做,跟足做,根本無事

新巴城巴當年就試GPS,但效果唔好就拖,話架巴士行東區走廊飛左落海嘛
拖到專營權要搞報站先做

ETA就仲好笑
根本未寫落專營權前
坊間一路有聲音話要全線有ETA
咁多間公司無理由唔知
即係話遲早全部都要做,呢筆投資根本走唔甩

好啦,依家九巴做完ETA
已經去到客流統計、wifi上網同usb充電
我唔肯定九巴仲有無花臣,有既話新創建仲頭痛
比人引領運輸業潮流

但新創建都要有心理準備,呢D野將來好大機會都要裝
我唔介意九巴做完新創建做,對乘客有利既野無所謂

你新創建夠創意,咪嘗試超前九巴
做到野就自然有人讚,總好過依家彈多過讚

得閒就拜訪下九巴CEO,向佢請教啦

早兩年呢度有人講,個年九巴搞區域重組,做到個個區議會都反對重組既時候
九巴母公司破天荒搵人落黎收拾殘局,仲同人講,你同我傾就得,唔駛理下面班友

我相信新創建都要搵個正常D既CEO返黎,間公司先有希望了

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ahken + 1 + 10 新創建都要搵個正常D既CEO返黎
RobynnNKendyFan + 10 得閒就拜訪下九巴CEO,向佢請教啦.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-20 18:53 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-20 16:47
好揀唔揀揀971
我試過有日石排灣等1300班次
等到1340先有車

條線冇皇管的話有 ETA 就幫你轉 plan B
呢個 case 其實你見 +/- 3-5 都冇車其實都應該知知地換 plan B
不過你都要睇多幾分鐘
個效果都冇個真 ETA 咁好睇

咁講真你間公司要搲好生意就係要做好個 marketing
呢方面新創建就唔該自己醒醒定定做好佢

其實上面 Mueller 版友個分析係唔錯
都叫做講到兩邊想追求果 d 野之異
但明顯 present 出黎就係九汽果邊好 d
反青沙撐獅隧
Ming@5119 發表於 2016-11-20 19:52 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-20 13:23
呢條柴小線 la 掛?
咁都叫好等咩

好揀唔揀揀條同19號聯合班次嘅8X? =O)

-----
其實呢個post得兩種睇法
1) 九巴已經全面推行ETA,不論有咩缺憾都好過冇;新城連個ETA都冇得俾我用,想鬧都冇得鬧
2) 九巴呢度整一樣、嗰度又一舊新module;新城就要等齊腳先會開枱

簡單d,九巴係為乘客諗野,但乘客認唔認同、內部要做多幾多功夫又另一件事
新城話知你(乘客)死,有得用你就好用,但內部(對前線同後勤員工)成件事就好方便

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 新城話知你(乘客)死,有得用你就好用.

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2016-11-20 20:23 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-11-20 19:52
好揀唔揀揀條同19號聯合班次嘅8X? =O)

-----

新城唔係無做過野嘅其實,但諗完呢樣又想做埋個樣,想儲儲埋埋一次過出到佢地諗到新 idea 研究緊,以為自己可以行先一步之時,老九原來都一早諗緊,仲早出過新城,剃哂眼眉 ...
HV9990 發表於 2016-11-20 20:37 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2016-11-20 01:18
作為一個經常用巴士公司apps查班次,乘車優惠,同點對點路線搜查既我來講
城新贏晒,九巴永遠輸晒

雖然城新個app可以睇埋轉乘優惠,但係佢淨係顯示你條線係第一程既轉乘
如果你搵緊條線係第二程,你都係要去搵返第一程條線先睇到個優惠

九巴個網既好處係佢一次過show晒第一/二程、兩個方向既轉乘優惠
城新寫車費優惠個網亂到呢,啲轉乘計劃塞晒入去就算
又唔知自己特別多唔同種類既轉乘

當然九巴可以再做好啲既話,可以整個手機版既網黎顯示轉乘優惠囉
同埋網頁版應該直接show返轉乘個網出黎

雙向分段城新都係擺備註咋喎

點對點搜尋反而覺得九巴個分區冇乜問題,城新俾埋建築物人揀但係有時我又未必知實際建築物係咩
結果都係用返分區搜尋
KCRC . Keep Moving
 樓主| kay 發表於 2016-11-20 20:59 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-11-20 20:23
新城唔係無做過野嘅其實,但諗完呢樣又想做埋個樣,想儲儲埋埋一次過出到佢地諗到新 idea 研究緊,以為自 ...

問題係好難一體化晒

好似九巴咁
GPS+報站就凱倫
行ETA係ZF Openmatics乘客統計系統又可能另一間

不過我想知九巴ETA唔準
究竟係凱倫定ZF Openmatics問題

因為網上有指兩套野不相連

但如果ZF Openmatics有GPS功能,d ETA應該唔會咁差,成日有甩漏
而凱倫就連GPS都比人話質素差搞到報站唔準

世界很簡單 人類很複雜
szeto993 發表於 2016-11-21 18:41 | 顯示全部樓層
APP 1933 正式登陸iOS平台
https://itunes.apple.com/us/app/id1170003707
drbean7218 發表於 2016-11-21 23:18 | 顯示全部樓層

好彩今晚埋一埋帝柏海灣睇下有無車先, 點知有部287X轉出來。如果我信了eta, 下班車等>10 mins 先到, 咁就miss 了一班287X。