hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴研發下層加裝屏幕實時顯示上層滿座情況 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴研發下層加裝屏幕實時顯示上層滿座情況

KV7059@259D 發表於 2016-11-15 23:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[tr][/tr]
九巴近年於全線落實手機App到站時間預報,改善有蓋巴士站加裝座椅,逐漸改變市民的乘車習慣。李澤昌透露,來年新車設有免費上網及手機充電服務,正研究在雙層巴士下層安裝顯示屏,實時顯示上層滿座情況,並擬在App引入方便視障人士查閱巴士到站時間功能,冀助乘客出行有預算之餘,也帶來新體驗,開拓客源。
市民坐巴士追求私人空間
李澤昌以九巴早前投得安達臣道發展區新路線為例,認為隨着未來多個新發展區落成入伙,尤其是新界西北人口持續增加,西鐵線日漸飽和,東鐵線未來每列車減至九卡,可見巴士線仍有擴展空間。他相信,開發「點對點」特快線,設立轉乘站轉駁模式,仍是巴士發展的大方向。
李澤昌預告,明年起新車將全數提供免費WiFi、USB充電,規格類似現時龍運新款豪華機場巴士。他強調,縱然面對路面擠塞、脫班加劇、聘請司機困難問題,亦要「急乘客所急」,最少讓外界見到九巴一直努力。
他笑言,留意到愈來愈多市民喜歡坐巴士,尤其是女士,追求乘車有多一點私人空間,可見鐵路雖然快,但並非想像中好, 「人在鐵路車廂內低着頭時,與在巴士望着車窗外風景時,思考的內容和感受也許會有不同」。
研下層屏幕顯示上層客量
九巴商務總監唐東明稱,實時報站功能(ETA)運作良好,能做到誤差正負一分鐘,技術團隊亦正研究在手機程式內,增設支援視障人士查閱下班車到站時間功能,讓科技協助弱勢社群出行。此外,團隊正研發新系統,在雙層巴士的下層位置加裝的屏幕實時顯示上層滿座情況,吸引乘客到上層不會擠在下層,減少浪費載客量,相信於紅隧口等短途客集中的大型車站更有效。
就過海路線將試行過海後分段收費減價,李澤昌對此反應正面,認為過海線於過海後的車站數目少過短途線,停站時同時上落客,不致顯著拖慢行車時間。
此外,九巴facebook專頁受到網民歡迎,讚好數目最近破三萬個like,比他上任前多出十倍,李澤昌稱,企業必須接受及好好運用社交媒體的力量,會繼續透過專頁加強與網民互動,除利用熱門社會話題推銷巴士路線或設施,亦可作為拆解「關公災難」(意指公關災難)的平台,如早前安排直播交代車門爆玻璃意外調查結果。

新聞連結
真係有用???紅隧線好多人都鍾意逼哂係下層

相關帖子

HT408 發表於 2016-11-15 23:24 | 顯示全部樓層
乜唔係試過有綠蛋係樓下裝mon顯示上層狀況被投訴侵犯私隱咩?
仲嚟?

btw 叉電位咪又係得坐窗口嗰個用到,無乜用

GK3258 發表於 2016-11-15 23:32 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-11-15 23:24
乜唔係試過有綠蛋係樓下裝mon顯示上層狀況被投訴侵犯私隱咩?
仲嚟?

呢啲都係做下樣話自己有心改善服務啫。
不過有做下樣都起碼好過固步自封。
Ps龍運豪華度又跌番一個grade。
橫看香港巴膠
kay 發表於 2016-11-15 23:35 | 顯示全部樓層

新創建2018年行ETA

九巴就話新車全部WIFI+叉電+上層預報

似乎九巴都唔想比新創建追平,亦都引入更多海外有香港無既野

都係個句,有咩高層就有咩服務

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
PatPatLeo + 1 英雄所見略同: 有咩高層就有咩服務.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
JH_LE4612 發表於 2016-11-16 02:44 | 顯示全部樓層
1999慎入。

其實外國嚟講,冇記錯新加坡係喺坐墊上加sensor?又或者好似手機咁嚟風口位加裝紅外線sensor都得?樓梯加sensor又如何?純ff。引申至第二個小問題就係,當上層最後一個人未坐低前sensor都仲會話上層有位,引一堆人上去,當然依家都有咁嘅情況。

至於usb,外國大把例子係裝椅背或者兩張凳中間伸枝usb棍出嚟。我關心嘅反而係月檢嘅師傅係咪要逐個窿check哂通唔通電先出得街,而由乘客角度嚟講,佢個窿壞左唔會特登記住佢坐邊個位再話比司機聽再攞去整,一個壞窿壞足三個禮拜係幾大影響。我明白有少少嘩眾取寵,香港人應該都未到一壞窿就投訴,但冧下去到每架車壞十個窿到(當然都有啲誇張,但以九巴嘅車隊規模,唔見得唔會發生),問題就出現。簡單嘅保養問題,唔知有冇龍記維修部師兄可以講下,月檢有冇加check usb呢樣野?先謝。

利申:usb用過一次咁大把係work嘅,唔work嗰個係我隔離位。
hadboy5 發表於 2016-11-16 08:15 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-11-15 23:24
仲嚟?

只要用戲院方式顯示個座位有無人都得掛,當然用體溫同重量去作為感應單位,等人唔駛用行李去霸佔座位
lsc04d11 發表於 2016-11-16 08:39 | 顯示全部樓層

又係嗰句,硬件得,軟件去到2046都唔得呢。
見過有位熱心車長喺置樂叫客上上層3,4次,仲大大聲話好多位,咁又點?
即係俾個顯示你,啲人唔肯去睇,睇左亦唔當一件事,可以點?
cruisesnet 發表於 2016-11-16 09:53 | 顯示全部樓層
新加坡直比情係在ETA既介面入面show埋下班車有無位(多/小)坐/已經要企定係頂閘.

當然因為人地上下車都要拍8仔, 自然可以用real time data去數住車上既人數.
szeto993 發表於 2016-11-16 10:06 | 顯示全部樓層
睇得出九巴有心用設備提升服務質素
如果全部新車加WiFi同充電又有人嘈佢用唔著寧願唔要
GK3258 發表於 2016-11-16 10:14 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-11-16 08:39
又係嗰句,硬件得,軟件去到2046都唔得呢。
見過有位熱心車長喺置樂叫客上上層3,4次,仲大大聲話好多位,咁 ...

其實最有效推人上到上層得車長,你叫佢上佢都唔上,你都仲可以威脅佢地唔上唔開車,但係街客或者站助叫,通常都無人理。所以有無個display根本無意義,純粹係你要就可以睇,但車長一樣要趕人上去。
橫看香港巴膠