hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今早我搭頂閘73X出市區城隧無人打鐘
開啟左側

[經歷分享/報告] 今早我搭頂閘73X出市區城隧無人打鐘

bjbus 發表於 2016-11-18 07:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
HT408 發表於 2016-11-18 08:21 | 顯示全部樓層
無人㩒鐘,停俾你只係人情,係絕對可以飛站(不過去到上客位都係要停)
 樓主| bjbus 發表於 2016-11-18 08:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GK3258 發表於 2016-11-18 08:49 | 顯示全部樓層

問題係好多人落車。
本身有啲大站,根本預左有人落。
當然飛係程序上可行,但我諗都無人會咁做,明知飛完就會比人鬧到飛起,隨時報都有得見。
橫看香港巴膠
GR1473 發表於 2016-11-18 09:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
andrewyl 發表於 2016-11-18 10:05 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2016-11-18 09:44
邊個話大站就要預咗有人落㗎?我試過紅隧口冇人上落咪一樣可以唔埋站。總之司機喺冇人按鐘嘅情況下唔停站 ...

米 傻 啦 , 司 機 曰 :  我 係 黎 打 工 架 喳 , 唔 係 黎 拗 氣 ,
真 係 拗 起 上 黎 , 司 機 定 班 客 有 利 , 如 果 明 知 對 自 己 不 利 , 多 一 事 不 如 少 一 時 .
班 客 話 預 佐 你 部 車 係 唔 係 都 要 埋 城 隧 站 . 所 以 一 時 唔 記 得 佐 打 鐘 . 甚 至 乎 話 老 馮 唔 打 鐘 .
到 最 後 咪 個 司 機 又 要 寫 報 告 , 又 要 面 聖 , 咁 為 乜 要 搞 咁 多 野 . 停 佐 就 算 , 事 後 波 就 關 人 隱 事 .

asv2 發表於 2016-11-18 10:10 | 顯示全部樓層

成車頂閘去到一個明知一定有人落既大站,
邊個司機飛站根本就係嫌自己人工太高同返工太開心...

要"教育"乘客打鐘,司機可以站照埋但係唔開門
直至有人打鐘為止,甚至可以開聲問埋"無人打鐘係咪無人落車?"
呢種"機會教育",我搭 58 系同 960 去到市廣場都試過好幾次

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
PKD32 + 1 + 10 無人打鐘係咪無人落車?
kaiyip24 + 1 這才是有效的解決方法,而不是撩交嗌。.

查看全部評分

exspeed 發表於 2016-11-18 10:14 | 顯示全部樓層

S52逸東方向,司機見東涌站冇人打鐘真係唔停架,話知你班客企定係落車門位

架車轉返出美東街,班人先訓醒打返鐘,東堤落車慢慢行啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
kei_hk 發表於 2016-11-18 10:41 | 顯示全部樓層
如果係大型轉車站﹐司機一律停車開車門上落客﹐我係覺得合理兼正常。
即使無人按鐘﹐司機都應該做這個動作﹐特別係繁忙時間。

但係一般分站﹐司機真係無合理理由去判定某個車站一定有人上落車。
無人按鐘便可視為無乘客需要下車﹐當同時無人上車或已經頂閘﹐咪直接飛站囉。

在理﹐司機一定無錯﹐因為無人示意要下車。在情﹐唔代表司機係 "掛牌"﹐一定知那一個站會有人落車。
無按鐘而落唔到車﹐蝕底﹐一定係乘客。

andrewyl 發表於 2016-11-18 10:52 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-11-18 10:14
S52逸東方向,司機見東涌站冇人打鐘真係唔停架,話知你班客企定係落車門位

架車轉返出美東街,班人先 ...

360 站 又 唔 算 係 咩 大 站 ,
無 人 撳 鐘 照 飛 都 唔 算 咩 .
訓 醒 東 涌 站 都 仲 落 得 , 行 番 去 都 唔 算 係 咩 ,
如 果 東 涌 大 站 頂 閘 都 照 飛 . 成 班 客 就 圍 插 .
我 諗 個 司 機 肯 定 唔 想 撈 啦 .  
陰 質 經 理 又 要 搵 個 司 機 " 傾 計 " .

但 係 73X 唔 同 , 牽 涉 到 城 隧 大 型 轉 乘 站 要 上 落 客 .
唔 可 能 會 飛 站 , 飛 佐 站 就 有 排 煩 .
無 人 撳 鐘 都 好 , 好 多 司 機 想 襟 撈 都 會 照 停 落 客 .
無 謂 搞 咁 多 野 .