hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40長荔街特別班情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴40長荔街特別班情況

ricky619 發表於 2016-11-18 14:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴 40 特別班已開辦超過半年, 昨天 (17/11/2016) 有點時間,
去看看下繁長荔街特車和其他各班車的情況:

荃灣開1720班次 - 1740已轉入青山道, 約企10人
荃灣開1730特別班 - 1759到長荔街上 3 人, 車上約企10人
荃灣開1742班次 - 1809轉入青山道, 接近頂閘

荃灣開1754班次 - 1820轉入青山道, 約企20人

荃灣開1806班次 - 1832轉入青山道, 約企10人

荃灣開1818特別班 - 1846到長荔街, 到站前未坐滿, 上 11 人後有人企
荃灣開1830班次 - 1859轉入青山道, 有位剩

據觀察長沙灣工廠區約1800-1830是最多人的,
但兩班特別班都不是在此段時間出現, 不是太吸引,
但已比我想像中多客.

toyl 發表於 2016-11-19 00:04 | 顯示全部樓層
1818果班長荔街上11個已經算多。
我都幾經常搭呢班(唔太晏收工我都會等夾住呢班走,否則視乎天氣行過美孚),一般都係上6個左右,而有位坐機會只係一半一半。
有無位坐呢,都好睇美孚上幾多客,如果上廿幾卅個的話,埋長荔街已經要企,咁耐以嚟只係試過一次甩班成7點先頂晒閘咁到(仲要係直梯)

之前開果陣揀呢兩班做,都係因為當時中間夾住果3班其實去到美孚上埋已經好大機會頂閘,既然而家290下繁加咗車令40仲可以上多十個八個,都可以試下1818前後都搵多班入埋長荔街等我哋行少D。
MT695 發表於 2016-11-19 00:18 | 顯示全部樓層
1818個班耐唔耐就會美孚之前已經頂閘
toyl 發表於 2016-11-19 00:26 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2016-11-19 00:18
1818個班耐唔耐就會美孚之前已經頂閘

比較多落客係響黃大仙,幾個站夾埋都有40-50個,所以都好睇有無290A行頭幫手食客
AVD1 發表於 2016-11-19 12:14 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-11-19 00:04
1818果班長荔街上11個已經算多。
我都幾經常搭呢班(唔太晏收工我都會等夾住呢班走,否則視乎天氣行過美孚 ...

講真,既然長沙灣工業區係有需求的話,
根本就應該繁時開支線,由深水埔個邊開,經長沙灣工業區甚至入埋美孚先再上呈祤道,
同一時間,呢條線服務之時就應該將 40 唔停美孚直走,咁先另兩邊乘客都得益,
否則根本就叫荃葵班客陪兜,長沙灣客就要罰企。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ATEU15 發表於 2016-11-19 12:49 | 顯示全部樓層

40不落美孚的話的話。。邊個同你搭290
分分鐘大窝口葵涌翻尚德嫌你没位坐同你搭40转296a
位位10。7变9。7

另外有人應該開支線專做長沙灣美孚。。我想做214做山上加藍田油塘都西九客量都霉 。。這條跟地鐵平行的線點做得住。。

Ms.Potato 發表於 2016-11-19 12:52 | 顯示全部樓層

根本荃葵客就一定係陪兜,美孚好多時都好難再上,客本身又多,繁時自己開條線根本唔過份。
miklcct 發表於 2016-11-19 17:33 | 顯示全部樓層
Ms.Potato 發表於 2016-11-19 12:52
根本荃葵客就一定係陪兜,美孚好多時都好難再上,客本身又多,繁時自己開條線根本唔過份。
...

40主要客源係美孚同長沙灣。我今日先搭完一轉,早繁東行喺美孚上咗十幾人,下午回程我喺美孚落,但之前長沙灣個站都落咗十幾人。
進智公交
Ms.Potato 發表於 2016-11-19 21:54 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-11-19 17:33
40主要客源係美孚同長沙灣。我今日先搭完一轉,早繁東行喺美孚上咗十幾人,下午回程我喺美孚落,但之前長 ...

10幾人咋喎,咁即係40唔會主力係美孚,只可以講佔唔細比例。每次繁忙時間,葵芳已經要企出美孚,我相信荃葵加埋需要40多啲。
美孚同長沙灣有需求係事實,但應該自己開線,無謂兩家受苦。

stevechau 發表於 2016-11-21 13:57 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-11-19 12:14
講真,既然長沙灣工業區係有需求的話,
根本就應該繁時開支線,由深水埔個邊開,經長沙灣工業區甚至入埋 ...

其實呢度係兩個問題黎...
1)荔長深舊區往返東九而家係有市場無線做
2)當日40改線從一開始就無可能飛起SSP區唔設站

問題1)
又係老問題, 如果逆走去美孚再上老龍, 根本上除左LCK客會咁坐之外就無客~
咁既話呢條線既生存空間其實係得上下繁各自一段好短既時間...
而根本就無搞過本身荔長深往返東九既嚴重缺乏及失衡問題...

問題2)
40提速有轉乘, 你搣唔走呢堆客40根本無得飛起美孚~
你一係用特班黎做...但咁搞又盞煩+再搞疏40~